W. A. Mozarto vaikystės smuikas skambės Kinijoje

  • Teksto dydis:

Smuikas, kuriuo vaikystėje griežė klasikinės muzikos grandas Wolfgangas Amadeus Mozartas (Volfgangas Amadėjus Mocartas), penktadienį kartu su Austrijos vyriausybės narių delegacija iškeliavo į Kiniją, kur viena septynmetė juo atliks kūrinių prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui).

Jaunoji smuikininkė Anna Caecilia Pfoess (Ana Sesilija Pfes) „lydės mus... kaip muzikos ambasadorė ir atstovaus Austrijai, kultūros kraštui“, pareiškė šalies prezidentas Alexander'as Van der Bellenas (Aleksandras Van der Belenas).

„Esu tikras, kad ji išties puikiai susidoros“, – žurnalistams sakė A. Van der Bellenas prieš išvykstant delegacijai, tarp kurios 200 narių esama politikų, verslininkų ir kitų veikėjų.

Manoma, kad minimas smuikas yra pagamintas XVIII amžiaus 5-ame dešimtmetyje. Iki 1820 metų jis priklausė A. M. Mozarto seseriai Mariai Annai (Marijai Anai), žinomai pravarde Nannerl (Nanerl), taip pat vaikystėje garsėjusiai nepaprastais gebėjimais.

Nuo 1896 metų smuikas priklausė Zalcburge įsikūrusiam fondui „Mozarteum“ ir paprastai yra eksponuojamas muziejuje, veikiančiame name, kuriame gimė būsimasis kompozitorius.

A. C. Pfoess sekmadienį grieš valstybiniame bankete, dalyvaujant Xi Jinpingui ir A. Van der Bellenui. Ko gera, nenuostabu, kad ji atliks A. M. Mozarto kūrinių, bet taip pat nuskambės kitų austrų ir kinų kompozitorių melodijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių