Vilniuje paskelbtas geriausias metų Europos dokumentinis filmas

Vakar vakare Vilniuje iškilmingoje ceremonijoje Europos kino akademijos (EKA) specialioji žiuri po ilgų ir konfidencialių diskusijų paskelbė savo verdiktą.

Geriausiu 2009-ųjų metų Europos dokumentiniu filmu paskelbtas "The Sound of Insects" (rež. Peteris Liechtis, Šveicarija).

Šių metų žiuri sudarė daugelio tarptautinių kino festivalių laureatai Nino Kirtadze ir Viktoras Kosakovskis bei Austrijos nacionalinio transliuotojo dokumentikos departamento vadovas ir prodiuseris Franzas Grabneris. Pagal nusistovėjusius reglamentus ir siekiant išvengti galimų įtakų, žiuri sudėtis buvo paskelbta tik savaitgalinio posėdžio išvakarėse. Iškilmingo paskelbimo ceremonija vyko kino teatre "Pasaka" ir vyninėje "La Boheme".

Renginio įrašą tą patį vakarą rodė LTV2, o į Europą ir JAV transliavo LTV World.

Europos kino akademija yra prestižiškiausia kino institucija Europoje vienijanti iškiliausius Europos kino kūrėjus ir kasmet teikianti apdovanojimus, kurie yra europinis "Oskarų" atitikmuo ir vadinami EFA.

Kiti laureatai: geriausias vaidybinis filmas, geriausias režisierius, metų aktoriai ir kt. paaiškės šių metų gruodžio 12 d. Vokietijoje.

Europos kino akademijos metraštyje yra ir lietuviškas akcentas. 1992-aisiais geriausio filmo apdovanojimą pelnė Audrius Stonys už filmą "Neregių žemė". Tais pat metais jaunojo kino kategorijoje buvo nominuotas Šarūnas Bartas" už filmą "Trys dienos", o 2005-aisiais - dokumentinis Arūno Matelio filmas "Prieš parskrendant į Žemę".

Vilnius pirmasis Rytų Europos miestas, kuriame vyko ši procedūra, kuri dėl savo reglamento kino visuomenėje dar yra vadinama dokumentikos konklava.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių