Kaip įsirengti skandinaviško stiliaus interjerą?

  • Teksto dydis:

Skandinaviško stiliaus populiarumas kasmet auga apimdamas vis daugiau sričių: drabužių madų savaites, gatvės stilių, sveikos gyvensenos modelį ir – bene labiausiai – interjerą.

Skandinaviško stiliaus interjerai pasižymi tyru, moderniu, elegantišku stiliumi, kuris yra orientuotas į funkcionalumą, ilgaamžiškumą, draugiškumą aplinkai ir sveikatai. Interjero dizainerė Dalia Jakeliūnaitė teigia, kad prieš pradedant galvoti apie Šiaurės Europai būdingus dekoro elementus, didžiausią dėmesį vertėtų skirti interjero bazės – grindų, sienų bei natūralios ir dirbtinės šviesos šaltinių – įrengimui bei paruošimui pagal skandinaviškos estetikos principus.

Grindys

Nuo sienos iki sienos kilimine danga išklotos grindys – toli gražu ne skandinaviškas ir, deja, nelabai sveikas pasirinkimas, nes net kasdien kruopščiai valomi kilimai kaupia dulkes, o drauge ir mikroskopinius, alergiją sukeliančius parazitus.

„Medis – puiki interjero apdailos medžiaga, kuri atspindi skandinavišką dvasią ir puikiai tinka mūsų klimato juostai. Skandinaviškuose interjeruose grindis dengti rekomenduojama trisluoksniu parketu arba medienos masyvo lentomis, taip sukuriant ne tik sveiką, modernų, bet ir natūraliai šiltą efektą“, – sako D. Jakeliūnaitė.

Kaip rašoma pranešime spaudai, pietuose paplitusios plytelės dažnai yra per šaltos lietuviškai žvarbių orų „palepintiems“ padams, o laminatinės dangos elektrinasi ir traukia dulkes, rinkdamos jas į nelabai akiai malonius kamuolius.

Vienas iš medinių grindų trūkumų, dėl ko šio sprendimo dažnai vengiama – papildomas triukšmas, sklindantis paviršiumi tiesiog judant patalpoje. Visgi pasitelkus kokybiškus sprendimus – tai yra lengvai išsprendžiama problema, be to, tinkami įrengimo sprendimai užtikrina grindų ilgaamžiškumą. „Pasirinkus medžio plokštes verta pagalvoti apie tinkamą garso ir aido namuose kontrolę, – sako „Knauf“ technikas Kastytis Vaseris, – Po medine grindų danga montuojamos perforuotos gipskartonio plokštės ne tik suminkštins žingsnių keliamą garsą, bet ir veiks kaip papildomas patalpos apšiltinimas“.

Sienos ir apšvietimas

Skandinavai savo namus dažniausiai apšviečia išsklaidytais šviesos šaltiniais: keli šviestuvai skaitymui, smulkūs sieniniai šviestuvai bei nedidelis centrinės šviestuvas. Tokia šviesos šaltinių dermė sukuria jaukų, erdvų ir gyvą namų apšvietimą. Išsklaidyti šviesos šaltiniai natūraliai išryškina patalpos sienas, todėl naudojant juos tikslingai galima kurti unikalų šviesos ir šešėlių paveikslą interjere. Visgi tam, kad šis apšvietimo sprendimas pasiteisintų, būtina atsižvelgti į kokybišką patalpos sienų paruošimą dažymui – tai yra svarbiausia bet kurio stiliaus interjero bazė ir esminis žingsnis, kuriant skandinaviško stiliaus interjerą.

Skandinaviškas interjeras yra neatsiejamas nuo švarių linijų ir ramybe spinduliuojančio erdvės pojūčio. Šis lengvumo pojūtis kuriamas sienas dengiant šviesiomis, neutraliomis spalvomis. Kadangi pagrindinė dažų funkcija yra dekoratyvumas, šioji gali būti dramatiškai nesėkminga, jeigu išlys pūslelės, sienos nelygumai ar dėmės. Jeigu sienos yra švarios, nedažytos ir pasiruošusios pokyčiams, prieš dažant patariama pradėti nuo giluminio grunto pasirinkimo.

„Sienų gruntavimui rekomenduojami universalūs, ypač skvarbūs, sukibimą gerinantys bei pagrindo įsigeriamumą reguliuojantys, garams laidūs, tačiau netoksiški gruntai. Gruntuotą sieną taip pat papildomai reiktų išlyginti glaistu. Jeigu ketinate darbu užsiimti savarankiškai – mažiausiai galimybių suklysti bus pasirinkus itin tvirtą, gipso pagrindo glaistą, skirtą darbui rankomis”, – pataria K. Vaseris.

Ne paslaptis, jog paviršių paruošimas dažymui neretai užtrunka tris ketvirčius viso sienų remonto laiko. Juk gražios sienos, be abejonės, yra viena svarbiausių viso interjero sėkmės paslapčių.

Dekoras

Pasirinkus skandinavišką kryptį kuriant lengvų ir švarių namų aurą svarbiausia nenutolti nuo pagrindinio šio stiliaus bruožo – funkcionalumo ir tvarumo. Nemažą dekoratyvumo dalį tokiuose interjeruose jau atlieka kokybiški grindų dangos sprendimai bei nepriekaištingai paruoštos patalpos sienos. Tuo tarpu baldai ir kiti dekoro elementai išryškina skandinaviško tipo patalpos funkcionalumą.

Renkantis baldus ar kitas dekoracijas verta atsiminti jog daiktas, tinkantis skandinaviškam interjerui, turi turėti ne vieną, dvi, o geriausia – daugiau negu tris funkcijas. Dekoro elementams rinkitės kokybiškus, natūralius, lengvai valomus audinius.

Skandinaviškas interjeras jokiu būdu nereiškia, kad kūrybiškas polėkis turi būti ribojamas – gaivos galima įpūsti naudojant ryškiaspalvius daiktus, kambarinius augalus ar netgi marokietiško audimo dekoratyvinius kilimėlius. Svarbiausia – išlaikyti saikingą subtilumo lygį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių