Įdarbinantiems gamtą – kompensacijos

Atsinaujinančius energijos šaltinius diegiantys individualių namų gyventojai vėl gali pretenduoti į valstybės paramą. Specialistai tvirtina, jog norinčiųjų pasinaudoti tokia galimybe gretos vis didėja.

Atsinaujinančius energijos šaltinius diegiantys individualių namų gyventojai vėl gali pretenduoti į valstybės paramą. Specialistai tvirtina, jog norinčiųjų pasinaudoti tokia galimybe gretos vis didėja.

Užteks ar neužteks?

Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas (LAAIF), paskelbęs šiųmetį kvietimą teikti registracijos formas paramai pagal priemonę "Atsinaujinančių energijos šaltinių (saulės, vėjo, biokuro, geoterminės energijos ar kt.) panaudojimas individualiuose gyvenamosios paskirties pastatuose", sulaukė apie 130 paraiškų.

"Neabejoju, kad ši priemonė tik populiarės. Paraiškų ateina iš visų Lietuvos regionų, tarp jų – ir Klaipėdos, bet ypač nustebimo mažeikiškiai. Nežinau kodėl, bet Mažeikių gyventojai itin aktyvūs", – teigė LAAIF direktorius Arvydas Dragūnas.
LAAIF vadovas skaičiavo, jog pareiškėjams jau turėtų būti rezervuota maždaug pusė milijono litų, arba ketvirtadalis numatytų lėšų. Bendra projektams pagal šį kvietimą finansuoti skiriama suma – 2 mln. litų.

"Šiemet apimtys, kurios bus įgyvendintos, gal ir viršys numatytą sumą, tačiau kol kas nėra sprendimo, kad ji yra galutinė. Jei šios sumos neužteks, galbūt Aplinkos ministerijoje bus svarstoma, ar yra galimybių ją padidinti. Jei tai nebus padaryta šiemet, bet kokiu atveju programa bus tęsiama kitąmet", – kalbėjo A.Dragūnas.

Energija skirta tik sau

Pašnekovo skaičiavimu, už numatytus 2 mln. litų galėtų būti finansuojama apie 300 projektų, žinoma, priklausomai nuo kompensuojamų išlaidų sumos – jos varijuoja nuo kelių iki keliolikos tūkstančių litų, nelygu, kokia priemonė diegiama.

Anot specialisto, populiariausios jų – saulės kolektoriai karštam vandeniui ruošti, įvairūs šilumos siurbliai, taip pat biokuro – granuliniai – katilai.
"Šiemet pirmąkart gavome ir paraiškų dėl vėjų jėgainių bei saulės fotovoltinių elektrinių projektų. Svarbu žinoti, jog energijos negalima parduoti elektros tinklams, ji turi būti naudojama tik asmeniniams poreikiams", – dėmesį atkreipė A.Dragūnas.

Anot pašnekovo, šiais metais sulaukta ir "rekordinės" paraiškos keturioms priemonėms – dviem saulės, šilumos siurblio ir vėjo jėgainės projektams.
"Kompensaciją galima gauti ir kelioms priemonėms, tai neribojama, tačiau negalima teikti dviejų paraiškų vienam kvietimui", – aiškino LAAIF direktorius.

Pareiškėjams numatyta finansuoti iki 30 proc. visų faktiškai patirtų projektui tinkamų finansuoti išlaidų, bet ne daugiau kaip 50 tūkst. litų.

"Gyva eilė" – vieša

A.Dragūnas įspėjo, kad nekompensuojamos sodo namuose įdiegtų priemonių išlaidos, be to, reikalavimus atitinkantys individualūs namai turi būti įregistruoti Registrų centre.

"Jei namas nėra 100 proc. užbaigtas, subsidijos skirti negalime. Šios priemonės tikslas – finansuoti ne namų užbaigimą, o skatinti keisti taršų kurą švaresniu arba įsirengti papildomus, atsinaujinančius energijos šaltinius", – saugiklius komentavo pašnekovas.

Finansavimas nebus skiriamas ir tuo atveju, jei darbai buvo atliekami be sutarčių ar sąskaitos išrašytos ne tiems žmonėms, kurie pateikė paraišką, taip pat tuo atveju, jei išlaidos bus patirtos anksčiau kaip 2012 m. balandžio 15 dieną.

"Šiemet stengtasi gerokai supaprastinti tvarką, atsisakyta pareiškėjams reikalavimų rengti viešuosius pirkimus, taip pat pildyti didžiulę sudėtingą paraišką, teikti tam tikras pažymas. Dabar sistema ypač paprasta – tereikia užpildyti vieną registracijos formą be jokių priedų, pažymų, papildomų dokumentų", – aiškino specialistas.

Pasak A.Dragūno, registracijos formas galima teikti iki tol, kol išseks finansavimui skirtos lėšos, o prašymus sumokėti kompensaciją su visais čekiais, būtinais dokumentais privaloma pateikti iki gruodžio 1 dienos, antraip rezervacija bus panaikinta.

"Internete viešai skelbiama visa pareiškėjų eilė ir rezervuojamų pinigų sumos, kiekvienas gali pasiskaičiuoti, ar dar turi šansų gauti kompensaciją", – patarė pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių