Diena prasideda ir baigiasi čia: kaip sukurti jaukų vonios kambario interjerą?

Vonios interjeras yra neišsenkanti tema. Seniau tai būdavo maža erdvė su reikalingiausiais vonios baldais ir įranga, o šiomis dienomis siekiama savo namuose turėti kuo erdvesnę, jaukesnę vonią, susikurti nuosavą SPA kampelį, kuriame būtų galima atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos.

Vonia ar dušas?

Didžioji dilema, ką įsirengti – didelę, patogią vonią ar praktišką ir dailų dušą, turi būti išspręsta dar prieš pradedant santechnikos darbus. Svarbiausias šios dilemos veiksnys – erdvės dydis. Jei vietos turite nedaug, visuomet patarčiau rinktis dušą. Taip pat didelis svertas yra jūsų pomėgiai ir gyvenimo būdas.

Pagrindinis dušo pranašumas – sutaupyta vieta ir laikas. Jo funkcionalumas yra šiuolaikinio skubančio žmogaus dažniausias pasirinkimas. Tad, jei esate iš tų, kurie vos įžengę pro duris vėl skuba išeiti, vonios kambaryje rinkitės statyti dušo kabiną. Apskritai gyvenantiesiems senos statybos bute visuomet patariu seną vonią pakeisti į dušo kabiną, nes taip ne tik sutaupysite vietos, bet ir pagerinsite estetinį vonios vaizdą.

Ne kartą esu girdėjusi sakant: vonia – prabanga, dušas – būtinybė. Bet kartais juk taip gera prisileisti karštą vonią, užsidegti keletą žvakių ir taip pabėgti nuo dienos sunkumų. Tad mėgstantieji patogias ilgas maudynes tikrai turėtų pasirinkti vonią. Žinoma, jei tik leidžia sanitarinio mazgo erdvė.

Šiuo metu vienos populiariausių yra akrilinės vonios. Akrilu dengtų vonių paviršius atrodo labai gražiai, yra lygus, blizgantis, malonus liesti. Taip pat akrilas pasižymi geromis termoizoliacinėmis savybėmis, greitai įšyla ir ilgai išlaiko pastovią vandens temperatūrą. Kuriant interjerą labai patogu, kad akrilas – nebūtinai baltas, todėl lengvai priderinsite pasirinktą santechniką prie šviesių vonios atspalvių ir bendro interjero.

O štai jei vietos turite užtektinai, galite apskritai nesvarstyti ir įsirengti abu variantus!

Svarbu – kokybė

Nesvarbu, ką pasirinksite, netinkamai atlikus darbus, tikrai nepavyks išvengti bėdų. Dažniausios bėdos iškyla dėl ne pagal instrukcijas sumontuotų dušo padėklų, kurie gali lengvai įtrūkti ar net perlūžti arba dėl blogai sujungtų vandentiekio vamzdžių.

Nepamirškime, kad vonios kambaryje dar turi atsirasti ir tualeto įrenginys, nebent jį planuojate statyti atskirą. Jei unitazas atsiras bendroje sanitarinio mazgo erdvėje, gerai apsvarstykite, ar norite pastatomo ant žemės, ar su paslėptu vandens nuleidimo mechanizmu.

Projekto pradžioje planuodama erdvių zonas visuomet, jei tik būsto dydis leidžia, stengiuosi suplanuoti tualetą atskiroje patalpoje arba kaip svečių vonios kambarį – kartu su dušu. O šeimininkų vonios kambaryje suplanuoti ir vonią, ir dušo kabiną, ir tualetą ar net dvigubą praustuvą, kad rytais netektų stovėti dviese prie vienos kriauklės. Dažniausiai tokius sprendimus pasirenkame nuosavame name, nes būtent jame labai patogu turėti du sanitarinius mazgus. Nesvarbu, koks būtų vonios stilius – šiuolaikinis, klasikinis, skandinaviškas ir t.t., svarbiausia, kuriant vonios interjerą, kuo funkcionaliau išdėstyti santechnikos įrangą.

Įrengiant šią namų erdvę nereikėtų per daug taupyti – patartina naudoti kokybiškus gaminius, samdyti tik patikimus, sertifikuotus specialistus, o jei darote patys – žinokite, ką darote.

Kokius baldus pasirinkti?

Visų pirma pradėkite matuoti. Tik kruopščiai išsimatavę ir tiksliai apgalvoję visas detales, pvz., į kurią pusę atsidarys spintelių durelės, galite kibti į baldų paieškas arba užsisakyti juos.

Renkantis baldą, derėtų atsižvelgti į tai, kad jis būtų pagamintas iš drėgmei atsparios medžiagos, nes kad ir kaip prižiūrėsite ir tausosite, – vandens vis tiek neišvengsite. Apskritai vonios kambaryje yra itin kenksmingos sąlygos, todėl jūsų pasirinkti baldai turi būti ne tik atsparūs drėgmei, bet ir kokybiški.

Taip pat ši erdvė reikalauja didelio funkcionalumo – juk nesinori, kad visa buitinė chemija, higienos priemonės ir rankšluosčiai būtų akivaizdžiai matomi. Galima apsvarstyti ir tokį variantą – spinteles įtaisyti sienoje arba paslėpti už veidrodžio. Tai ypač praktiškas sprendimas!

Planuodama apšvietimą dažniausiai stengiuosi atsisakyti įleidžiamų šviestuvų, nebent tik ten, kur tikrai jų reikia. Galima suplanuoti įleidžiamą švieselę uždarame duše, kad maudantis nepristigtume šviesos.

Vonioje būtina turėti ir veidrodį, šviestuvus, kilimą ar bent kilimėlį, jei vonioje yra langas, – užuolaidą ir romanetę dėl privatumo.

Nuobodžioms vonioms – ne!

Mažų vonių era pamažu baigiasi! Vis populiarėja dideli vonios kambariai, kuriuose galime rasti drabužinę, minkštą suoliuką, moteriškus kosmetinius staliukus, kilimus ir net puošnius sietynus lubose. Galima priderinti viską, ką tik erdvėje sutalpina jūsų ar interjero dizainerio vaizduotė.

Šiandien iš plataus specializuotų parduotuvių ar prekybos centrų asortimento galime rinktis nuo paprasčiausių minimalistiškų stilių iki ištaigingų paauksuotų tualetų.

Kartais norime erdvei suteikti charakterio, todėl renkamės įdomesnius gaminius. Pavyzdžiui, prabangaus namo vonios kambaryje atsiranda tualeto įrenginys su aiškiai matomu vandens bakeliu ir netgi vamzdžiu.

Visada sakau, kad plytelių reikia atsisakyti ir klijuoti jų tik tiek, kiek reikia. Todėl dažniausiai mano kuriamuose interjeruose plytelės klijuojamos tik iki pusės, o likusi sienos dalis dažoma ar net papuošiama kokybišku tapetu. Juk norime padaryti tobulą erdvę sau, tad kodėl nepaeksperimentavus?! Apsidairykite. Gal kampe patogiai įkomponuotumėte grožio staliuką, gal čia pat galėtų atsirasti minkštasuolis? Galbūt ant tuščios sienos galima pakabinti paveikslą? O gal pačią sieną paverskite meno kūriniu ir papuoškite ją sienine tapyba? Viskas įmanoma! Tačiau turi būti iš anksto gerai apgalvota, kad vonia nebūtų perkrauta ar priešingai – tuščia ir nyki.


Šiame straipsnyje: voniavonios kambarysinterjeras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių