Žurnalistinis eksperimentas: koks perskaitytų knygų likimas?

Kiekvienuose namuose yra knygų, kurios lieka niekada neatverstos, ar tokių, su kuriomis sykį perskaičius norisi atsisveikinti. Lentynos lūžta nuo meilės romanų ar galingų enciklopedijų tomų, bet imti jas ir paprasčiausiai išmesti nekyla ranka. Gal verta parduoti? Žurnalistinis eksperimentas atskleidė: bandyti galima, tačiau teks apsišarvuoti kantrybe.

Neribotos galimybės

Paieškos sistemoje "Google" įvedus užklausą "skaitytos knygos", jau pirmieji rezultatai nukreipia į puslapius, bylojančius, kad čia galima įsigyti knygų "iš antrų rankų".

Vaisinga ir analogiška paieška socialiniame tinkle "Facebook": gausu pagal principą "pirk–parduok" veikiančių atvirų ar uždarų grupių. Jose vartotojas, vos tik gavęs veiklą administruojančio asmens sutikimą, turi teisę parduoti, pirkti ar mainyti norimas knygas. Tiesa, geriau panaršęs pamatai, kad ir čia egzistuoja tam tikros vidinės taisyklės, kaip antai, populiariausi "prekybininkai" – didžiausią pasiūlą siūlantys ir netingintys atskiram vartotojui asmeniškai paaiškinti, apie ką jo siūloma knyga.

Vis dėlto kai kurie iš šių elektroninių knygynų yra įsteigę ir savo filialus ne vien virtualioje erdvėje. Daugelis jų taiko knygų atidavimo principą, t.y. asmuo knygyno tinklalapyje susikuria anketą, o knygas atneša į knygyną. Tokiu atveju pinigai už knygas pardavėjui atitenka tada, kai ji nuperkama, – komiso būdu arba galima tiesiog atėjus į knygyną (arba internete) už tą pačią sumą įsigyti kitų parduodamų knygų.

Asmeninė patirtis

Vienas tokių perskaitytų knygų knygynų įsikūręs Kauno senamiestyje. Čia knygos superkamos komiso principu, t.y. pinigus pirkėjai atgauna tada, kai prekė nuperkama, bet patys nekantriausi turi galimybę pinigus gauti iš karto.

Saulėtą penktadienio popietę nusprendusi užsukti į šį knygyną, patekau tuo momentu, kai nebuvo nė vieno lankytojo. Prie kompiuterio palinkusi pardavėja tvarkė dokumentus ir neatrodė itin susidomėjusi mano vizitu. Tačiau vos tik užsiminiau, kad noriu parduoti knygas, mergina kiek atsitokėjo ir vis dar abejingu žvilgsniu paėmusi iš manęs knygas informavo, jog nelabai tikėtina, kad jas kas nors nupirks artimiausiu metu, mat vasarą labai sumažėja čia užsukančių žmonių.

Pasivaikščiojusi po knygyno patalpas, įsitikinau, kad jis mažai kuo skiriasi nuo bet kurio kito, prekiaujančio naujomis knygomis. Literatūra suskirstyta pagal žanrus, autorių pavardes abėcėlės tvarka ar taikomas akcijas. Be abejo, kainos čia mažesnės nei įprastose parduotuvėse, tačiau tai nereiškia, kad dominuoja vien seniau išleistos knygos nublukusiais viršeliais bei neįskaitomais pavadinimais. Neilgai trukus akys užkliūva ir už kūrinių, išleistų pernai ar šiemet, tiesa, jų ir kainos gerokai didesnės. Be grožinės ar mokslinės literatūros, komise galima rasti ir kitų leidinių – žurnalų, vinilinių plokštelių.

Ilgainiui knygyne atsirado ir vienas kitas lankytojas. Rodėsi, vieni čia užėję pirmą kartą dar nedrąsiai dairėsi aplinkui, kiti aiškiai ieškojo konkrečių kūrinių. Už gerokai mažesnę sumą, nei pirkau prieš keletą metų pardavusi kelias knygas, likusias nusprendžiau parduoti kitu būdu.

"Facebook" galia

Pasidairius po socialiniame tinkle "Facebook" populiarėjančios "perku–parduodu–dovanoju–keičiu" grupes, akivaizdu: daugiausia šiuo "verslu" užsiima moterys, dažnai ir vyresnio amžiaus, siūlančios įvairiausio pobūdžio knygas nuo vaikų literatūros iki mokslinių leidinių.

Norėdama įstoti į kelias tokias grupes, turėjau išsiųsti prašymo užklausas, o gauti patvirtinimą užtruko daugiau nei parą. Vis dėlto, pabandžiusi parduoti keletą nebereikalingų knygų, entuziazmo nesulaukiau. Matyt, net ir "Facebooke" pradedantysis verslininkas yra pradedantysis – norint pagauti stambią žuvį, reikia ilgai ir kantriai laukti.

Laimikis – vienoje tokioje grupėje užkalbintos Viktorijos patirtis. "Knygos, kurias gaunu iš draugų ar giminaičių, bei specifiniai leidiniai (vaikiškos pasakos, paauglių romanai, vadovėliai) ne visada domina mane ar kitus artimuosius, todėl neturiu kam jų atiduoti", – tradicinius motyvus aiškino ji.

Viktorija prisipažino, kad siūlyti parduoti savo knygas socialiniame tinkle pradėjo neseniai. Iš gausos elektroninių knygynų išbandžiusi keletą tinklalapių, ji pastebėjo – procedūros gerokai užtrunka.

"Norint įkelti savo skelbimą, reikia pereiti keletą etapų: registraciją, duomenų patvirtinimą ir atskirą skelbimo informacijos pildymą. Proceso trukmė priklauso nuo knygų kiekio ir kruopštumo / nuoseklumo aprašant, fiksuojant defektus. Šiuo metu bandau knygas pardavinėti per "Facebooką", nes, manau, kad visas procesas vyks sparčiau", – vylėsi ji.

Pasiteiravus, ar merginai yra tekę knygas ne tik pardavinėti, bet ir pirkti, Viktorija prasitaria visada mylėjusi dailės kūrinių albumus, kurie knygynuose kainuoja labai daug, todėl skaitytos knygos – idealus pasirinkimas. "Tokio tipo knygynuose pardavėjai galėjo patarti, padėti išsirinkti tinkamiausią leidinį ir net darė nuolaidas perkant daugiau prekių, žinoma, visada galima ir dėl kainos pasiderėti", – sakė ji.

Elektroninę prekybą išbandžiusi mergina prisipažino, kad dauguma parduodamų / parduotų knygų populiarios, bet knygynuose sunkiai randamos. "Pardavinėjau įvairiausias knygas: biografijas, klasikinius romanus, fotografijos albumus, vadovėlius ir mokymuisi skirtą literatūrą. Tiesa, skaitytojai, kurie ieško daugybę metų mylėtų, seniai išleistų knygų, dažniau renkasi muges, sendaikčių parduotuves, gerai žinomas vietas. Norėdama parduoti šiandien, dėl laiko kreipčiausi į komisą / supirktuvę", – patirtimi dalijosi pašnekovė.

Bestseleriai ir retenybės

Išbandžius kitus būdus, liko dar viena galimybė – elektroninis knygynas knygos.lt, kuriame galima ne tik įsigyti naują, bet ir pirkti bei parduoti skaitytą knygą.

Įmonės vadovė Kamilė Paulikienė patikino: perskaitytų knygų pardavimo sistema veikia labai paprastai – klientui užtenka atvykti su parduodamomis knygomis į knygos.lt sandėlį.

"Patartina prieš pristatant knygas užpildyti knygos.lt pateikiamą sutartį ir surašyti, kokios knygos parduodamos. Taip pat nurodyti pageidaujamą kiekvienos knygos kainą ir preliminarų kokybės įvertinimą. Tačiau tai gali padaryti ir darbuotojai", – užsiminė pašnekovė.

Žmonių, norinčių parduoti knygas, sulaukiame kasdien.

O kas, jei ir čia nepavyks parduoti savo knygų? Knygyno limitas – pusė metų. "Jei per tą laiką knyga neparduodama arba jei žmogus apsigalvoja ir nori knygą susigrąžinti, pritaikomas knygų sandėliavimo mokestis už visą laikotarpį", – aiškino K.Paulikienė.

Paspartinti pirkimo procesą, regis, nebūtų sudėtinga: prisijungęs prie savo paskyros, gali bet kada gali pakeisti parduodamų knygų kainas."

"Ar greitai knygą nupirks, priklauso nuo kainos, kokybės ir knygos retumo. Populiarios pasibaigusių tiražų knygos, kurių nebėra knygynuose, – tokios knygos gali būti nuperkamos dar tą pačią dieną. Tarp parduodamų perskaitytų knygų pasitaiko ir tikrų bibliografinių retenybių, kurių ieškantys išskirtinių leidinių skaitytojai negali rasti niekur kitur. Pavyzdžiui, visai neseniai gavome 1942 m. išleistą "Don Kichotą" ir 1948 m. išėjusias knygas "Iliada" ir "Odisėja", – pardavimo subtilybes vardijo K.Paulikienė.

Ne katė maiše

Kalbėdama apie ketinamų parduoti knygų kokybę, pašnekovė pabrėžė ir pagrindinius kriterijus, į kuriuos atsižvelgę darbuotojai sprendžia, ar tokią prekę galima įtraukti į rinką. "Užlankstyti, įplyšę ar pageltę puslapiai, susibraižęs viršelis. Pasitaiko ir labai prastos kokybės knygų, jei kokybė itin bloga – tokių nepriimame. Visos knygos įvertinamos pagal penkiabalę sistemą: nuo 5 – knyga puikios kokybės, kaip nauja – iki 1", – perskaitytų knygų pirkėjams palankias aplinkybes aiškino K.Paulikienė.

Perskaitytų literatūros kūrinių daugumą sudaro grožinė literatūra, išleista po 2005 m. "Tačiau sulaukiame nemažai asmenybės tobulėjimo, vaikiškų knygų. Priimame knygas ir anglų kalba, tačiau tik tuo atveju, jei knyga išties vertinga ir nėra labai sena", – pastebi ji.

Pasiteiravus, ar egzistuoja tam tikras vienu metu norimų parduoti knygų limitas, K.Paulikienė užsimena, kad yra pasitaikę atvejų, kai žmonės atveža parduoti ir po keliasdešimt knygų, bet dažniausiai tai būna viena dėžė ar maišas.

"Žmonių, norinčių parduoti knygas, sulaukiame kasdien. Matome daug potencialo, todėl netrukus pradėsime tobulinti šią sritį: automatizuosime procesus, supaprastinsime ir pagreitinsime skaitytų knygų patekimą į knygos.lt. Įdiegę patobulinimus, tikimės sulaukti dar didesnio susidomėjimo", – elektroninio knygyno pranašumus vardija jo vadovė.


Šiame straipsnyje: knygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jas reikia ant Grite popieriaus spausdint!

O aš

O aš portretas
nagus graužiuos, kad kažkada savo senus vadovėlius į makulatūrą atidaviau. Kaip vaikai mokosi iš dabartinių, kuriuose net gramatinių klaidų netrūksta, niekaip nesuprantu...

ED

ED portretas
Sakyčiau, kad tas mobilias bibliotekėles mieste reiktų daryti didesnes - žmonės mielai jas papildytų, o kas nors ir rastų ką paskaityt...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių