- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiuolaikinė viryklė yra virtuvės šerdis, aplink kurią sukasi visa maisto ruoša. Buitinės technikos gamintojai rūpinasi, kad ji taptų vis labiau efektyvesnė ir patogesnė, tačiau žinoma – kaip daiktą prižiūrėsi, taip jis tau ir tarnaus.
Buitinės technikos priežiūros ekspertai ir profesionalūs virėjai atskleidžia, kaip patys rūpinasi savo kaitlentėmis, kokius puodus renkasi ir ką daro, kai ant kaitlentės paviršiaus pate1nka maisto likučiai.
Būtinas vėdinimas
Beveik dešimtmetį virtuvės paslapčių lietuvius mokantis italas Gian Luca Demarco, „Kulinarijos studijos“ Vilniuje vadovas, skaičiuoja iš viso turintis septynias kaitlentes: šešios iš jų – studijoje, kur nuolat verda darbas, dar viena – namuose, kur irgi prisieina gaminti.
„Kasdien gaminu ypač daug, todėl ir kaitlenčių daug prisireikia. Visos mano turimos kaitlentės tvarios, tarnauja ilgai ir patikimai nepaisant to, kad kiekvieną dieną veikia net po kelias valandas. Man aktualu didesnės kaitlentės, nes dažnai vienu metu gaminu kelis patiekalus – reikia sutalpinti po kelis puodus. Gaminant tokiais kiekiais svarbu, kad temperatūra būtų tolygi“, – sako G. L. Demarco, kurio beveik visos kaitlentės yra indukcinės.
AEG buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilas atkreipia dėmesį, kad kaitlentės funkcionalumas priklauso ne tik nuo papildomų funkcijų, tačiau ir įmontavimo – taisyklingas įmontavimas lems sklandų veikimą. „Pavyzdžiui, indukcinės kaitlentės technologija turi daug pranašumų prieš kito tipo kaitlentes, tik reikia atsižvelgti į paprastas montavimo rekomendacijas - oro cirkuliaciją. O tam kartais užtenka palikti nedidelį 2 mm tarpelį tarp stalviršio ir spintelės ar stalčiaus“, – sako ekspertas.
Pataria rinktis puodus be emalio
Antras svarbus elementas, gaminant maistą, yra kaitlentės ir indų dermė. „Kulinarijos studijos“ vadovas G. L. Demarco sako, kad ant indukcinių kaitlenčių puodai ir keptuvės greitai įkaista, nes yra veikiami elektromagnetinėmis bangomis, tad gaminimas trunka gerokai trumpiau. Tačiau tai turi savo kainą – reikia dėmesingai rinktis indus.
„Puodų yra begalė rūšių. Geriausia – metaliniai, plokščiais dugnais. Taip pat galima naudoti ir emale padengtus, senesnius puodus, tačiau asmeniškai to nelabai rekomenduočiau – nutrupėjęs emalis gali pakenkti kaitlentės paviršiui“, – sako G. L. Demarco. Tinkamas puodas turės specialų „spiralės“ formos ženklą, tačiau tokį atskirti galima ir dar paprasčiau – puodas tiks, jei prie jo dugno lips magnetas.
Pasak AEG buitinės technikos eksperto P. Gendvilio, retas žino, kad priklausomai nuo naudojamo kaitlentės režimo, priklauso ir puodų bei kaitlentės paviršiaus sąveika. „Jei gaminate ypač aukštoje temperatūroje, vadinasi, nustatę „turbo“ režimą, nerekomenduojama puodo ar keptuvės nuo kaitlentės patraukti staiga. Tai irgi gali pakenkti kaitlentei. Geriau jau pirma sumažinti temperatūrą ir tada patraukti puodą, arba nustatyti pauzės režimą“, – patarimais dalinasi specialistas.
Vietoje valiklio – šluostė
Trečias dalykas, kuris svarbus kaitlentės ilgaamžiškumui, yra jos higiena. G. L. Demarco sako, kad ko gero, būtų klaida pastačius puodą ant kaitlentės nueiti pažiūrėti filmo ar ką daro vaikai – patiekalas gali spėti prisvilti.
„Tačiau jei puodas nuverčiamas arba patraukiamas į šoną, kaitlentė išsijungia. Tas pats atsitinka, jei apliejamas valdymo skydelis – kaitlentė išsijungia, taip apsaugodama nuo didesnių ne malonumų: išbėgusio maisto ar prisvilimo“, – situacijomis virtuvėje dalinasi G. L. Demarco.
Anot P. Gendvilio, prižiūrėti kaitlentės paviršių nesudėtinga: „Dėl indukcinės technologijos, norint nuvalyti kaitlentės paviršių, nereikia naudoti beveik jokių chemikalų. Išbėgęs skystis neprisvyla prie kaitlentės paviršiaus, nes jo temperatūra tiesiog per žema, todėl dažniausiai gana tiesiog perbraukti šluoste.“
Be to, gaivią atmosferą virtuvėje padės palaikyti ir inovacijos. Pavyzdžiui, šiuolaikiškoms indukcinėms kaitlentėms būdinga „Hob2Hood“ technologija – sąveika su gartraukiu. „Priklausomai nuo kepimo ar virimo intensyvumo, gartraukis automatiškai parenka savo veikimo greitį. Vadinasi, patys gamindami maistą apie gartraukį galime tiesiog pamiršti – tuo jau pasirūpinta už mus“, – sako AEG specialistas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...
-
Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...
-
Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...
-
Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...
-
Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai12
Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...
-
Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams6
Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...
-
Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...1
Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos – tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...
-
Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...
-
Kaip padengti nepamirštamą Velykų stalą?
Per Velykas visi stengsimės sukurti jaukią nuotaiką tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. „Pirmiausia nuspręskite, ko norite: išlaikyti tradicijas, minimalizmo ar sukurti ką nors žaismingo. Nepamirškite, kad nėra vieno tinkamo būdo &sc...
-
Tvarios dekoracijos – ir draugiškos gamtai, ir madingos
Daugelis įprato Velykoms puošti namus kuo spalvingiau: krepšelis įvairiaspalvių margučių, ryškios dekoracijos – dažna pavasario šventės namų puošmena. Vis dėlto dekoro specialistės pataria atkreipti dėmesį i...