Ką padovanoti maisto gurmanams: dėmesio vertos idėjos

  • Teksto dydis:

Tai oficialu – gyvename maisto mylėtojų eroje. Neregėto populiarumo susilaukia vietiniai ūkininkai, gaminantys unikalius ekologiškus produktus, per pietų pertrauką biurų darbuotojai skuba į specialias prekyvietes, kviečiančias ragauti nematytų delikatesų, o dažnas pritrūkęs idėjų, ką dovanoti artimiesiems, sprendimo ieško maisto prekių parduotuvėse ir turguje.

Pasak Vilniaus Halės turguje įsikūrusių prekiautojų, šventinis laikotarpis – ypač aktyvus metas, o dovanų ieškotojų čia tiek pat daug, kiek ir gausų šventinį stalą planuojančių šeimininkių.

„Jau kelerius metus pastebime tendenciją, kad prasidėjus šventiniam laikotarpiui, į krepšelius dažniau keliauja dovanoti tinkamas maistas – sūriai, brandinta jautiena, imbierinis vynas ir kiti užsienietiški produktai, – pastebi šiais metais Halės turguje šventiniam laikotarpiui įsikūrusios bendrovės „Assorti“ direktorė Almena Dankienė. – Savo šventinį stalą puošdami tradiciniais lietuviškais valgiais, tautiečiai dovanoms idėjų semiasi iš kitų europiečių virtuvės – dominuoja produktai iš Prancūzijos, Italijos, Graikijos, Didžiosios Britanijos.“

Toks pasirinkimas nestebina – daug keliauti mėgstantys lietuviai artimiesiems dažnai perka tai, ką būna ragavę ar matę savo kelionių metu. 

Kokių dovanų idėjų galima pasiskolinti iš kitų europiečių?

* Purškiamų aliejų rinkinys. Graikinių riešutų, sezamų ar moliūgų sėklų aliejų galima rasti dažno, gaminti mėgstančio namuose, virtuvėje, tačiau po eglute padėjus vilnamedžių sėklų ar purškiamo triufelių skonio alyvuogių aliejaus, būtumėte tikrai įvertinti.

* Užkietėjusiam barbekiu mėgėjui – priedai kepsniams. Tie, kurie vasaros neįsivaizduoja be ant grilio čirškančio kepsnio, o mėsą perka „tik toje vienintelėje parduotuvėje“, įvertins viską, kas susiję su mėsos kepimu. Specializuotose parduotuvėse verta ieškoti tirštų, kvapnių kepsnių padažų, kuriuos dažnai galima naudoti ir kaip marinatą. Neturint galimybės grilinti žiemą lauke, galima padovanoti net specialų dūmų kondensatą, kuris orkaitėje keptam kepsniui suteiks malonų ant laužo keptos mėsos prieskonį.

* Imbierinis, nealkoholinis vynas. Įdomaus, netikėto skonio vynas gali tapti puikia šventinio stalo puošmena ar net dovana artimiesiems. Dėl sudėtyje esančių imbiero ir kitų prieskonių derinio, vynas tonizuoja ir kelia nuotaiką, be to, apsaugo nuo peršalimo ligų, saugo imuninę sistemą. 

* Brandinta jautiena. Nors mėsa iš pirmo žvilgsnio neatrodo tinkama dovanoti, šiais laikais – tai netgi rekomenduojama. Ypač tuomet, jei jūsų artimasis – užkietėjęs mėsos mėgėjas. Brandintai jautienai nebereikia jokio papildomo marinavimo, užtenka pagrindinių prieskonių – pipirų ir druskos. Grilyje kepta brandinta jautiena geriau įtraukia dūmų skonį, o kepimui naudojant ąžuolo kaladėles, būna ypač aromatinga, minkšta ir sultinga.

* Kitokia druska. Gryna vandenyno druska be jokių priedų, subtiliai rūkyta druska, tinkanti bet kokiems patiekalams gardinti ar „Pinot noir“ druskos „snaigių“ drožlės, tobulai tinkančios ką tik iškeptam kepsniui paskaninti. Padovanoję šių druskų rinkinį, artimojo kulinarinius sugebėjimus perkelsite į kitą lygį.

* Kavos pupelės ir rankinė kavamalė. Sugrįžta klasika – prisiekusių kavos mėgėjų virtuvėje nerasite maltos kavos – jie perka pupeles ir prieš kiekvieną puodelį kavos jų susimala patys. Kuo nustebinti juos? Pamirškite aromatizuotas šokolado, brendžio ar kitų alkoholinių gėrimų skonio kavas – kavos mėgėjai įvertins tik tikras arabikos pupeles, o dovanų pridėję rankinę kavamalę, žinosite, kur bus galima pasimėgauti maloniausiu kavos aromatu.

* Sūrių rinkinys. Šventiškai supakuotų sūrių šiandien galima rasti bene kiekviename prekybos centre, tačiau, vargu, ar jais užkariautumėte gurmano gomurį. Itališkų sūrių mėgėjams patiks šviežias buratos sūris, kurio paviršius sudarytas iš mocarelos sūrio, o viduje sumaišyta grietinėlė su mocarela, tačiau po eglute dovanas dedant iš anksto, dovanoti geriau tiks brandinti sūriai.

Po eglute „įsileidus“ užsienietiškų dovanų, nereikėtų jomis bijoti atnaujinti ir šventinį stalą. Tradicijos – ypač svarbi mūsų identiteto dalis, tačiau nereikia bijoti, kad jos bus sugriautos ant šventinio stalo patiekus ir išskirtinesnį, įdomesnį patiekalą. Pasimėgavus tradicine 12 patiekalų Kūčių vakariene, o kalėdiniams pietums patiekus, pavyzdžiui, lengvą jūros gėrybių asorti – maloniai nustebs ne vienas svetys. Šventės juk tam ir skirtos – nustebinti, pamaloninti artimuosius ir suteikti jiems nepakartojamų akimirkų. Tebūnie šiemet jos dedikuotos gomurio palepinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių