Ateinantį rudenį Lietuvoje atsinaujins apie 500 daugiabučių

Viena biudžetinė agentūra suko renovacijos karuselę, bet neišsuko. Neseniai įsteigta kita įstaiga, kuriai patikėta ta pati misija. Per artimiausius metus žadama atnaujinti šimtus daugiabučių. Nauja baimė – ar nepristigs statybininkų?

Atleidžiama dešimtys žmonių

Gyvenantieji sename daugiabutyje ir besidomintieji savo namo šiltinimu bei kitais modernizavimo darbais išgirdo naujieną, kad biudžetinė įstaiga Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra (BUPA), ilgą laiką rūpinusis daugiabučių renovacija, yra likviduojama. Dabar visi interesantai nukreipiami į viešą įstaigą – Būsto energijos taupymo agentūrą (BETA). Tiek adresas, tiek vadovas – kiti.

"Priimtas toks politinis sprendimas, daugiau aš nieko negaliu komentuoti, tai turi daryti ministerijos ar Vyriausybės atstovai", – teigė BUPA vyriausiasis patarėjas Algirdas Čepas.
Pasak jo, dalis darbuotojų perėjo dirbti į naująją agentūrą ir papildė tenykštį kolektyvą, o daugiau kaip 30 žmonių yra atleidžiami. A.Čepas pats turi atleidimo lapelį ir dar nežino, ką veiks toliau.

Oficialiai buvo skelbta, kad siekdama optimizuoti Aplinkos ministerijos ir jos institucijų veiklą, Vyriausybė nutarė likviduoti BUPA. Šios įstaigos vykdomos funkcijos teritorijų planavimo srityje perduodamos Aplinkos ministerijai, o funkcijos būsto atnaujinimo (modernizavimo) srityje – BETA. Teigiama, kad ši viešoji įstaiga jai pavestas funkcijas turėtų atlikti mažesnėmis sąnaudomis, per metus numatoma sutaupyti 130–180 tūkst. litų valstybės biudžeto asignavimų.

Taikys Ignalinos patirtį

BETA direktoriumi paskirtas Valius Serbenta, kiek anksčiau vadovavęs šios įstaigos pirmtakei – BUPA.

"Kai buvau pasitraukęs iš BUPA, Ignalinos ir Zarasų savivaldybėms padėjau parengti daugiabučių modernizavimo programas, jos dabar įgyvendinamos. Dabar bandome šią patirtį pritaikyti platesniu masteliu", – komentavo V.Serbenta.

Jo tikinimu, abiejų agentūrų – likviduojamos ir naujosios – veikla skiriasi.

"Pereiname į kitą modelį, pagal kurį į energinio efektyvumo didinimo programas yra įtraukiamos savivaldybės. BETA pakvietė visas savivaldybes atrinkti daugiausia energijos naudojančius daugiabučius. Atrinkta 840 pastatų, kuriems yra rengiami investicijų planai", – dėstė V.Serbenta. Jo žiniomis, kai kur jau prasideda rangos darbų pirkimas.

"Tai visiškai kitokio pobūdžio veikla, tik objektas tas pats – daugiabutis. Na, o iki šiol taikyta JESSICA programa – tai tik finansinė priemonė renovacijai įgyvendinti", – pridūrė pašnekovas.
BETA vadovas priminė, kad anksčiau būstų savininkams ar bendrijų pirmininkams reikėjo imtis iniciatyvos, vykdyti jiems neįprastą veiklą – organizuoti namo priežiūrą, atnaujinimą, rūpintis statybos darbų eiga. "Baisiausia, kad reikėjo patiems imti kreditus. Ypač ekonominiu sunkmečiu kreditai buvo nepatrauklūs daugiabučiams namams modernizuoti", – vertino V.Serbenta.

Pasak jo, norint valdyti statybos procesą, reikia turėti profesionalių žinių, ne visada užtenka bendrijos pirmininko kompetencijos. Vadovaujantis naujuoju modeliu, šią misiją atliks ir kreditus ims daugiabučių namų renovaciją administruosiančios savivaldybių įmonės. Gyventojai viso labo mokės įmokas kaip ir kitus komunalinius mokesčius.

"Laikomės nuostatos, kad mokesčiai už renovaciją būtų ne didesni nei mokesčiai už sutaupytą šilumos energiją", – tikino agentūros vadovas. Kitaip tariant, po renovacijos gyventojai galbūt mokės dar mažiau nei prieš tai, kai buvo didelės sąskaitos už šildymą.

Namai gali siūlytis patys

Kaip ir anksčiau, namo renovacijai turi pritarti daugiau kaip pusė butų savininkų. Gali būti, kad artimiausiais metais bus atnaujinta daugiau nei 840 namų Lietuvoje.

"Radome papildomų resursų. Liepos 30 d. kviečiame visų savivaldybių merus ir prašysime, kad savivaldybės teiktų papildomas paraiškas daugiabučiams modernizuoti. Skaičiuojama, kad per visą Lietuvą pagal šį modelį galėtų būti atnaujinama apie tūkstantį namų", – suskaičiavo V.Serbenta.

Jo įsitikinimu, daugiabučiai namai, kurie nepateko į patvirtintus sąrašus, gali kreiptis į savo savivaldybę, kad būtų įtraukti. Antra vertus, daugiabučių namų savininkai ir patys gali rūpintis namo atnaujinimu, kaip tai buvo iki šiol.

Pagal analogišką modelį daugiabučiai yra atnaujinami Ignalinoje. "Jau 33 namams yra nupirkti rangos darbai. Neseniai kalbėjau su Ignalinos meru, jis sakė, kad to negana ir kad iš viso norima atnaujinti apie 60 namų. Matyt, Ignalinoje kitais metais nebus nė vieno namo, kuris energiją vartotų neefektyviai", – prognozavo BETA direktorius.

Pasak jo, visu šiuo procesu rūpinasi Ignalinos butų ūkis. BETA pataria rangos darbus skelbti bent 6–7 namams. Mat didėjant darbų apimtims, jais susidomi stambesnės įmonės. Tą patį bus siūloma daryti ir kitoms savivaldybėms.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis

Tenka likviduoti BUPA, nes netenkino jos darbo rezultatai. Į naujai įsteigtą viešąją įstaigą perkėlėme geriausiai dirbančius BUPA darbuotojus. Atkursime padalinius pagrindiniuose apskričių centruose. Jų panaikinimas buvo klaida, jie pakankamai efektyviai dirbo. BUPA taip pat turėjo teritorijų planavimo grupę. Išnykus apskritims, nelabai aišku, ką jie ten darė. Dalį šių darbuotojų perkėlėme į ministerijos Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamentą. Pradėjus taikyti antrą renovacijos modelį, nenutrauktas ir pirmasis. Tokiu būdu gana sklandžiai nuo vienų bėgių perėjome ant kitų. Reorganizuoti BUPA būtų ilgai trukę ir sudėtinga – tokia mūsų biurokratinė sistema, todėl ji likviduojama. Perduodant funkcijas kitai agentūrai neišleista nė lito, nebuvo įsteigtas nė vienas papildomas etatas, neišnuomotos papildomos patalpos. Pinigų netgi sutaupysime. Rezultatus jau tuoj pamatysime. Planuojame, kad rugsėjo pirmoje pusėje 500–600 namų bus paskelbti rangos darbų konkursai. Laikau sukryžiavęs pirštus, kad mūsų statybininkams užtektų pajėgumų šiuos darbus įvykdyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
priverstinė daugiabučių renovacija sukurs darbo vietas statybininkams, statybų firmos laikinai kurį laiką nebankrutuos ir visą tai bus įgyvendinta daugiabučių gyventojų pinigų sąskaita Kurkit programas gamybiniame sektoriuje, kur kuriama vertė, o ne statyboje, nes tai neduos jokio ekonominio efekto.

BUKAS

BUKAS portretas
Vėl ateina Mazuronio sovietmetis. Tik sovietmetyje buvo įprasta girtis kiek veršiukų bus rudenį.Dabar tas pat apie renovaciją, apie užsieniečius prie Kauno marių. Ponai debilai, pirma padarykite, o paskui girkitės.Kai bus padaryta žmonės ir patys sugebės įvertinti.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
taikys Ignalinos patirtį...Ignalinoje ir Zarasuose iš atominės fondo dengė 85% išlaidų ir tai sunkiai vyko... o Kaip bus po renovacijos su kainomis???? O gi jau treniruojamasi...gavau UAB ,,Būsto valda" sąskaitą už birželį- daugiabučio administravimo kaina padidėjo 3 KARTUS (+201%)....leidus KAUNO MIESTO TARYBAI ..taip rašoma....tai padidinti kokį 50% tiktai šildymą Kauno miesto tarybai kaip tris pirštus aps..........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių