- Raminta Tamošiūnaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Atrodo, paprastų virtuvės prietaisų greitai nebeliks. Nebereikia nė piršto pajudinti, kad jie veiktų – jau įmanoma juos įjungti balsu, prisilietimu ar per atstumą. Įvairūs jutikliai ir programos, sujungiančios techniką su mobiliaisiais įrenginiais, galvoja už mus, kokius produktus įtraukti į pirkinių sąrašą, kokioje temperatūroje gaminti patiekalą ar įjungti garų surinktuvą.
Vis mažiau galvos skausmo
Pasiteisinimą, kad maitinatės pusfabrikačiais, nes nemokate gaminti, teks užmiršti. Pasitelkę išmaniuosius prietaisus gaminti galėsime visi. Tiesa, užuot varčius kulinarijos knygas ir bandžius perprasti sudėtingus receptus, prireiks gilintis į virtuvės įrangos instrukcijas, kad galėtumėte išnaudoti visas jos siūlomas funkcijas.
Pavyzdžiui, moderniausi šaldytuvai. Vis daugėja modelių, kurių viduje įrengiamos kameros, fotografuojančios šaldytuvo vidų ir siunčiančios nuotraukas į jo naudotojo telefoną. Suabejoję, ar reikia nusipirkti pieno, o galbūt pasibaigė kiaušiniai, tai galite sužinoti akimirksniu, pakeliui iš darbo į namus ar parduotuvėje. Yra ir tokių šaldytuvų, kurie prisijungia prie interneto ir praneša apie produktų galiojimo laiką.
Kai kurie naujausi modeliai dar labiau palengvina gyvenimą – sudaro pirkinių sąrašą ir net pasiūlo receptą iš jame esančių atsargų. Mažiau išmanesni taip pat tobulinami, daugelis gamintojų siūlo šaldytuvus su stiklinėmis durelėmis, kad nereikėtų jų darinėti norint apsižvalgyti viduje. Pakanka tik pabelsti į jas pirštu, ir viduje užsidega šviesa. Naujiena – pakylantis apatinis šaldytuvo stalčius, kad nereikėtų lankstytis, automatiškas durų atidarymas, kai rankos užimtos.
Vienoda temperatūra visame prietaise – taip pat jau praeitis. Atskiruose skyreliuose ji gali būti skirtinga, tarkime, skirtuose daržovėms palaikoma artima nuliui, kituose – 5–7 laipsnių. Kai kuriuose šaldytuvuose temperatūrą visuose skyriuose galima reguliuoti pagal poreikį. Reguliuojama gali būti ir šaldiklio temperatūra, kai reikia sušaldyti ką tik įdėtus produktus, jis gali dirbti intensyvesniu režimu.
Atsirado ir vyno šaldytuvų, kurio atskirose zonose galima nustatyti labai tikslią skirtingą temperatūrą, kurios reikia vienai ar kitai vyno rūšiai. Taip galėsite optimaliomis sąlygomis vienu metu saugoti skirtingų rūšių vyną, tai ypač aktualu laikant jį ilgesnį laiką. Šaldytuvas gali būti komplektuojamas ir kartu su profesionalaus someljė rinkiniu, kiti modeliai gali būti valdomi balso komandomis.
Daugelis gamintojų siūlo šaldytuvus su stiklinėmis durelėmis, kad nereikėtų jų darinėti norint apsižvalgyti viduje. Pakanka tik pabelsti į jas pirštu, ir viduje užsidega šviesa.
Pavyks sudėtingiausi patiekalai
Ypač daug naujovių siūlo orkaičių ir kaitlenčių bei viryklių gamtintojai. Jau galime rinktis orkaites, kurios atlieka tris funkcijas, gali gaminti maistą karštuose garuose, įprastu būdu ir dar tarnauti kaip mikrobangų krosnelės greitai pašildyti ar atitirpinti. Orkaitės iš dviejų dalių leidžia vienu metu gaminti du skirtingus patiekalus, kuriems reikia skirtingo gaminimo laiko ir temperatūros.
Jų dureles galima atidaryti po vieną arba abi iš karto, o prireikus didesnes orkaites sujungti į vieną. Orkaitės su specialiu jutikliu parinks jūsų gaminamam patiekalui tinkamiausią režimą, kepimo laiką, tereikės ekranėlyje esančiame sąraše pažymėti, kokį valgį ruošiate. Neprireiks varstyti durelių, kad įsitikintumėte, jog pyragas ar višta tikrai iškepę, ar per daug neapskrudo, o daržovės tinkamos valgyti.
Jau yra ir tokiu principu veikiančių indukcinių kaitlenčių – prie puodo ar keptuvės pritvirtinus jutiklį neteks sukti galvos nei dėl to, kokį karštį parinkti, nei kiek laiko kepti ar virti. Todėl nepervirsite nei ryžių, nei makaronų, puodas neišbėgs, nes jam užvirus automatiškai kaitra sumažinama. Kepsniai bus iškepti taip, kaip mėgstate, nes jutiklis tiksliai fiksuoja kepimo laiką ir temperatūrą keptuvės viduje.
Galima įsigyti ir išmanųjį garų surinktuvą, kuris pats nusprendžia, kad jam reikia įsijungti, kiek laiko ir kokiu režimu dirbti, o kada išsijungti. Tai jis daro automatiškai fiksuodamas patalpos, kurioje gaminamas maistas oro kvapą. Kai kurie garų surinktuvai yra sujungti su orkaite ir virykle bluetooth ryšiu, tad veikia atsižvelgdami ir reaguodami į tai, koks patiekalas joje gaminamas.
Su kauge nešvarių indų susidoroti padės protinga indaplovė, kuri pati dozuoja ploviklį. Joje sumontuotas konteineris, kuriame telpa 20 plovimų reikalingas ploviklio kiekis. Tad jūsų rūpestis – tik maždaug kartą per mėnesį jį papildyti. Jei užmiršite – ne bėda, apie tai praneš žinutė mobiliajame telefone, nes prietaisas su juo sujungtas bluetooth ryšiu. Jis leidžia ir valdyti indaplovę per atstumą.
Išmanieji pagalbininkai
Nedidelis priedas, specialia programėle susietas su mobiliuoju telefonu ir pritvirtintas prie šiukšliadėžės įsimena, kokias tuščias pakuotes išmetėte ir automatiškai įtraukia jose buvusius produktus į pirkinių sąrašą, esantį telefone. Jokios mistikos – jis paprasčiausiai nuskaito ant įpakavimo esantį brūkšninį kodą. O jei atlieka buvo be jo, pavyzdžiui, sveriami vaisiai, daržovės ir pan., pakanka balsu ištarti jų pavadinimą.
Dar viena šio prietaiso funkcija – kai šiukšliadėžė pilna, jis atsiųs jums apie tai įspėjančią žinutę. Pagelbėti gali ir vandens maišytuvas, jeigu įsigysite ne paprastą, o galintį tiekti ne tik šaltą ir šiltą, bet ir iškart verdantį vandenį. Sutaupysite, nes nebereikės virdulio ir sunaudosite mažiau energijos. Be to, jame įmontuotas ir vandens filtras, tad dėl jo įrengimo nebereikės rūpintis atskirai.
Naujiena – balsu valdomas maišytuvas, susietas su telefonu "Google assistance" programa. Jis taps išsigelbėjimu, kai rankos aplipusios maisto likučiais. Jis supranta ne tik komandas "įjungti" ir "išjungti". Jam galima nurodyti ir kiek vandens reikia įpilti į virdulį ar kitą indą, tarkime, du puodelius, vieną stiklinę. Tai ypač pravartu, kai gaminant reikia tikslaus kiekio. Jis fiksuoja ir tai, kiek vandens sunaudojote.
Daugelio šeimininkių svajone tapo unikalus įrenginys, kuris atlieka ir mikrobangų krosnelės, ir šaldiklio funkciją. Tai yra jis per kelias minutes gali ne tik pašildyti maistą, bet ir atšaldyti iki norimos temperatūros gėrimą arba greitai užšaldyti patiekalą, kurį norime ilgiau laikyti šaldiklyje. Jį galima naudoti ir uogų, vaisių, daržovių greitam šaldymui. Jo pranašumai – geresnės skonio savybės atšildžius.
Baigus visus darbus virtuvėje – laikas pasimėgauti puodeliu kavos. Jeigu jums patinka viena kavos pupelių rūšis, o kitiems šeimos nariams kita – ne bėda. Jau sukurtas kavos aparatas, turintis tris atskiras talpyklas skirtingų rūšių kavai. Pripildykite jas ir galėsite gerti jums patį skaniausią gėrimą, o jei esate kavos gurmanas – kaskart ragauti vis kitą rūšį. Dar vienas pranašumas – jame esantis malūnėlis veikia labai tyliai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...1
Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos – tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...
-
Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...
-
Tegul Velykos ateina į švara kvepiančius namus
Prieš Velykas imsimės tvarkyti namus – norisi sukurti jaukią ir šventinę aplinką. Kad šventes pasitiktume be streso, nereikėtų delsti iki paskutinės minutės. Namų organizavimo specialistė pataria, kaip padaryti generalinę ...
-
Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...
-
Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti8
„O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...
-
Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...
-
Interjero tendencijos pavasariui
Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...
-
Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti7
Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...
-
Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu4
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...
-
Atraskite kokybiško miego privalumus1
Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...