Vokietijos daina Eurovizijoje – Loreen dainos plagiatas?

Vokietijoje kilo naujas plagiato skandalas: kritikų nuomone, daina, kuri turėtų atstovauti šaliai šių metų Eurovizijos dainų konkurse, yra ne tik senamadiška, bet ir praėjusių metų konkurso nugalėjos plagiatas.Kaip rašo žurnalo „Der Spiegel“ naujienų svetainė, šiuos kaltinimus aiškinasi už Vokietijos dalyvavimą konkurse atsakingas transliuotojas.

Praėjusį ketvirtadienį Hanojuje vykusioje atrankoje grupė „Cascada“ ir jos daina „Glorious“ nugalėjo 11 kitų atlikėjų, pretendavusių atstovauti Vokietijai 2013 metų gegužės 18 dienos Eurovizijos dainų konkurse Malmėje, Švedijoje.

Tačiau netrukus pasigirdo komentarai. Jau kitą dieną interneto svetainėje „Focus Online“ daina buvo pavadinta išsikvėpusia ir senamadiška. Be to, kritikams ir publikai ji pasirodė įtartinai panaši į kūrinį, atnešusį pergalę švedų atlikėjai Loreen (Lorin) praėjusių metų Baku Eurovizijoje, Azerbaidžane.

Už Vokietijos dalyvavimą renginyje atsakingas visuomeninis transliuotojas NDR sekmadienį išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, jog paprašė ekspertų komisijos įvertinti šią dainą.

Remiantis NDR pramogų skyriaus vadovu Thomu Schreiberiu, mėginimas sukelti skandalą ruošiantis kasmetiniam Eurovizijos dainų konkursu nėra naujiena.

„Praėjusiais metais Loreen “Euphoria„ buvo apkaltinta, kad yra nukopijuota nuo Davido Guetta ir Rihanna, tačiau šie kaltinimai nieko nepakeitė“, - sakoma pranešime.

Žinoma, Vokietijos daina panašių kaltinimų susilaukia taip pat nebe pirmą kartą. Anksčiau priekaištų dėl originalumo stokos girdėjo tokie atlikėjai kaip grupė „No Angels“, Stefanas Raabas, Ralphas Siegelis, „Texas Lightning“  ir net angeliško veido Nicole, kurios daina „Ein Bisschen Frieden“ laimėjo 1982 metų Eurovizijos dainų konkursą.

Grupės „Cascada“ lyderė Natalie Horler kaltinimus plagiatu neigia.

„Palyginkime abu įrašus ir pažiūrėsime, - sakė ji interviu savaitraščiui “Bild am Sonntag„, - Tai yra dvi skirtingos dainos“.

Tačiau laikraštis su tuo nesutinka. Jis paprašė Kilio Christiano Albrechto universiteto Lingvistikos katedros specialistų palyginti šiuos įrašus.

Fonetikos specialistė Tina John patvirtino, kad daina yra plagiatas.

„Glorious“ yra dainos „Euphoria“  kopija su subtiliais stilistikos skirtumais", - patvirtino ji.

Jeigu NDR užsakyto tyrimo išvados bus tokios pačios, grupės „Cascada“ atrankoje surinkti taškai gali būti anuliuoti ir galiausiai ji nepasieks Malmės.

Šiemet Eurovizijos konkurse Vokietijai atstovausianti „Cascada“ daina „Glorious“

 

2012 metais konkurse Švedijai pergalę pelnė Loreen daina „Euphorie“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių