- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kilometrinės eilės, sunkus pirkinių vežimėlis ir skirtingose prekybos centro vietose išdėstyti reikalingiausi maisto produktai lemia, kad grįžus namo galvojimas ką, kaip ir kur sudėti yra paskutinis dalykas, kuris gali mums šauti į galvą. Tačiau Varle.lt buitinės technikos specialistai atkreipia dėmesį, kad produktų sudėjimo ir laikymo šaldytuve būdas turi didžiulę įtaką jų kokybei, maistinėms savybėms ir galiojimo laikui.
Įprastai maisto produktus laikome trijose vietose:
šaldytuve;
už šaldytuvo ar šaldiklio ribų: spintelėse, stalčiuose ir kt.
Ar tikrai žinome, kaip teisingai laikyti maisto produktus?
Šilčiausia – viršuje
Varle.lt pardavimų vadovas Justinas Kaušinis teigia, kad ko gero ne kiekvienas žinome, jog šaldytuve temperatūra kiekviename lygmenyje yra skirtinga. Viršutinės šaldytuvo lentynos pasižymi aukštesne temperatūra nei esančios žemiau. Viršutinėse šaldytuvo lentynose temperatūra siekia apie 8° C. Kokius produktus čia turėtume laikyti?
Visų pirma, visus pieno produktus tokius kaip pienas, kefyras, grietinė ir jogurtai. Per žema temperatūra neigiamai veiks gyvąsias pieno produktuose gyvenančias bakterijas. Taip pat čia tinka laikyti uogienes, džemus ir prieš tai pagamintą maistą.
Tačiau nepamirškime, kad paruošto maisto nereikėtų laikyti šaldytuve ilgiau kaip dvi – tris dienas, ypač atsargiems reikėtų būti su mėsos patiekalais.
Viršutinės šaldytuvo lentynos taip pat yra ideali vieta kepiniams, kuriems nereikia šaldymo, bet užtenka atvėsinimo.
Kuo žemiau – tuo šalčiau
Vidurinių lentynų temperatūra svyruoja nuo 4 iki 5° C. Čia yra tinkama vieta laikyti produktus, kurių galiojimo terminas nėra ilgiausias: rūkyti mėsos gaminiai, dešros, žuvis, varškė, sviestas ir kiaušiniai.
Tiesa, nemažai šaldytuvų turi ant durų specialų dėklą kiaušiniams, tačiau atsižvelgiant į tai, kad ten vyrauja nelabai stabili temperatūra, saugiau juos laikyti vidurinėse lentynose.
Apatines lentynas rezervuok mėsai
Šalčiausia šaldytuvo vieta yra apatinė lentyna. Šioje vietoje didžiausia temperatūra siekia 2° C. Čia sudedame žalią mėsą, žuvį, jūros gėrybes. Sudėjimas šiuos produktus apatinėse lentynose taip pat apsaugo nuo to, kad jų skystis pateks ant kitų šaldytuve esančių produktų. Tam, kad nesivystytų bakterijos, šiuos produktus rekomenduojama suvartoti maksimaliai per dvi dienas arba iškart juos užšąldyti.
Kaip laikyti vaisius ir daržoves?
Pačioje šaldytuvo apačioje esantys stalčiai pasižymi didesne drėgme bei 10° C temperatūra. Įprastai čia sudedami vaisiai ir daržovės.
Nereikėtų daržovių ir vaisių (ypač žaliųjų, pvz., salotų) laikyti maišeliuose, kadangi anaerobinėmis sąlygomis formuojasi pavojingi sveikatai nitratai. Todėl prieš dedant į šaldytuvą vaisių ir daržovių pakuotes, jas reikėtų atidaryti arba išimti iš jų produktus.
O kaip dėl durelių?
Ant šaldytuvo durelių esančių lentynėlių temperatūra siekia apie 10° C. Tačiau šioje vietoje temperatūra pasižymi mažiausiu stabilumu dėl nuolatinio šaldytuvo atidarymo ir lengvo šilto oro iš išorės patekimo. Todėl šioje vietoje rekomenduojama laikyti lėčiau gendančius produktus: aliejus, sultis, padažus.
Kokių produktų nereikėtų laikyti šaldytuve?
Bloga mintis šaldytuve laikyti duoną, mat čia ji greičiau džiūsta ir praranda savo maistinę vertę. Taip pat kai kurie vaisiai bei daržovės nemėgsta žemų temperatūrų, todėl geresnės sąlygos jiems būna už šaldytuvo ribų. Visų pirma, tai yra pomidorai, agurkai, cukinija, paprika ir egzotiniai vaisiai. Jų laikymas šaltomis sąlygomis lemia, kad jie praranda skonines savybes ir greičiau genda.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...
-
Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...
-
Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...
-
Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...
-
Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai12
Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...
-
Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams6
Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...
-
Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...1
Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos – tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...
-
Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...
-
Kaip padengti nepamirštamą Velykų stalą?
Per Velykas visi stengsimės sukurti jaukią nuotaiką tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. „Pirmiausia nuspręskite, ko norite: išlaikyti tradicijas, minimalizmo ar sukurti ką nors žaismingo. Nepamirškite, kad nėra vieno tinkamo būdo &sc...
-
Tvarios dekoracijos – ir draugiškos gamtai, ir madingos
Daugelis įprato Velykoms puošti namus kuo spalvingiau: krepšelis įvairiaspalvių margučių, ryškios dekoracijos – dažna pavasario šventės namų puošmena. Vis dėlto dekoro specialistės pataria atkreipti dėmesį i...