Kaitlentės priežiūra: kokius puodus rinktis ir kaip ją valyti, kad tarnautų ilgiau

  • Teksto dydis:

Šiuolaikinė viryklė yra virtuvės šerdis, aplink kurią sukasi visa maisto ruoša. Buitinės technikos gamintojai rūpinasi, kad ji taptų vis labiau efektyvesnė ir patogesnė, tačiau žinoma – kaip daiktą prižiūrėsi, taip jis tau ir tarnaus.

Buitinės technikos priežiūros ekspertai ir profesionalūs virėjai atskleidžia, kaip patys rūpinasi savo kaitlentėmis, kokius puodus renkasi ir ką daro, kai ant kaitlentės paviršiaus pate1nka maisto likučiai.

Būtinas vėdinimas

Beveik dešimtmetį virtuvės paslapčių lietuvius mokantis italas Gian Luca Demarco, „Kulinarijos studijos“ Vilniuje vadovas, skaičiuoja iš viso turintis septynias kaitlentes: šešios iš jų – studijoje, kur nuolat verda darbas, dar viena – namuose, kur irgi prisieina gaminti. 

„Kasdien gaminu ypač daug, todėl ir kaitlenčių daug prisireikia. Visos mano turimos kaitlentės tvarios, tarnauja ilgai ir patikimai nepaisant to, kad kiekvieną dieną veikia net po kelias valandas. Man aktualu didesnės kaitlentės, nes dažnai vienu metu gaminu kelis patiekalus – reikia sutalpinti po kelis puodus. Gaminant tokiais kiekiais svarbu, kad temperatūra būtų tolygi“, – sako G. L. Demarco, kurio beveik visos kaitlentės yra indukcinės.

AEG buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilas atkreipia dėmesį, kad kaitlentės funkcionalumas priklauso ne tik nuo papildomų funkcijų, tačiau ir įmontavimo – taisyklingas įmontavimas lems sklandų veikimą. „Pavyzdžiui, indukcinės kaitlentės technologija turi daug pranašumų prieš kito tipo kaitlentes, tik reikia atsižvelgti į paprastas montavimo rekomendacijas - oro cirkuliaciją. O tam kartais užtenka palikti nedidelį 2 mm tarpelį tarp stalviršio ir spintelės ar stalčiaus“, – sako ekspertas.

Pataria rinktis puodus be emalio

Antras svarbus elementas, gaminant maistą, yra kaitlentės ir indų dermė. „Kulinarijos studijos“  vadovas G. L. Demarco sako, kad ant indukcinių kaitlenčių puodai ir keptuvės greitai įkaista, nes yra veikiami elektromagnetinėmis bangomis, tad gaminimas trunka gerokai trumpiau. Tačiau tai turi savo kainą – reikia dėmesingai rinktis indus.

„Puodų yra begalė rūšių. Geriausia – metaliniai, plokščiais dugnais. Taip pat galima naudoti ir emale padengtus, senesnius puodus, tačiau asmeniškai to nelabai rekomenduočiau – nutrupėjęs emalis gali pakenkti kaitlentės paviršiui“, – sako G. L. Demarco. Tinkamas puodas turės specialų „spiralės“ formos ženklą, tačiau tokį atskirti galima ir dar paprasčiau – puodas tiks, jei prie jo dugno lips magnetas.

Pasak AEG buitinės technikos eksperto P. Gendvilio, retas žino, kad priklausomai nuo naudojamo kaitlentės režimo, priklauso ir puodų bei kaitlentės paviršiaus sąveika.  „Jei gaminate ypač aukštoje temperatūroje, vadinasi, nustatę „turbo“ režimą, nerekomenduojama puodo ar keptuvės nuo kaitlentės patraukti staiga. Tai irgi gali pakenkti kaitlentei. Geriau jau pirma sumažinti temperatūrą ir tada patraukti puodą, arba nustatyti pauzės režimą“, – patarimais dalinasi specialistas.

Vietoje valiklio – šluostė

Trečias dalykas, kuris svarbus kaitlentės ilgaamžiškumui, yra jos higiena. G. L. Demarco sako, kad ko gero, būtų klaida pastačius puodą ant kaitlentės nueiti pažiūrėti filmo ar ką daro vaikai – patiekalas gali spėti prisvilti.

„Tačiau jei puodas nuverčiamas arba patraukiamas į šoną, kaitlentė išsijungia. Tas pats atsitinka, jei apliejamas valdymo skydelis – kaitlentė išsijungia, taip apsaugodama nuo didesnių ne malonumų: išbėgusio maisto ar prisvilimo“, – situacijomis virtuvėje dalinasi   G. L. Demarco.

Anot P. Gendvilio, prižiūrėti kaitlentės paviršių nesudėtinga: „Dėl indukcinės technologijos, norint nuvalyti kaitlentės paviršių, nereikia naudoti beveik jokių chemikalų. Išbėgęs skystis neprisvyla prie kaitlentės paviršiaus, nes jo temperatūra tiesiog per žema, todėl dažniausiai gana tiesiog perbraukti šluoste.“

Be to, gaivią atmosferą virtuvėje padės palaikyti ir inovacijos. Pavyzdžiui, šiuolaikiškoms indukcinėms kaitlentėms būdinga „Hob2Hood“ technologija – sąveika su gartraukiu. „Priklausomai nuo kepimo ar virimo intensyvumo, gartraukis automatiškai parenka savo veikimo greitį. Vadinasi, patys gamindami maistą apie gartraukį galime tiesiog pamiršti – tuo jau pasirūpinta už mus“, – sako AEG specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rob.

Rob. portretas
Galetu subtiliau paslept reklama :)
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Penki J. Žižės patarimai tėveliams, kaip namuose palaikyti tvarką
    Penki J. Žižės patarimai tėveliams, kaip namuose palaikyti tvarką

    Visi tėveliai puikiai žino, kokie yra pirmieji keli vaiko auginimo mėnesiai ar net keleri metai. Nesvarbu, ar šis verkia, ar dūksta, rūpintis švara tiesiog nėra laiko. O kur dar išpurvinti drabužėliai, apipaišyti tapetai ir ...

    1
  • Karatė čempionė I. Mikštaitė: namuose saugoju viską, kas miela širdžiai
    Karatė čempionė I. Mikštaitė: namuose saugoju viską, kas miela širdžiai

    Daugkartinės nugalėtojos, karatė kovotojos Ingos Mikštaitės spintoje šalia suknelių puikuojasi ir tradicinis japoniškas karatė apdaras – kimono, kuris jau daug metų kaip talismanas sportininkę lydi visose varžybose. "Sa...

    4
  • Supamųjų kėdžių atgimimas: gamina energiją ir ne tik
    Supamųjų kėdžių atgimimas: gamina energiją ir ne tik

    Kažkada supamąją kėdę ar krėslą galėjai rasti kone kiekvienuose namuose. Vėliau jie buvo išnešti į sandėliukus, palėpes, nukeliavo į sąvartynus, nes buvo laikomi senamadiškais. Laimė, dizaineriai šį unikalų baldą g...

  • Žaliosios kambarių puošmenos: idėjos namams
    Žaliosios kambarių puošmenos: idėjos namams

    Ar galite įsivaizduoti jaukius namus be kambarinių augalų? Kad ir koks jūsų būstas – didelis ar mažas, erdvus ar ankštas, modernaus ar klasikinio interjero – natūrali žaluma jame tikrai derės. "Žalioji oazė namams suteikia i...

  • Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus
    Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus

    Ar įmanoma gyventi patogiai ir stilingai vos 21,7 kv. m ploto bute? Taip, jeigu jis yra lofto tipo ir jame galima įrengti antresolę, kurioje telpa miegamasis. Tam užtenka ir 6,6 kv. m. Kaip tik tokį būstą sostinės Naujamiesčio rajone teko projektuoti ...

    3
  • Bėgantiems nuo šalčio gelbsti tiek vilna, tiek linas
    Bėgantiems nuo šalčio gelbsti tiek vilna, tiek linas

    Vėstant orams paprastai griebiamės visų įmanomų šildymosi būdų – renkamės šiltesnius audinius, sluoksniuojame drabužius, o pasyviam poilsiui namuose išsitraukiame pledus. Tačiau kaip išsirinkti audinį, kuris būtų ...

  • Tapetai – perversmas be jokių įsipareigojimų: naujausios tendencijos
    Tapetai – perversmas be jokių įsipareigojimų: naujausios tendencijos

    Buvo metas, kai tapetai laikyti senamadiškais ir atgyvenusiais. Toks požiūris jau senokai pasikeitęs. Šiandien tapetai yra viena paprasčiausių ir dažniausiai naudojamų interjero atnaujinimo priemonių. Jie nepakeičiami ir tada, kai trūks...

  • Sofa – namų karalienė: naujausios tendencijos ir išradimai
    Sofa – namų karalienė: naujausios tendencijos ir išradimai

    Ko gero, tai svarbiausias baldas namuose. Jis pirmiausia krenta į akis, daug pasako apie šeimininkų skonį, pomėgius ir gyvenimo būdą. Laikui bėgant keičiasi ne tik sofų dizainas, medžiagos, bet ir funkcijos. Šiandien didžiulė sofa vis...

  • Namams – praktiškos ir originalios detalės iš šakų
    Namams – praktiškos ir originalios detalės iš šakų

    Tereikia šiek tiek įkvėpimo, ir po kojomis gulinti bet kokio medžio šaka ar net plonutė šakelė įkvėps puikiems sumanymams, kurie nuspalvins namų buitį ir sukurs išskirtinį interjerą. ...

    2
  • Interjero akcentas: vienas, bet ne vienišas
    Interjero akcentas: vienas, bet ne vienišas

    Rudenį, kai dienos ima trumpėti, orai vėsti, namuose praleidžiame vis daugiau laiko. Kyla noras ką nors juose pakeisti ar patobulinti, kad būtų jaukiau, smagiau. Tokiu atveju, kai norisi atsinaujinti, tačiau neplanuojate didelio remonto, gali padėti i...

    1
Daugiau straipsnių