Zarasuose – žymaus kraštiečio, XIX a. kolekcininko paroda

Zarasų krašto muziejuje veikia kraštiečio, žymaus  XIX a. kolekcininko Antono Brodovskio paroda. Parodoje eksponuojami  XIX – XX a. gobeleno siuviniai, numizmatika, medaliai, buities daiktai, atvežti iš Vitebsko srities kraštotyros muziejaus fondų.

Senoviniai laikrodžiai, gobeleno siuviniai, medaliai, numizmatika  – tai nedidelė dalis prieš pusantro šimto metų Zarasuose gimusio ir augusio A. Brodovskio kolekcijos.

A. Brodovskis dar mokykloje užsikrėtė kolekcionavimo aistra. Būdamas nelabai išsilavinęs jis sugebėjo surinkti ir išsaugoti vertingas net keturiasdešimties sričių kolekcijas.

„Galima spėti, kad A. Brodovskio kolekcija pasitarnavo ir kuriant Gaono žydų muziejų, nes didelė jo surinkta kolekcija padėjo plėtoti muziejininkystę. Manau, kad A. Brodovskio kolekcija galėtų būti pagrindas kuriant muziejų, bet kol kas tikslių duomenų nėra, dar reikia patyrinėti“, – sakė parodos kuratorius Vasilijus Trusovas.

1906 m. A. Brodovskis Vilniuje atidarė savo senienų ir meninės pramonės muziejų. Jo kolekcijoje sukaupta per dvidešimt tūkstančių eksponatų: mineralai, numizmatika, buities daiktai, paveikslai, ikonos, varpeliai, siuviniai, apie penkis tūkstančius Graikijos, Azijos, Afrikos ir senovės Romos monetų, per tūkstantį medalių, tarp kurių – ir Vilniaus universiteto 250 metų sukakčiai skirtas medalis.

1915 metais A. Brodovskis buvo evakuotas į Vitebską, dalį kolekcijos išsivežė su savimi. Muziejininkai sako, kad iki šiol neaišku, kur yra likusi kolekcijos dalis. Vitebske kolekcininkas įkūrė muziejų ir iki mirties 1928 m. jame dirbo.

Zarasų krašto muziejuje eksponuojama A. Brodovskio kolekcijos dalis, atvežta iš Vitebsko muziejaus. Ji veiks iki liepos pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių