Interjero akcentas: vienas, bet ne vienišas

Rudenį, kai dienos ima trumpėti, orai vėsti, namuose praleidžiame vis daugiau laiko. Kyla noras ką nors juose pakeisti ar patobulinti, kad būtų jaukiau, smagiau. Tokiu atveju, kai norisi atsinaujinti, tačiau neplanuojate didelio remonto, gali padėti interjero akcentas.

Namų charakteris

Ar gali namų veidą pakeisti vienas daiktas? Jeigu norite atnaujinti jau esamą interjerą, vieno daikto greičiausiai nepakaks, o jei kuriate naują ir renkatės gerai apgalvoję – įmanoma. Viena sąlyga – jis turi būti išskirtinis: originalaus dizaino, ryškios spalvos, įdomios tekstūros ar kuo nors kitu ypatingas. Tačiau interjero akcentui gali prireikti ir vadinamosios palaikymo komandos – kelių smulkesnių detalių, kurios sustiprina įspūdį.

Tai daiktas, į kurį pirmiausiai krypsta žvilgsnis įžengus į būstą, pagrindinę jo erdvę, kitą patalpą. Dažnai jis tampa viso interjero stiliaus gidu. Dizainerių teigimu, bent vienas toks ryškus elementas būtinas, jei norime, kad mūsų namai turėtų išskirtinį charakterį. Tai gali būti baldas, meno kūrinys, spalva, kilimas, augalas, veidrodis ar šviestuvas, tačiau toks, kuris kažkuo patraukia dėmesį, yra unikalus.

Šventė akims

Audronė Ambrazienė, interjero dizainerė

Jei kalbame apie vieną daiktą, kuris padėtų sukurti tam tikrą nuotaiką, pirmiausia į galvą ateina paveikslas. Tačiau jis turi būti didesnių gabaritų, ryškių ar kontrastingų spalvų, įdomios tekstūros ir pan. Kitas galimas pasirinkimas – krėslas, išsiskiriantis forma, spalva, dydžiu. O galbūt galite sau leisti įsigyti naują sofą? Jei ji bus aptraukta raštuotu margu gobelenu, tikrai taps kambario akcentu. Jei patalpa tamsesnė, minkštieji baldai turėtų būti šviesūs. Kontrasto principas – viena iš taisyklių, kurios galima laikytis renkantis interjero akcentą. Jis apima ne tik spalvas, bet ir stilių, dizainą. Tarkime, moderniame būste akcentu gali tapti antikvarinis stalas išraiškingomis kojomis, komoda, dekoruota medžio raižiniais, veidrodis su ypatingais rėmais, prabangus rankų darbo kilimas.

Nauji originalaus dizaino baldai ar kitos interjero detalės – lentynos, kėdės, minkštieji baldai, staliukai, šviestuvai, kilimai – taip pat gali atlikti pagrindinį vaidmenį. Ypač svarbus vaidmuo tenka šviestuvams. Jeigu bendras, foninis apšvietimas yra paslėptas, šviesa sklinda, bet jos šaltinių nematyti, siūlyčiau pakabinti ir akcentinį dekoratyvų šviestuvą – kaip šventę akims.

Jei kambaryje visi paviršiai monochrominių spalvų, lygių tekstūrų, papildykite interjerą išraiškingų raštų kilimu ir jis nebebus toks nuobodus. Ramių tonų aplinką pagyvins abstraktus, spalvingas paveikslas ar kitas meno kūrinys.

Įdomus didelis augalas vazone – dar viena galimybė. Šiuo metu ypač madingos stambialapės palmės – jos ne tik labai dekoratyvios, bet ir suteikia jaukumo, kuria šviežumo įspūdį.

Akcentus galima rinktis ir derinant tarpusavyje stilistiškai. Tai priklauso nuo pačios interjero idėjos, minties. Kuriant interjerą nuo nulio tai padaryti paprasčiau, tada gali užtekti ir kelių gerai apgalvotų akcentų. Tačiau jei jį norime tik atšviežinti, pagyvinti, pakeisti jo nuotaiką, tuomet kartais vieno naujo krėslo nepakaks. Reikės dar ir paveikslų, ir pagalvėlių, ir kilimo, ir gėlės.

Nekurkite kontrasto

Vismantė Tubelytė, interjero dizainerė

Interjeras susideda iš labai daug detalių, formų, medžiagų, spalvų, ir iš tiesų pakeitę vieną ar kelis baldus, kitus elementus mes galime sustiprinti interjero charakterį arba jį prigesinti. Pirmiausia siūlyčiau neskubėti, įvertinti esamą interjerą: kokios nuotaikos norėsis – ramios ar žaismingos, reikia gerai pagalvoti ir apie stilistiką.

Kartais, norint pakeisti interjerą, neužtenka pakeisti tik vieną jo dalyvį, pavyzdžiui, nusipirkus naują kavos staliuką, greičiausiai nebent tik kelioms dienoms pagerinsime savo emocinę būseną. Bet, pakeitus virš valgomojo stalo pakabintą šviestuvą ar sofą, miegamojo lovą, viso kambario nuotaika keičiasi, kadangi šie elementai dažniausiai vaidina svarbų vaidmenį ne tik funkciškai, bet ir stilistiškai.

Jeigu didelių pirkinių neplanuojate, reikėtų pagalvoti apie daugumos smulkiųjų interjero dekoro elementų – pagalvėlės, vazos, užuolaidų, kilimo – pakeitimą. Pakeitus tik vieną ar kelis iš jų, interjere laukiamo rezultato tikrai nepasieksime. Juos reikėtų vertinti kaip visumą ir derinti tarpusavyje.

Kai pati interjero visuma nėra labai aktyvi (dominuoja ramios spalvos, mažai detalių), kitaip tariant, yra fonas, galima drąsiai eksperimentuoti su originalaus dizaino sofomis, krėslais, dideliais paveikslais, intensyviomis spalvomis. Kitu atveju, kai fonas ir taip triukšmingas, naujas detales geriau derinti prie jau esančio interjero, nekuriant kontrasto. Neužmirškite – jų reikės bent po vieną kiekvienai patalpai.

Praktiniai patarimai

Pasirinkite tik vieną ryškią akcentinę spalvą, jeigu jų bus kelios, ir abi intensyvios, konkuruos tarpusavyje ir kels chaoso įspūdį.

Laikykitės mastelio. Jeigu interjero akcentas didelis, prie jo derinamos detalės neuri būti pernelyg mažos, toks neatitikimas sutrikdys bendrą pusiausvyrą.

Galite vadovautis trijų taisykle: akcentinė spalva ar kita detalė turėtų pasikartoti vienoje erdvėje ne daugiau kaip tris kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vile

Vile portretas
Pirmoje nuotraukoje baldai sustatyti neteisingai. Sofa prie lango, reiskia televizoriu reikia ziureti perkreipus kakla - pasukus galva. Idomu,kiek ilgai taip imanoma. Su savo tokiais interjerais tik juokina ir piktina.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių