Durų pasaulyje – naujos tendencijos

Saugios, tvirtos, sandarios, nepraleidžiančios garsų, atsparios nusidėvėjimui, gražios, stilingos – tokių lauko durų ieško ir nuosavų namų, ir butų šeimininkai. Juk lauko durys – tarsi vizitinė kortelė: dar neperžengus namų slenksčio išduoda gyventojų gyvenimo kokybę, skonio ir stiliaus pojūtį.

Paklausios ir praktiškos

Seniai statytame daugiabutyje galima pamatyti lauko durų evoliuciją per pastaruosius 50 metų: čia tikrai atsiras durų iš medienos masyvo su išfrezuotais reljefiniais "langais", sukaltų raštais iš plonų "parketo" lentelių, atgrasiai atrodančių, tačiau patikimų iš dažyto metalo, paminkštintų storu sluoksniu, aptrauktų dirbtine oda ir išgražintų vinučių ornamentais. Lengva atskirti naujai įsikėlusių ar neseniai kapitalinį remontą dariusių gyventojų duris – lygus paviršius, medienos tekstūrą imituojanti medžio drožlių plokščių danga, skiriasi tik spalvos.

Pasak namų idėjų centro NIC salono "Durų pasaulis" mažmeninės prekybos vadovės Ritos Kulnienės, pastarosios durys nepraranda savo populiarumo. Lietuviai lieka ištikimi santūriam stiliui: išorinė durų pusė – taurios, tamsesnės, itin dekoratyvios ąžuolo arba riešutmedžio medienos, vidinė  derinama prie interjero spalvų paletės, dažniausiai tokio pat minimalistinio stiliaus.

"Pastaruoju metu sparčiai populiarėja moderni betono faktūros imitacija – tokios buto lauko durys žavi maištaujančius, ieškančius išskirtinumo, meniškos prigimties žmones. Pilkas šaltas betonas itin dera madinguose loftuose, urbanistinio stiliaus namuose", – pristato naują tendenciją pašnekovė.

Originalūs sprendimai

Durų pasaulyje, kaip ir drabužių spintoje, pučia mados vėjai, tiesa, ne tokie stiprūs, tačiau šiais metais jie atnešė daug originalių sprendimų. Jų gausą lėmė išaugę žmonių poreikiai: vientisas, išbaigtas interjeras, aktualūs netradiciniai sprendimai įkvėpė netipinius lauko durų dizaino modelius, o nuolat tobulėjančios technologijos leido įgyvendinti drąsiausius sumanymus.

"Nuo šiol abi buto lauko durų pusės gali skirtis ne tik savo spalva, raštu, bet ir apdaila, net dizainu. Išorinėje pusėje durų danga gali būti priderinta ar tokia pati, kaip toje pat laiptinės aikštelėje esančių kaimynų durys, o vidinė pusė – atkartoti namų interjero ypatumus savo spalva, tekstūra, įvairiomis specifinėmis detalėmis. Durims galima parinkti labai panašią ar net tokią pačią dangą, kokia naudota grindims, ar jas priderinti, sulieti su sienomis. Tai leidžia nevaržyti fantazijos kuriant individualų interjerą, projektuojant namų erdves", – pastebi R.Kulnienė.

Unikalus pasiūlymas – veidrodinė vidinė lauko durų pusė: išfrezuotame pagilinime per visą durų plotį ar tik konkrečioje vietoje gali būti priklijuotas veidrodis. Šis sprendimas akivaizdžiai padidina erdvę: siauras, žemas ir ankštas koridorius, prieškambaris vizualiai padidėja, į veidrodį krentantis dienos šviesos srautas patalpą daro kur kas šviesesnę, jaukesnę.

Vietoje veidrodžio galima rinktis baltą ar juodą stiklą ir juo duryse imituoti skirtingo dydžio angas ar langelius. Lakoniško dizaino pavyzdžiai – lauko durų dekoras grakščiais aliuminio juostelių intarpais, o medienos detalės suteiks prabangos, jaukumo pojūtį.

"Anksčiau didelio pasirinkimo nebuvo, tačiau, augant paklausai, sparčiai auga ir pasiūla – formuojasi naujos tendencijos, įsitvirtina naujos tradicijos, – džiaugiasi pašnekovė ir pastebi: – Unikalios savo dizainu buto lauko durys finansiškai nėra labai skausmingos: "Premium" klasės su spynų sistema durys kainuoja apie 700, o vidutinės klasės – nuo 300–400 eurų."

Kokybė ir saugumas

Labai svarbu ir tai, kad dėl grožio ir dizaino originalumo nenukenčia gaminio kokybė. Idealiomis laikomos saugios, tvirtos, su gera šilumine varža ir puikiai izoliuojančios garsą, atsparios nusidėvėjimui, lengvai prižiūrimos lauko durys.

Visi šiuolaikiški jų modeliai turi tvirtą plieninį korpusą. Jis gali būti padengtas medžio drožlių plokšte (MDF) arba dažytas emale iš abiejų pusių arba pagal pageidavimą viena pusė – MDF, kita – dažyta. Dažytas metalinis durų paviršius neatrodo nuobodžiai: specialia technologija padengtas emalės sluoksnis gali būti ne tik lygus it stiklas, bet ir turėti savitą smulkų reljefą.

"Lauko durys iš abiejų pusių dar dengiamos PVC apsaugine plėvele. Ji padidina atsparumą įvairiems mechaniniams pažeidimams: danga tampa daug tvirtesnė, atlaiko stiprius smūgius, įbrėžimus, lengviau ją prižiūrėti – valyti. Puikią garso izoliaciją užtikrina konstrukcijos viduje esantis mineralinės vatos sluoksnis. Ypatingą dėmesį į durų garso izoliacijos koeficientą turėtų atkreipti pirmojo aukšto gyventojai – pro jų duris praeina daugiausia žmonių, nuolat varstomos laiptinės lauko ir lifto durys. Koeficientas turi būti ne mažesnis kaip 38 dB", – primena pašnekovė.

Vienas iš pagrindinių durų atsparumo įsilaužimui kriterijų – spynų ir užraktų sistema. Tam taupyti nėra protinga. Tradiciškai buto lauko duryse montuojamos dvi spynos: apatinė su suktuku, kad, esant namuose, būtų galima užsirakinti, viršutinė skirta saugiai užrakinti būstą išeinant. Klientams pageidaujant, duryse gali būti montuojamas dar ir naktinis suktukas, kurio negalima atrakinti iš išorinės pusės. Kad mažamečius vaikus auginantiems tėvams nekiltų rūpesčių, jis specialiai pakeliamas gerokai aukščiau virš minėtų spynų: žaisdami ar netyčia vaikai jį gali užsukti, o paskui pamiršti ar nemokėti atsukti atgal.

"Vyresnio amžiaus žmonės teiraujasi apie sovietmečiu buvusias populiarias grandinėles: kabliuku užkabinus ją prie staktos esančio įtvirtinimo buvo galima saugiai praverti duris. Moderniuose šiuolaikiškuose modeliuose grandinėlę pakeitė durų korpuse įmontuotas, dizaino nedarkantis ir papildomų rūpesčių tvirtinant nereikalaujantis specialus mechanizmas", – paaiškina R.Kulnienė.


Šiame straipsnyje: durysnamaiNIC1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pirmas

Pirmas portretas
Pirmas pakomentavęs!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių