Vokietijoje teatrui leista kviesti žiūrovus ateiti į spektaklį pasipuošus svastika

  • Teksto dydis:

Vokietijos prokurorai trečiadienį leido rodyti satyrinį spektaklį, pavadintą pagal nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio politinį manifestą „Mein Kampf“ (Mano kova), kurio žiūrovams žadamas nemokamas įėjimas, jei jie ateis vilkėdami drabužį su svastika.

Konstanco miesto Badeno-Viurtembergo žemėje teatras sako šiuo spektakliu siekiantis parodyti, kaip nesunku morališkai sugadinti žmogų. Tačiau dėl teatro pozicijos buvo gauta virtinė teisinių skundų.   

Visgi vietos prokuratūra trečiadienį pareiškė, kad spektaklio premjera galės įvykti penktadienį, balandžio 20-ąją, kai minimas Adolfo Hitlerio gimtadienis. Teatrui taip pat leista įgyvendinti savo kontroversišką kampaniją dėl svastikos.   

Teatro tinklalapyje rašoma, kad žiūrovų, sumokėjusių už bilietą, prašoma ateiti į spektaklį su Dovydo žvaigžde, parodant solidarumą su nacių barbariškumo aukomis“.

Vokietijos įstatymai draudžia viešai demonstruoti svastiką ir kitus nacių simbolius, išskyrus atvejus, kai tai yra meninio pasirodymo, kuriam taikoma konstitucijos garantuojama žodžio laisvė, dalis.   

Badeno-Viurtembergo žemės žydų bendruomenė paragino boikotuoti spektaklį, pavadintą pagal Adolfo Hitlerio autobiografiją, kurią jis  parašė kalėjime dar prieš atėjimą į valdžią. 

Pasak teatro atstovų, spektaklis, sukurtas pagal 2007 metais mirusio vengrų dramaturgo George'o Tabori (Džordžo Taborio) pjesę, satyriškai vaizduoja nacių diktatoriaus jaunystę.

Vokietijos politiniai ir religiniai lyderiai reiškia susirūpinimą dėl kraštutinių dešiniųjų organizacijų, taip pat priešiškai Izraelio atžvilgiu nusiteikusių migrantų kurstomų antisemitinių nuotaikų stiprėjimo. 

Neseniai internete buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Berlyne trys jaunuoliai, iš kurių mažiausiai vienas kalbėjo arabiškai, užpuola du jaunus vyrus su žydiškomis kipomis.  

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) yra sakęs, kad Vokietija „tenka atsakomybė saugoti žydus“ praėjus daugiau nei 70 metų po Holokausto, per kurį naciai nužudė 6 mln. Europos žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių