Kam pirkti baldus, jeigu juos galima gauti veltui?

Apsirūpinti būtiniausiais baldais, įranga ar net kuru galima ir neturint nė vieno atliekamo lito. Tiesa, reikia šiek tiek atkaklumo naršant internete – dovanojamų dalykų nemažai. Vienintelė sąlyga – daiktą išsivežti patiems.

Komise – per brangu

Sofos, spintos, sekcijos, stalai, foteliai, virtuvinės spintelės – bene dažniausiai veltui siūlomi buities daiktai. Neišleidus nė lito galima įgyti ir buitinės technikos – televizorių, šaldytuvų. Žinoma, ne pačių naujausių, su kokiais nors defektais. Kai kurie nesidrovi patys ko nors paprašyti gerų žmonių.

„Būsiu dėkingas, jeigu padovanosite sofą, dar tinkamą naudoti.“ Tokio turinio skelbimą internete įdėjęs Stasys skambučio kantriai laukė apie mėnesį.

„Gavau labai geros būklės sofą – ir ne vieną, o dvi!“ – džiaugėsi jaunas vyras. Baldai, pasak kauniečio, gana naujoviški, geros būklės. Juos dovanojęs žmogus, buvo matyti, yra pasiturintis.

Stasiui lovos reikėjo nuomojamame būste, kuriame nebuvo miegoti skirtų baldų. Anksčiau pats buvo matęs skelbimų, kuriuose žmonės prašo ką nors padovanoti, tad nusprendė pats pabandyti. Pirkti baldus, ypač naujus, jis neturi pinigų. Vyras dairėsi ir komise. Kur kas prastesnės sofos, nei jam padovanotosios, prisiminė pašnekovas, komise kainuoja apie 300 litų.

Išvengia baldų nešimo

Skelbimų, kuriuose dovanojami konkretūs daiktai, ne mažiau nei tų, kuriuose prašoma ką nors atiduoti nemokamai.

„Užsisakiau parduotuvėje naują lovą, bet kol kas jos nepristatė, miegu ant senosios. Ją esu pažadėjusi vienam skambinusiajam“, – pasakojo kaunietė Audronė.

Kad nereikėtų pačiai moteriai tempti sunkaus baldo prie konteinerio ar dar kur nors, ji nusprendė tiesiog jį padovanoti. Su sąlyga, kad dovanos priėmėjai patys ją išsigabens. Susidomėjusieji atsirado tuoj pat. „Tai jaunas žmogus, kuris nuomojasi butą be baldų, jei reikės, žadėjo sofą pats susiremontuoti“, – dėstė moteris.

Skambinančiųjų nestinga. Į tą pačią sofą pretendavo moteris net iš Vilniaus. Tiesa, pasiteiravusi, kokio dizaino gulimasis baldas, ir išgirdusi, kad sovietinio, kaipmat prarado suinteresuotumą ir pareiškė, kad toks baldas jai netinka.

Nebereikalingus daiktus Audronė dovanoja ne pirmą kartą. Anksčiau turėjo seną, tačiau veikiantį šaldytuvą. Jį ir dar keletą senų baldų mielai perėmė studentai.

Išgabeno be transporto

Kaunietė Aušrinė paskelbė dovanojanti didelę keturių durų spintą su antresolėmis. Jau kitą dieną spinta turėjo naują šeimininką. Žmonės dar vis skambina ir teiraujasi spintos. Baldas nėra ypatingas, daugeliui matytas: sovietinio dizaino, lakuotas blizgančiu laku.

Bandyti parduoti tokį baldą, šypsojosi moteris, jau net nepatogu, o išmesti – gaila. Ji  įsitikinusi, kad žmonės, kurie išgali ką nors pirkti, tokio baldo nepirktų. Vis dėlto išties yra žmonių, kurie baldams negali skirti nė lito, todėl baldo grožis – neaktualus, svarbi funkcija.

„Atvažiavęs žmogus pats spintą išardė, išsivežė lengvuoju automobiliu“, – pasakojo pašnekovė. Dovanos priėmėjas – jaunas vyras, išsinuomojęs butą be baldų. Pirkti naujus baldus ne savam būstui jam tiesiog nesinorėjo.

Kaunietė Dileta įsigijo naują prieškambarį, anksčiau čia stovėjęs viengulis fotelis liko be vietos, tad šeimininkė nusprendė jį padovanoti. Maždaug prieš dešimtmetį ji fotelį pirko naudotą. Jį rado taip pat pagal skelbimą ir mokėjo apie 50 litų. Tiesa, jo beveik neprireikė. „Jis buvo gana senas, bet nesudėvėtas“, – apibūdino moteris.

Įdėjus skelbimą dviejose interneto svetainėse, telefonas suskambėjo maždaug po 10 minučių. Moteriškas balsas maldavo niekam neatiduoti šio fotelio. Tą pačią dieną vyresnio amžiaus moteris, atėjusi su vyru, nešte parsinešė dovaną į savo namus, nes gyveno tame pačiame mikrorajone.

 

Prašyti nors ir 10 litų už seną baldą Diletai neapsiverstų liežuvis: „Pardavę netapsime turtingesni. Dabar toks laikas, kad ne visi esame turtingi, galime vieni kitiems padėti“, – užjautė moteris tuos, kurie stinga pinigų būtiniausiems daiktams.

Niekas nenorėjo mokėti

Dovanojantieji daiktus nebūtinai maudosi piniguose. Sigita atsisakė daugybės daiktų ne dėl to, kad keitė juos naujais. Tiesiog ji nebeišgalėjo išlaikyti keturių kambarių buto, persikėlė į mažesnį. Sau ji pasiliko tik reikalingiausius baldus ir daiktus.

Interneto skelbime ji siūlė kone visus buto atributus: spintą, sofą, sekciją, veidrodį, veidrodį su spintele, televizoriaus staliuką, virtuvines spinteles, prieškambario spintą, šviestuvus, kilimus, plautuvę, vonią.

Skelbime ji parašė pigiai juos parduodanti arba dovanojanti. Pastarasis žodis, juokėsi moteris, buvo lemiamas. Nė vieno daikto ji nepardavė, skambinę žmonės iškaulijo juos veltui.

Didžiausią pasisekimą turėjo lova, po to – kieti baldai. Dėl dizaino žmonės nosies nekraipė, nes daiktų nuotraukos buvo įdėtos prie skelbimo. „Kadangi per šalčius žmonės negalėjo užvesti automobilių, tai dar liko ir nepaimtų daiktų“, – pridūrė kaunietė. Daiktus graibstė jauni žmonės, pavyzdžiui, viena šeima baldus persivežė į neseniai įgytą socialinį būstą.

Išrankiojo geriausias lentas

Kai kas dovanoja ne tik baldus, bet ir... namus. Tiesa, leidžiama pasiimti tik namą, kurį prieš tai dar reikia nugriauti. Kaune siūlomas nugriauti medinis, apmūrytas 80 kv. m ploto namas ir mūrinis ūkinis pastatas. Kitaip tariant, dovanojamas būsimas statybinis laužas manais už nugriovimą.

Kaunietis Kęstutis, Žaliakalnyje įsigijęs smetoninį namelį, nusprendė padovanoti jau bemaž gatavą žaliavą – lentas ir kitas medines atplaišas, likusias remontuojant medinuką. Jis jas siūlė naudoti kurui. Susidomėjusiųjų netruko atsirasti – net iš Jonavos.

Vienintelis savininko prašymas buvo išsivežti viską – tiek stambias, tiek smulkesnes lentas ir nepalikti šiukšlyno. Sukorę keletą reisų, dovanos priėmėjai vis tiek smulkių lentgalių neišsivežė sakydami, kad labai skuba. Tad vietoj didelės krūvos liko mažesnė krūva atliekų, kurias teks sukūrenti.

„Gal man taip pakliuvo“, – nenorėjo tikėti, kad visi dovanas priimantys žmonės stokoja kultūros. „Mano name bus tik nedidelis židinys, jam kūrenti reikės kokybiškesnių malkų“, – pridūrė vyras. Nepaisant to, kad rezultatas ne visai toks, kokio tikėjosi, dovanojimo sandoriu Kęstutis liko patenkintas.

Mesti prie konteinerių nevalia

Tik nedidelė dalis žmonių, atsikratydami senų daiktų, tikisi uždirbti ir siūlo juos pirkti internete ar komise. Nemažai kauniečių senus nereikalingus baldus tiesiog atitempia ir palieka prie buitinių atliekų konteinerių, nors tai daryti draudžiama.

Stambių gabaritų atliekas reikia vežti į specialias aikšteles. Taip pat būna skelbiamos akcijos, per kurias gyventojai gali be rūpesčių atlaisvinti nuo stambių daiktų savo namus ar rūsius. Surinkti seni baldai dažniausiai susmulkinami ir paverčiami biokuru.

Daiktus dovanojantieji naujiems šeimininkams, galima sakyti, elgiasi itin ekologiškai, nes tai tarsi antrinis daikto panaudojimas jo nė neperdirbus.


Šiame straipsnyje: baldai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Neterskime

Neterskime portretas
Panele straipsnio autore, labai graudu ir apmaudu, kad rasydama gana gera tema, parasete labai apmaudziu dalyku. Pavyzdziui, kad zmones isnesa baldus prie konteineriu. Va sita ir reikejo pabrezti - NEGALIMA nesti baldu prie konteineriu. Konteineriai skirti tik smulkioms buitinems siukslems. Negi taip sunku parasyti tinkamai?

DYKADUONIAI

DYKADUONIAI portretas
Tokiais straipsniais tik skatinami tinginiai ir dykaduoniai - kam pirkti,jei gali gauti veltui, kam dirbti ,jei galima gauti pašalpą....Tie kas įstengia nuomotis būstą, tegul sumoka keliolika litų ir už seną baldą - labiau vertins.

Z I N U T I S

Z I N U T I S  portretas
KUEK GALVŲ -- TIEK RAZUMŲ ( NUOMONIŲ). Geriau paskelbkite , kur kreiptis dėl nudėvėtų baldų. Norėtume siauros sklabyklės Vilniuje, nes virtuvėlė labai maža, o W C kartu su vonia... Prašykite, gal šiek tiek mokėsiu, nes juk dar reikės transportą samdyti. Pagarbiai -Z I N A S S. ( tinklaveikos slapyvardis)./// Z ///
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių