Idėjos namams: naujienos iš didžiausių interjero dizaino parodų

  • Teksto dydis:

Gyvename neramiame pasaulyje. Vos iškėlę koją iš namų, susiduriame su netikėtais dirgikliais, sunku rasti užtikrintumą. Namus siejame su ta vieta, kurioje iš viso to išsivaduojame, todėl turime juos puoselėti.

Tokiais žodžiais duris atvėrė ir naują liniją namų dekoravimo srityje ateinantiems metams nubrėžė viena iš didžiausių interjero dizaino parodų „Maison & Objet Paris“.

Kiekvienais metais vyksta daugybė parodų, pristatančių naujausias idėjas bei sprendimus namams. O ką buvo galima išvysti vaikštant po ryškiausias šių metų interjero dizaino parodas „Cersaie“, „Tendence“ ir „Maison & Objet Paris“? Ryškiausios tendencijos, vyravusios šiose parodose – technologijų ir dekoro simfonija, teatrališkumas bei gamtos ir senovinių motyvų integravimas į šiuolaikinį interjerą.

Apie naujausias namų dekoravimo tendencijas iš parodų pasakoja Namų idėjų centro „NIC“ atstovas Nerijus Urbonavičius.

Medžio motyvai

Medis – išskirtinė medžiaga dekoravime, į namus atnešanti dalelę gamtos, jaukumo. Pastaraisiais metais vyrauja praktika, jog kuriant jaukų interjerą stengiamasi įkomponuoti natūralia medžio tekstūra padabintas detales, o siekiant paįvairinti šios medžiagos pritaikymą – interjero elementų iš medienos paviršius būna nupurškiamas ar nudažomas. Spalvų olimpe šiais metais vyrauja balta, elegantiška auksinė, sidabrinė arba vario. Parodose buvo galima pamatyti gausybę medžio dirbinių, atskleidžiančių savo savastį pačiomis įvairiausiomis formomis – nuo dubenų, žvakidžių, lempų gaubtų iki vainikų, subtiliai išraižytų rožių.

Medienos motyvai dominuoja ir grindų, sienų bei vonios kambario plytelių kolekcijose. Šiais metais plytelės buvo kuriamos ne tik atsižvelgiant į gamtos dvelksmą, bet jos įgavo ir naujas formas – V formos linijos ir pinto medinio krepšio raštus.

Bene didžiausia naujiena plytelių kolekcijose – tekstilė. Tobulėjant technologijoms buvo atrastas būdas, kurį naudojant išgaunamas mozaikos efektas tekstilę užsandarinant po stiklu.

Teatrališkumas ir prabanga

Naujausiose namų interjerų tendencijose vis dar dominuoja švarios skandinaviškų interjerų linijos, tačiau palaipsniui įsivyrauja nauja tendencija - teatrališka, baroko stiliaus mada.

Pasak dizaino guru Vincent'as Gregoire'as, mes gyvename neramiame pasaulyje. Vos iškėlę koją iš namų, susiduriame su netikėtais dirgikliais, sunku rasti užtikrintumą. Nenuostabu, jog grįžę namo norime iš viso to išsivaduoti. Savo užuovėjoje, nuo kasdienybės bruzdesio norime daugiau jausmingumo, teatrališkumo, prabangos su šiokiu tokiu siurrealizmo prieskoniu. Vešlūs kilimai, marmuras, varis ir žalvaris – elementai, primenantys 19-ojo amžiaus stilių, atgimsta šiuolaikiniame interjere.

Parodoje buvo pristatytos ir naujos kartos rezonuojančios lempos, kurios reaguoja į žmogaus veiksmus. Naujos kartos lempose yra integruoti specialūs davikliai, kurie esamuoju laiku užfiksuoja žmogaus padėtį erdvėje. Šios lempos pajungiamos į tinklą ir žmogui prie jų priartėjus, pradeda keisti šviesos intensyvumą ir išskiria įvairias spalvas.

„Technologija vis labiau įsitvirtina interjero kūrimo procese. Dizaineriai kurdami produktus atsižvelgia, kad pastarieji būtų ne tik malonūs akiai, bet ir visapusiškai patogūs naudotojui“, – pasakoja Namų idėjų centro „NIC“ atstovas Nerijus Urbonavičius.

Gyvūnų karalystė

Miesto gyventojas, kuris trokšta gamtos, savo namus gali paversti į jaukų medžiotojo namelį. Jei tokia transformacija pasirodo kiek per sudėtinga, galima pakeisti vos keletą interjero detalių, pavyzdžiui, sieną papuošti gyvūnų motyvais, įsigyti indų su vabzdžių piešiniais ar inkliuzais. Tai būdas gyventi arčiau gamtos ir gyvūnams suteikti antrą gyvenimą.

Vaiko kambario naujienos

Dar prieš dešimt metų vaikų kambariuose viskas buvo spalvinga ir ryšku, o šiandien jų erdvės panašėja į suaugusiųjų pasaulį. Kambariuose daugėja šviesių atspalvių medienos detalių, juodos ir baltos urbanistinės grafikos. Šių metų kolekcijose vaikų kambariams kuriami tapetai bei kilimai, kurių pagrindiniai motyvai yra kaktusai, gulbės, drugeliai, gėlės, taip sukuriant atsvarą brandaus stiliaus įsigalėjimui jau nuo vaikystės.

Parodoje buvo galima išvysti šiek tiek kitokią vaiko kambario viziją. Svarbiausia tai, kas vaiko kambaryje kurtų ramybę. Užtenka, jog žaislai yra labai ryškūs, todėl svarbu rami ir šilta atmosfera, tarsi kokonas. Tai gali būti lempos bei patalynė iš pilkos arba mėlynos medvilnės ir lino.

Švenčių dekoravimas

Artėjančių Kalėdų spalvos – visų atspalvių raudona (rekomenduojama derinti su vario spalva), sidabrinė, auksinė, juoda, balta ir žalia.

„Eglutę šiais metais interjero dizaineriai siūlo puošti svogūno formos žaisliukais, pušų kankorėžiais, sferomis su plunksna viduje, žibintais, popierinėmis žvaigždėmis. Galima užkabinti ir namuose rastus mielus niekučius ar šmaikščius posakius. Tiems, kam tradiciniai papuošimai atrodo kiek nuobodoki, galima rinktis fantastines būtybes: undines, auksines ar baltas balerinas“, – pasakoja N. Urbonavičius.

Pasak interjero dizainerių, pavasarį populiariausia bus rožinio kvarco spalva. Ji sukels šiokį tokį sąmyšį ne tik mados pasaulyje, bet ir interjero dizaine, taip pat Velykų šventės dekoravime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedre

Giedre portretas
Laba diena.Saunu,kad supazindinate au tendencijomis.Mane sudomino sviestuvas,kurio viduje vazonas su augaliuku.Ar yra galimybe suzinoti,kokius sviestuvus galima naudoti,kad galetume pasinaudoti ta saunia ideja/ Aciu, Pagarbiai, Giedre
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių