„Visi mūsų tviskantys dangūs“ – naujas romano „Berniukas nurijo visatą“ autoriaus kūrinys

  • Teksto dydis:

Ką tik pasirodė bestselerio „Berniukas nuryja visatą“ (2019), paskelbto geriausiu australų dešimtmečio grožiniu kūriniu, autoriaus Trento Daltono antroji knyga – romanas „Visi mūsų tviskantys dangūs“, kurį taip pat iš anglų kalbos vertė Povilas Gasiulis, „Metų vertėjo krėslo“ premijos laureatas (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, viršelio dailininkas Darrenas Holtas). Panašu, kad ir jam lemta tapti Australijos literatūros klasika.

Romane pasakojama duobkasio dukters Molės istorija. Japonams 1942-aisiais subombardavus Darvino miestą Šiaurės Australijoje, dvylikametė Molė, likusi našlaite, paklausia dangaus patarimo ir į daiktamaišį susidėjusi mamos dovaną – širdies formos akmenį ir žemėlapį–, iškeliauja ieškoti nuošaliai gyvenančio raganiaus, kuris, mergaitės įsitikinimu, užkeikė jos šeimą.

Prie Molės prisijungia patys netikėčiausi pakeleiviai – aštrialiežuvė aktorė ir iš numušto lėktuvo katapultavęsis japonų karo lakūnas. Kelionė nelengva, o dar ant kulnų lipa grėsmingasis Molės dėdė. Be daugybės kliūčių ir mirtinų pavojų, trijulė susiduria ir su neįtikėtinu, magišku Šiaurės Teritorijos grožiu.

Rašydamas pirmąjį romaną Daltonas teigė sėmęsis įkvėpimo iš patirties, panašiai gimė ir antroji knyga: „Tai labai asmeniška istorija. Romano pagrindas – mano slapti, asmeniniais pokalbiai su Dangumi. Kažkada jausmingai, kiek mistiškai pasikalbėdavau su juo svarbiomis temomis. Vėliau supratau, kad iš tiesų kalbėdavausi su man artimais, kažkada mylėtais ir prarastais žmonėmis. Kartais Dangus tampa geriausiu draugu ir tobulu klausytoju.“

„Visi mūsų tviskantys dangūs“ – daugiasluoksnė, žodžių žaismo ir aliuzijų kaupina knyga. Jos siužetas originalaus ir įtraukiantis. Tai pasakojimas apie dovanas, nukrintančias iš dangaus, prakeiksmus, išsikastus iš žemės, ir savyje palaidotas paslaptis. Ir, žinoma, tai savitas meilės laiškas Australijai.

 

Trentas Daltonas – vienas garsiausių Australijos žurnalistų, „The Weekend Australian Magazine“ bendradarbis. Už žurnalistinę veiklą T. Daltonas du kartus apdovanotas Walkley, tris kartus – Kennedy premijomis, keturis kartus nominuotas Metų žurnalistu (News Awards Features Journalist of the Year), o 2011 m. jis tapo Kvinslendo Metų žurnalistu. 2018 m. pasirodžius debiutiniam romanui „Berniukas nuryja visatą“ (liet. k. 2019), T. Daltonas kritikų imamas lyginti su žymiausiais Australijos rašytojais – Timu Wintonu ir Robertu Drewe.

„Nuoširdus, magiškas kūrinys, perveriantis širdį, bet teikiantis vilties. Mažiausia, ką apie jį galima pasakyti: tai – klasika“ – sakė australų rašytojas Venero Armanno.

„Mitinio, kerinčio, kone haliucinacinio grožio knyga“ – teigė rašytoja Kristina Olsson.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių