Klaipėdiečiai - naujo namo spąstuose

Gyvenimas naujos statybos 18 aukštų daugiabutyje naujakuriams virto kasdiene kančia. Nuo praėjusio penktadienio neveikia abu namo liftai, tad grįžimas namo gyventojams tapo kantrybės išbandymu bei sunkiai pakeliamu fiziniu krūviu. Ir tai – ne vienintelės jų bėdos.

Krito su keleiviais?

Gyventojai pasakojo, kad penktadienį ryte moteris, gyvenanti šio daugiabučio 16 namo aukšte, įlipo į liftą su vaiku. Juo leidžiantis, lifte pasigirdo keisti garsai, trūktelėjimas.
Teigiama, kad jis sustojo ne pirmame aukšte, kur buvo nuspaustas mygtukas, o kažkur per vidurį namo. Tačiau durys atsidarė, moteris išlipo ir į apačią nusileido laiptais. Gyventojai iškvietė avarinę liftų tarnybą.

Liftininkai situacijos nedramatizuoja. Bendrovės "Klaipėdos liftas" vadovas Julius Kazakevičius tikino, kad atvykus avarinei tarnybai liftas buvo tuščias, tačiau skleidė keistus garsus, patikrinus paaiškėjo, esą nuo skriemulio nukrito vienas iš 5 lifto lynų.

"Liftas nekrito. Kai lynas atsipalaidavo, patį liftą sustabdė "gaudytojas". Mes nuvažiavome ne gelbėti keleivių, o pagal gyventojų iškvietimą, kad kabinoje girdėti pašaliniai garsai. Liftas veikė", – tvirtino J.Kazakevičius.

Tačiau namo fojė netrukus atsirado ne toks jau raminantis liftininkų informacinis pranešimas: "Avarinės tarnybos elektromechanikas nustatė, jog lifto duobėje yra vanduo ir nukritę lifto lynai. Kadangi lynų apsauginis sluoksnis pažeistas, jų nebegalima naudoti, lifto lynus reikia keisti. Antrajam liftui jau seniau buvo sugedęs dažnio keitiklis, kuris yra gautas iš gamintojo ir šiuo metu testuojamas. Stengsimės kaip įmanoma greičiau pašalinti gedimą. Atsižvelgdami į užsitęsusią situaciją, sekantį mėnesį už liftų priežiūrą sąskaitos nepateiksime. Direktorius J.Kazakevičius".

Gyventojams net nebejuokinga, juos bando paguosti nebent tik tai, kad už neveikiančius liftus jiems nereikės mokėti mokesčių.

Ilgas kelias laiptais namo

Gyventojai iš dalies susitaikė su tuo, kad vienas – didesnysis liftas jau kokį mėnesį yra sugedęs. Į mažąjį liftą žmonės su vaikų vežimėliais ir dviračiais netelpa, juos tenka tempti laiptais į viršų, kai kuriems – net iki 18 aukšto.

Namą administruojanti bendrovė rinko pinigus lifto remontui, bet jis lig šiol neveikia.

"O nuo praėjusio penktadienio neturime ir antrojo, mažesnio, lifto. Esame atkirsti nuo pasaulio. Ne visi žmonės turi laiptinės raktus, skambina kaimynams, kad nusileistų ir atidarytų duris iš vidaus. Kažkoks absurdas", – piktinosi namo gyventojas Tomas.

"Kol užlipu į 16 aukštą su vaiku ant rankų, kojos ima drebėti. Vežimą tenka palikti apačioje, paskui jį tempiu į viršų, kažkokia tragedija. Kažin kada mums šitą liftą sutvarkys? Gal iš viso reikia kraustytis iš čia lauk?" – retoriškai klausė namo gyventoja Kornelija.

Liftų garantija baigėsi

"Turime tokią problemą, stengiamės kuo greičiau pašalinti šitą gedimą. Bet technika būna įnoringa. Ne visada paklūsta specialistų norams. Dirbame nuolatos. Kai kurias detales tenka iš užsienio atsisiųsti. Tai yra ispanų gamintojų liftai", – aiškino J.Kazakevičius.

Gamintojo garantija esą jau pasibaigusi. Standartiškai įrenginiams garantija siekia nuo metų iki dvejų.

Šiuo atveju už jų remontą turės mokėti būsto savininkai, tai yra 43 butų gyventojai ir bankas, kuriam priklauso likusieji 76 dar neparduoti butai.

"Tai – programinio-elektroninio pobūdžio problema. Dažniausiai liftai turi diagnostines sistemas, kurios sugeba aptikti šitas klaidas iš standartinio klaidų sąrašo, o šiuo atveju mes susidūrėme su klaida, kuri nėra standartinė ir jos nėra tame sąraše", – teigė J.Kazakevičius.

Liftininkai vis dar ieško, kodėl sugedo liftas Minijos g. 159 ir klaidos neranda. J.Kazakevičiaus teigimu, vieno lifto remontas sieks keliolika tūkstančių litų.

Antrojo lifto remontas užtruks, kol iš gamintojo atgabens lynus. Kitaip tariant, kiek laiko gyventojams teks kopti laiptais, visiškai neaišku.

"Nesame susidūrę su tokia situacija, kad name, kuriame yra du liftai, abu sugestų vienu metu," – tikino J.Kazakevičius.

Kol liftininkai stebisi, 18 aukštų namo gyventojai tarsi užsiiminėja ekstremaliu sportu.

Byra fasado apdaila

Liftas – ne vienintelė gyventojų bėda. Iš išorės dailus naujas namas byra. Kartkartėmis nukrinta fasado apdailos plytelės. Gyventojų teigimu, viena jų sveria iki 10 kg.

"Po vienos nakties radome automobilį išmuštu stiklu, paaiškėjo, kad jį sudaužė iš labai aukštai krisdama namo plytelė. Jokių garantijų, kad kitą kartą ta plytelė nenukris kam nors ant galvos. Apie pasekmes net nekalbu", – teigė namo gyventojas Artūras.

Dūžta laiptinių langai

Ir tai dar ne viskas. Naujo namo laiptinėje yra vitrininiai langai, kurių bent du jau iškrito ir sudužo.

"Yra išluptos tokios detalės, kurios laiko stiklo paketą. Jau iškrito ir sudužo trečiame ir ketvirtame aukšte. Visi kiti irgi avarinės būklės, jei kas nors pastumtų, stiklai iškristų, nes jie neįtvirtinti", – statybininkų broką rodė gyventojas Artūras.

Vanduo semia garažą

Nors jau gerą savaitę stipriau nelijo, bet po namu esančiame garaže telkšo vanduo. Jaučiama drėgmė, gyventojai teigia nežinantys, iš kur jis kaupiasi.

Žmonės mano, kad kilus gaisrui turėtų didelę bėdą, nes garaže įrengta priešgaisrinės apsaugos sistema neveikia.

"Gaisro atveju čia savaime turėtų pradėti trykšti vanduo. Daviklių nematyti, visame garaže nesimato ir purkštukų. Kai atsikraustėme čia gyventi, atrodė, kad viskas bus gerai, tačiau pasirodė priešingai", – pasakojo Tomas.

Paklausus, ar yra nors vienas privalumas gyventi šiame name, Artūras atsakė: "Vaizdas pro langą į Kuršių marias, tačiau visai nervai trūko dėl sugedusių liftų".

Daugiabutis pustuštis?

Daugiabučio Minijos g. 159 statytojui – bendrovei "Metva" 2011 m. balandį iškelta bankroto byla. Iš bankroto administratoriaus neparduotus butus perėmė vieno banko grupės įmonė bendrovė "Litectus". Jai priklauso 76 iš 119 butų. Tuos butus dabar mėginama parduoti.

Teigiama, esą tai yra pigiausi naujos statybos butai Klaipėdoje. Su daline apdaila – 1 kv. metras ploto kainuoja 2 850 litų.

Anksčiau įsikūrę namo gyventojai teigia už butus mokėję 12 proc. brangiau.

Dabartiniai klientai daugiausia – jaunos šeimos. Esą pastatas, kaip ir dauguma naujos statybos namų, nėra idealus, tačiau teigiama, kad ne pats blogiausias.

Sunerimo savininkai

Įmonės "Litectus" atstovai tikino, kad bendrovė irgi yra suinteresuota spręsti visų esamų defektų klausimus.

"Kai kurios sistemos neveikia dėl vagysčių, nes tam tikros dalys buvo pavogtos, nors prieš tai buvo įrengta (kitaip neįmanoma priduoti daugiabučio statybų inspekcijai), jos turi būti sutvarkytos ir pilnai funkcionuoti", – teigiama "Litectus" atstovų rašte dienraščio "Klaipėda" redakcijai.

"Inicijavome daugiabučio defektų tvarkymą ir didžioji dalis išlaidų guls ant mūsų pečių, kadangi mums čia priklauso dauguma butų. Planuojame, kad per artėjančius mėnesius visi defektai bus pašalinti," – tvirtino bendrovės "Litectus" pardavimų vadovas Vytautas Broniukaitis.


Komentaras

Valdemaras Gauronskis

Statybos sertifikavimo centro ekspertas

Pasitaiko, kad naujos statybos namuose būna broko – grindjuostė blogai prikalta, fasadinė plokštė sudaužyta ar dar kas nors. Bet kuriuo atveju įmonė, kuri atliko statybos darbus, yra testuota. Todėl namo gyventojai dėl prastai atliktų darbų galėtų kreiptis į Aplinkos ministeriją arba tiesiogiai į Statybų sertifikavimo centro Įmonių testavimo skyrių, kad būtų peržiūrėtas tos bendrovės atestatas, leidimas vykdyti statybos darbus, jeigu statybininkai nereaguoja į gyventojų pastabas.

Visiems statybos darbams yra taikoma 5 metų garantija, o paslėptiems darbams – 10 metų garantija. Ginčas gali nusitęsti iki teismo, kiekvienas įrodinėja savo tiesą, o teismas nuspręs, kas teisus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vasia

Vasia portretas
Koks ten vaizadas į marias. Kusakoskis po langais metalą renka. Gaila gyventojų...

mes

mes portretas
o ar yra gyventoju kurie nesiskundzia namu?

liusia

liusia portretas
Vienu žodžiu šūdc tas naujs nams
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių