Batai žudikai žinomų moterų negąsdina

Kelių centimetrų platforma, keliolikos – pakulnė, ir tokius batelius jau vadiname žudikais. Kaip juos avėdamos jaučiasi žinomos moterys? O jei pakulnės aukštis – 51 cm? Yra ir tokių batų.

Vežiojasi kelias poras

Aukštakulniai – neatsiejama moters įvaizdžio dalis. Netgi pasakoje princas Pelenei avė būtent šį batelį.

Realybėje jie vis dažniau dėvimi dieną, o akį patraukia itin aukštos pakulnės ir platformos. Vis dėlto, ar aukštakulniai pritaikyti avėti kasdien?

Būtent tokiu apavu garsėja kaunietė Diana Martinėlė. Bateliai aukšta pakulne tapo jos įvaizdžio detale.

„Aukštakulnius aviu dažnai, juos mėgstu, su jais gerai jaučiuosi: ir gražesnė, ir lieknesnė. Aukštakulniai eiseną keičia, bet aš prie jų pripratusi, todėl einu taip pat laisvai kaip ir avėdama žemakulnius. Man tiesiog patogu“, – atvirai kalbėjo D. Martinėlė.

Ji teigė visada prisitaikanti avalynę prie progos, tačiau net ir važiuodama į gamtą aukštakulnių nevengia.

„Mano automobilyje visada yra kelios poros batų. Jeigu noriu gražiau atrodyti ilsėdamasi gamtoje, aunuosi platforminius, pilnapadžius aukštakulnius, bet tikrai ne plonu kulniuku“, – nusijuokė Diana.

Ar įmanoma ją pamatyti avinčią balerinos tipo bateliais ar sportbačiais? Moteris nustemba: eidama į sporto salę ji tikrai aunasi ne aukštakulnius. Vasarą juos itin dažnai iškeičia į sportbačius, basutes ar šlepetes su vienu dirželiu tarp pirštų.

„Sportbačius labai dažnai aviu, vasarą – beveik kiekvieną vakarą, kai važinėjuosi dviračiu, einu pasivaikščioti", – ir apie savo laisvalaikį prasitarė D. Martinėlė.

Žemiausi – dvylikos centimetrų

Dainininkė Mia su aukštakulniais nesiskiria, juos avi kasdien.

„Manau, kad moteris ir aukštakulniai – du neatsiejami dalykai. Aš kiekvieną dieną juos aviu, ir taip – jau labai seniai. Moteris be aukštakulnių neatrodo tokia grakšti“, – įsitikinusi dainininkė.

Mia renkasi batelius itin aukšta pakulne: jeigu aukštakulniai – tai būtinai mažiausiai dvylikos centimetrų.

„Patogumas nepriklauso nuo pakulnės aukščio. Būna, kad ji labai aukšta, o bateliai labai patogūs. Aš esu pripratusi prie aukštakulnių. Kai tik suaugau, tai tik juos ir aviu. Be abejonės, kiekvienais metais darosi vis sunkiau (juokiasi). Šiaip aukštakulniai yra mano gyvenimo dalis.“

Paklausta, kokio aukščio batelių neišdrįstų apsiauti, atlikėja atsakė, kad kol kas tokių dar nerado.

„Na, tikriausiai puantai su kulniukais nebūtų patogūs (juokiasi). Visada renkuosi pagal pėdos išlenkimą – daug kas priklauso nuo to“, – patyrė scenos moteris.

Jei batai su platforma

Avalynės dizaineris Žanas Maslauskas patvirtino, kad batelių  patogumas ir jų pakulnės aukštis nieko bendro neturi.

„Kulno aukštis nelabai turi įtakos avalynės patogumui – viskas priklauso nuo linkio. Jeigu batas tvarkingai pagamintas, gerai sumodeliuotas kurpalius, tai kulnas gali būti ir devynių – dvylikos centimetrų, o bateliai bus patogūs“, – tvirtino Ž.Maslauskas ir čia pat pridūrė: dvylika centimetrų jau yra maksimumas.

Anot avalynės dizainerio, aukštesnės pakulnės bateliai nebeatitinka kojos linkio fiziologiškai.

„Būtina taisyklė, galiojanti visiems batams, ta, kad tarp bato, pastatyto ant grindų, noselės ir grindų paviršiaus tilptų pirštas. Jeigu piršto negalima įkišti bent 1,2 cm, batas bus nepatogus, tikrai galite mesti jį į šoną“, – patarė Ž. Maslauskas.

Jis pastebėjo, kad pastaruoju metu aukštakulnių dažniau pageidauja jaunesnės moterys.

„Aukštakulnių užsakymų pasipylė prieš abiturientų išleistuves. Šiemet siuvame daug batų su platforma. Ji pakulnės aukštį sumažina dviem trim centimetrais. O šiaip nepasakyčiau, kad labai populiarūs aukštakulniai. Dauguma žmonių ieško santykio tarp patogumo, grožio ir kokybės“, – iš patirties žino dizaineris.

Patraukia vyrų dėmesį

Siūdamas batus pagal individualius užsakymus, dizaineris teigė siūlantis tai, kas geriausia klientui.

„Pirmiausia aptariame pakulnės aukštį, bet paskui vis tiek akcentuojame patogumą. Būna, kad moterys užsisako, tarkime, batelius su plona devynių centimetrų pakulne. Tuomet duodame išbandyti du variantus: storesne pakulne, kas, mūsų manymu,  patogu ir tikrai gerai atrodys, ir kitą – smailesne. Klientės pasirenka. Įrodome, kad reikia paisyti ne vien grožio“, – apie savo darbą pasakoja Ž. Maslauskas.

Jis pripažįsta, kad vykdydamas individualius užsakymus privalo paklusti klientėms, kad ir kokie jų pageidavimai būtų. Savo fantazija dizaineris vadovaujasi kurdamas kolekcijas.

Dieną, darbe, specialistas pataria avėti batelius penkių šešių centimetrų aukščio pakulne. Vakare avalynę svarbu derinti prie aprangos, o kartais ji gali tapti pagrindiniu įvaizdžio akcentu.

„Pavyzdžiui, dvylikos centimetrų pakulnę galima labai gražiai apvilkti įdomiau nei įprasta oda. Galima pagaminti medvaržčio ar kokios nors kitokios formos pakulnę, jeigu, žinoma, leidžia klientas. Vakariniam drabužiui tai suteikia dekoratyvinį akcentą, išskirtinumo, o ir dėmesio tokia dama daugiau sulaukia“, – teigė Ž. Maslauskas.

Dizaineris pabrėžė, kad aukštakulnius avinti moteris atrodo seksualesnė ir pasižymi gražesne laikysena.

Pirmieji aukštakulniai – ir vyrams

„Nežinau, kas išrado aukštakulnius, bet moterys jam yra labai skolingos“, – sakė Marilyn Monroe.

Nors ginčijamasi, kada buvo sukurti pirmieji aukštakulniai bateliai, sutariama, kad ilgą laiką juos avėjo ir moterys, ir vyrai.

Prancūzų avalynės dizaineris Christianas Louboutinas, sukūręs batelius itin aukšta pakulne raudonu padu, teigė norėjęs sukurti kažką, kas laužytų taisykles ir leistų moterims jausti galią ir pasitikėjimą savimi.

Visame pasaulyje vyksta aukštakulnius avinčių moterų lenktynės, įrodančios, kad su tokia avalyne įmanoma ne tik vaikščioti, bet ir bėgioti.

Bėgimo estafetės 4x100 m avint aukštakulnius rekordas buvo pasiektas 2010 m. rugsėjo 28 d. Sidnėjuje. Bėgime galėjo dalyvauti tik tos moterys, kurios avėjo batelius ne žemesne nei 7 cm ir ne siauresne nei 1,5 cm pakulne. Nugalėtų komanda „The Pinkettes“ šį atstumą įveikė per 1 min. 4,19 sek. Per šias lenktynės buvo surinkta daugiau nei 100 tūkst. dolerių Krūties vėžio fondui.

Pateko į Guinnesso rekordų knygą

Aukščiausių batelių rekordas Guinnesso rekordų knygoje priklauso Jamesui  Syiemiongui iš Indijos. 2004-ųjų vasarį jis sukūrė batelius, kurių platformos aukštis siekia 43 cm, o pakulnės – 51 cm.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS LIETUVIS

JONAS LIETUVIS portretas
Reikia tinkamai maitintis ir maitinti vaikus kol jie dar auga. Baltyminis maistas suteikia galimybę 20 cm.papildomo ūgio, lyginant su netinkamai besimaitinančiu angliavandeniais.Vidutinis japonų ūgis tiek ir padidėjo perejus prie žuvies ir mėsos raciono, nuo ryžių.

Ai

Ai portretas
Kai protelio trūksta, jokie batai nepadės. O Pelenei princas pasakoje avė kurpaitę, kurios pakulnė niekaip negalėjo būt aukštesnė nei 4 cm. Vieniems gražu kaulus į nosį vertis, kitiems pėdas iškreipinėti, vėl kitiems dar kažkaip luošintis... visi savaip durniuoja. Neuždrausi, o ir neverta drausti. Bet susilaužę kojas arba stuburus, ar kitaip sisigadinę sveikatą dėl papuasiško "grožio" privalėtų bent gydytis savo lėšomis. Gaila, kad tokiems leidžiama į "nemokamas" medicinos paslaugas pretenduoti. Aš visai nepageidauju, kad už nuo manęs nuplėštus mokesčius visokios debilavotos "pelenės" būtų gydomos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių