Visuomenė vienijasi: renkami parašai dėl rugių įtraukimo į Raudonąją knygą

  • Teksto dydis:

Lietuvoje auginamų rugių drastiškai mažėja: Statistikos departamento duomenimis, 2008 metais Lietuvoje ūkininkai augino per 74 tūkst. hektarų rugių, o šiemet – vos 22 tūkst. hektarų.

Siekiant apsaugoti lietuviškus rugius, pradėti rinkti parašai dėl jų įtraukimo į Lietuvos raudonąją knygą.

Kepyklos vadovo Gražvydo Juknos teigimu, rugių nykimo tendencija kelia grėsmę lietuviškam paveldui, nes iš lietuviškų ruginių miltų yra kepama tradicinė juoda duona.

„Rugių laukų plotų mažėjimo problemą matome iš labai arti. Ši problema yra globali ir liečia kiekvieną lietuvį, nes būtent iš lietuviškų rugių kepama tradicinė duona, kuria didžiuojamės ir laikome vertybe. Suvokdami grėsmę, nusprendėme nelikti abejingi ir savo ruožtu imtis veiksmų. Įrašius rugius į Lietuvos raudonąją knygą, vienu ypu būtų apsaugota ir grūdinė kultūra, ir tradicija“, – sako vyras.

Pasirašyti už lietuviškų rugių išsaugojimą bus galima Vilniuje, Kudirkos aikštėje liepos 4-5 dienomis. Be to, išreikšti poziciją dėl lietuviškų rugių išsaugojimo taip pat galima ir internetu, apsilankius puslapyje. Norint pasirašyti, rugių likimui neabejingiems visuomenės nariams tereikia užpildyti trumpą specialią formą.

Lietuvos raudonojoje knygoje atsiradęs įrašas apie lietuviškus rugius reikštų ne tik reikšmingą lietuviškiems rugiams gresiančio pavojaus signalą, bet ir teisinį pamatą lietuviškų rugių laukų apsaugai organizuoti.

Kreipimąsi dėl lietuviškų rugių įtraukimo į Lietuvos raudonąją knygą įteiks Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijai, organizuojančiai knygos leidybą. Oficialų prašymą ministerijai kepyklos atstovai ketina įteikti liepos pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai kad

Tai kad portretas
pažiūrėjus, kokia ruginė (ir ne tik ruginė) duona šiais laikais pardavinėjama, gėda darosi. Kam tie rugiai, jei jie tyčia gadinami?

Dalius

Dalius portretas
Parašū rinkimas nepadės, rugiams reikia didesniū išmokū
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių