Žalgirio atodangos atsivers Medininkuose

  • Teksto dydis:

Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų paroda "Kaip tai atsitiko Didžiajame mūšyje... Žalgirio atodangos" jau ketvirtus metus tęsia savo kelionę – šių metų liepos 1 d. ji bus atidaryta Medininkų pilyje.

Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų paroda "Kaip tai atsitiko Didžiajame mūšyje... Žalgirio atodangos" jau ketvirtus metus tęsia savo kelionę – šių metų liepos 1 d. ji bus atidaryta Medininkų pilyje.

"Džiaugiamės turėdami galimybę įvairių vietovių Lietuvos gyventojams pristatyti kilnojamąją parodą, kurios stendai atkeliavo iš tą patį pavadinimą turinčios tarptautinės parodos, skirtos Žalgirio pergalės 600 metų jubiliejui paminėti. Šios parodos tikslas – atskleisti su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės jungtinės kariuomenės bendra pergale susijusius istorinės atminties fenomenus, pergalės ženklus ir jų fiksavimą įvairiomis formomis bei būdais nuo pat XV a. iki šių dienų, Žalgirio herojų istorinį įvaizdį istoriografinėje tradicijoje, literatūroje, dailėje", – teigia Valdovų rūmų muziejaus Užsienio ryšių ir parodų skyriaus vyresnioji muziejininkė Gintarė Skujutė.

Per parodos atidarymą bus pristatoma iš viso 30 gausiai iliustruotų stendų, kuriuose apžvelgiamos istorinės kautynės, nulėmusios Lietuvos, Lenkijos bei viso šio Europos regiono likimą, Lietuvos ir Lenkijos sąjungos detalės, supažindinama su mūšio eigos schemomis, Žalgirio mūšio herojais, karo lauke paimtais trofėjais bei Žalgirio mūšio atmintimi XV-XVI a. šaltiniuose.

Pasak G. Skujutės, paroda "Kaip tai atsitiko Didžiajame mūšyje... Žalgirio atodangos" – subrandintas projektas, kurio idėja kilo Valdovų rūmų muziejaus darbuotojams glaudžiai bendradarbiaujant su Lenkijos ir Ukrainos muziejininkais, Austrijos, Čekijos, Švedijos, Šveicarijos bei Vokietijos mokslininkais ir kultūrininkais. Taip 600-osios Žalgirio pergalės metinės buvo paminėtos atidarant dvi neidentiškas tarptautines parodas Krokuvoje ir Vilniuje: 2010 m. liepos 15-rugsėjo 30 d. Vavelio karališkojoje pilyje veikusią parodą "Žymiajai pergalei paminėti. Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių proga" Vilniuje tęsė 2010 m. lapkričio 10 d.-2011 m. sausio 30 d. Radvilų rūmuose veikusi paroda "Kaip tai atsitiko Didžiajame mūšyje... Žalgirio atodangos". Vėliau šios parodos stendai tapo atskira kilnojamąja paroda ir pradėjo savo kelionę po Lietuvą.

Lietuvoje Valdovų rūmų muziejaus kilnojamoji paroda 2012 m. buvo eksponuojama Švenčionyse, Nalšios muziejuje. Medininkuose atidaryta paroda veiks iki šių metų rugpjūčio 29 d., o vėliau keliaus į Klaipėdoje esantį Mažosios Lietuvos istorijos muziejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių