Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą: S. Šilingas – ugningo charakterio teisininkas

  • Teksto dydis:

Kino ir televizijos aktorių Andrių Paulavičių į savo filmus bei serialus kviečia dirbti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio režisieriai.

Prie iššūkių, beprotiško gyvenimo tempo pripratęs ir įvairiausius vaidmenis sukūręs aktorius, nuo šiol gali didžiuotis – Stasio Šilingo personažu. Šį teisininką, politiką ir vieną iš ištikimiausių savarankiškos Lietuvos valstybės kūrėjų, aktorius įkūnijo LRT televizijos dokumentinių filmų cikle „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“.

Šį, sekmadienio, vakarą televizijos žiūrovų laukia jau septintoji dokumentinių filmų ciklo serija, kuri pasakos apie S. Šilingą (1885-1962). Jis Lietuvos istorijoje minimas, kaip vienas iš svarbiausių mūsų valstybės kūrėjų. Tačiau istorikai sutaria, kad apie šio Valstybės Tarybos prezidiumo vicepirmininko, Teisingumo ministro, teisininko ir visuomenininko nuopelnus iki šiol žinoma per mažai.

Pasak A. Paulavičiaus, S. Šilingas buvo iškili asmenybė, neoficialus prezidento A. Smetonos tautininkų ideologijos kūrėjas, kritiniu Lietuvai momentu drąsiai stojęs prie valstybės vairo. Aktorius neslėpė, kad kuriant tokį vaidmenį prireikė prisiminti Lietuvos istoriją.

„Visada ruošiesi, ieškai medžiagos, asociacijų, viską perkoši per savo gyvenimą ir net nesvarbu, ar tai būtų išgalvota asmenybė, ar istorinė. Apie Stasį Šilingą nėra daug informacijos, bet kiek radau – viską perskaičiau. Įdomu buvo viskas, nes kiekviename charakteryje surandi ir sau naudingų dalykų. Kiekvienas žmogus, kiekvienas personažas turi visą savo gyvenimo filosofiją, į kurią visada smagu pasigilinti“, - pasakojo aktorius.

Stasio Šilingo gyvenimas išties nebuvo rožėmis klotas. Pradedant nuo švietėjiškos veiklos, politikos aukštumų, nuostabios šeimos, jis turėjo devynias dukrytes ir puikią žmoną, ir baigiant psichiatrinėmis ligoninėmis.

Pasak istorikų, kurie savo įžvalgomis apie S. Šilingą dalinsis dokumentinių filmų ciklo serijoje, jis buvo vienas iš ištikimiausių savarankiškos valstybės kūrėjų, kritiniu Lietuvai momentu drąsiai stojęs prie valstybės vairo, tačiau taip pat pasižymėjo itin ugningu charakteriu bei pasiskelbė Lietuvos diktatoriumi.

„Kiekviena stipri asmenybė yra ir labai pažeidžiama. Stasio Šilingo gyvenimas išties nebuvo rožėmis klotas. Pradedant nuo švietėjiškos veiklos, politikos aukštumų, nuostabios šeimos, jis turėjo devynias dukrytes ir puikią žmoną, ir baigiant psichiatrinėmis ligoninėmis, artimiausių žmonių praradimais, tremtimi bei sulaužytu gyvenimu“, - kalbėjo A. Paulavičius.

Aktorius tikina, kad kuriant šį vaidmenį netrūko ir netikėtumų. „Jis buvo 155 centimetrų ūgio, tai kai mane suimdavo už mane mažesni NKVD pareigūnai, juokavome, kad jie, matyt, yra po 130 centimetrų. Teko šioje situacijoje suktis ir 25 centimetrais susimažinti. Tai buvo nelengva užduotis“, - šypsodamasis darbą filmavimo aikštelėje prisiminė aktorius.

A. Paulavičius pasakoja, kad S. Šilingo vaidmuo jo atmintyje įstrigs ilgai: „Kaip žinia Stasys Šilingas be veiklų politikoje, šeimoje buvo didelis meno gerbėjas. Jis savu laiku supirko M. K. Čiurlionio paveikslus ir galime jam dėkoti už šio iškilaus lietuvių menininko kūrinių išlikimą. Taip susiklostė, kad mano namuose atsirado nuostabus tapytojos Giara Ram paveikslas. Tik paskui bežiūrėdamas į namuose kabantį naują gyventoją, suvokiau, kad šis vaidmuo mane veža.“

Pats aktorius tikina, kad jo darbas šioje dokumentikoje nėra itin svarbus. Čia kur kas svarbiau – istorikų pasakojimai ir S. Šilingo anūko atsiminimai. „Čia yra dokumentika, taigi kalbės istorikai ir S. Šilingo anūkas gyvenantis Italijoje. Mes, aktoriai, esame antrame plane, kaip vaizdinė medžiaga. Bet labai tikiu, kad kuo toliau, tuo daugiau, intensyviau ir sparčiau apie tokias asmenybes bus kuriami vaidybiniai filmai. Laikas susipažinti su Lietuvai svarbiomis asmenybėmis ir kelti širdis aukštyn, kaip tai buvo daroma prieš 100 metų“, - tokio projekto reikalingumu neabejojo aktorius A. Paulavičius.

„Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ – tai dokumentinis draminis pasakojimas apie iškilius mūsų šalies politikos, verslo, kultūros ir meno, sporto veikėjus, kurių dėka Lietuva tapo tokia, kokia ji yra šiandien. Tai pasakojimas, aprėpsiantis kone tris amžius ir paliesiantis reikšmingiausius Lietuvos įvykius bei atskleisiantis detalių, kurios nepelnytai prapuolė tarp istorijos puslapių.

„Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ – kiekvieną sekmadienį 16.25 val. per LRT TELEVIZIJĄ.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių