Ž. Savickas: jei meilė truktų trejus metus, visi lietuviai emigruotų

„Vasario mėnesį parduotuvėse matome tik raudoną spalvą – širdeles, bet ne geltoną, žalią, raudoną... Šiomis dienomis turėtume matyti daugiau lietuviškos atributikos. Liūdna, kad lietuviai nenori būti lietuviais ir iš Vakarų atkeliavusios šventės užgožia mūsiškes", – sako stipriausias pasaulio žmogus Žydrūnas Savickas (37 m.).

- Kaip švenčiate Lietuvos valstybės atkūrimo dieną?

- Kartais einu pasižiūrėti parado, kartais prie Prezidentūros, o kartą Prezidentė net įteikė ordiną – tuomet buvau prezidentūroje. Aišku, svarbiausia tą dieną prie namų iškelti vėliavą ir tiesiog prisiminti tos dienos reikšmę, galbūt paskaityti, į muziejų nueiti.

- Jau vienuolika metų su žmona esate kartu. Ar jums buvo koks nors „trejų metų" santykių lūžis?

- Jeigu meilė truktų trejus metus, po jų visi lietuviai emigruotų, nes meilė savo tėvynei pasibaigtų. Manau, kad meilė yra kur kas giliau. Galbūt tas pirmasis susižavėjimas trunka trejus metus ir manau, kad gerai, jog jis pasibaigia. Tuo susižavėjimo laikotarpiu žmogus savęs negali kontroliuoti, su mylimu žmogumi jis gali valandų valandas praleisti kartu, mesti visus darbus, važiuoti tūkstančius kilometrų, kad su juo pasimatytų vieną minutę. Bet jeigu visą gyvenimą taip darytum – darbų nenuveiktum. Viską reikia suderinti. Tiesiog meilė vėliau perauga į kokybę.

- O kilus konfliktiškoms situacijoms – jūs linkęs labiau nusileisti ar žmona?

- Manau geriausia rasti tokį abiem pusėms priimtiną sprendimą, kad nei vienam nereikėtų nusileisti. Nes jeigu viena pusė amžinai nusileis, ji visą gyvenimą bus nepatenkinta ir ateis skyrybos. Esu už bendravimą ieškant kompromisų.

- Esate Vilniaus savivaldybės Kultūros, sporto ir švietimo komiteto narys, o taip pat ir grupės „Už kultūringą Vilnių" pirmininkas. Vienas pagrindinių jūsų uždavinių – keisti alkoholio vartojimo kultūrą Vilniuje. Ką žadate keisti?

- Vienas iš daugiausiai Vilniuje problemų keliančių dalykų yra kai kurie barai ir parduotuvės, kurios alkoholį pardavinėja visą parą. Triukšmas trukdo aplinkiniams gyventojams, todėl reikia sureguliuoti šitą problemą, nes žmonės turi teisę išsimiegoti. Lietuvoje alkoholio vartojimo kiekis yra tikrai pakankamai didelis. Man asmeniškai gaila tų žmonių, kurie išgeria, parūko, pauosto. Alkoholis, cigaretės, narkotikai - mano priešai. Pamatęs tokius žmones, jiems tiesiog linkiu, kad praregėtų.

- Seniau buvote „gerietis", kuriam nereikėjo pasikeisti, o gal priešingai?

- Kad žinotum, kas yra priešas, turi jį pažinti. Be abejo, kad esu išgėręs ir vyno, šampano taurę. Bet man tai niekada nepatiko...Tiesiog būdavo situacijos, kai laimi varžybas ir aplinkinių esi verčiamas, kiti stebisi, kad po laimėjimo neatsigeri šampano. Bet buvau silpnas. O dabar, kai stiprus, manęs jau nieks ir neprašo išgerti tos taurelės.

- Yra maisto produktų, kurių sau niekada neleidžiate, nors mėgstate?

- Labai mėgstu vaisius, valgau daug žuvies, avieną, žvėrieną, kartais jautieną. Bet jautienos kokybiškos Lietuvoje nebūna, todėl paprastai ją valgau, kai lankausi Šiaurės arba Pietų Amerikoje. Kiek leidžia galimybės, gaminu namuose, nes labai daug restoranų savo virtuvėje dabar naudoja maistinius priedus - gliukonatus, skonio stipriklius. Blogai, kad tik gerų patikimų draugų dėka gali sužinoti, kuriose kavinėse naudojami šie chemikalai.

- Kiek laiko per dieną praleidžiate sporto salėje?

- Optimali treniruotė trunka apie dvi valandas penkis šešis kartus per savaitę, nes ilgiau pavargsti ir ji nėra tokia efektyvi. Bet, tarkime, dabar, kai varžybos dar toli, tris keturis kartus per savaitę sportuoju po valandą ar pusantros. Kad palaikytų gerą fizinę formą, žmogui užtenka tris keturis kartus per savaitę sportuoti po valandą ir visi bus žvalūs ir sveiki.

- Ar tiesa, kad planuojate sporto paslaugas priartinti prie visuomenės?

- Taip, Lietuvoje sportas skriaudžiamas, tai viena iš nedaugelio šalių, kur sporto klubams taikomas toks pats PVM mokestis, kaip ir bet kurioms kitoms prekėms. Pasaulyje sporto paslaugoms yra taikomas žymiai mažesnis tarifas, o tai sumažina kainas. Jei pažiūrėtumėte kainas vakaruose, kad ir Vokietijoje, labai nustebtumėte, kad pas mus sportuoti yra brangiau... Lietuvoje trūksta ir daugiau žaidimų aikštelių, kad po darbo ar savaitgaliais žmonės turėtų, kur išeiti, pasimankštinti. Mūsų įstatymai sportavimo visiškai neišskiria kaip naudos valstybei. Bet juk jei žmonės sportuos, mažiau sirgs - bus mažiau „Sodros" išmokų, jie dirbs efektyviau, nereikės vartoti daug vaistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nusikalbejo

nusikalbejo portretas
Prie ko čia 3 metai ir emigracija? Tai ji gali užsibaigti ir emigravus?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių