Vilniuje išdygs trimatė grafito skulptūra

Rugsėjį Vilniaus Šeškinės turgaus senasis fontanas atgis naujam gyvenimui - iniciatyvinė grupė jį pavers modernia grafito skulptūra "Rankomis (ne)liesti".

Viena iš projekto koordinatorių Jūratė Leleivaitė sako, jog „Rankomis (ne)liesti“ – reiškinys, kai grafito menas ir gatvės kultūra turės galimybę atsiskleisti ne kaip vandalizmo forma, o kaip kūrybos ir saviraiškos priemonė. "Senasis turgaus fontanas bus išpuoštas ir džiugins visus Vilniaus miesto gyventojus. Ypač šio fontano atgimimo laukia Šeškinės gyventojai, kurių apgriuvęs fontanas tikrai nedžiugino", - tikino J.Leleivaitė.

Anot merginos, pažinti ir suprasti grafito meno judėjimą - labai verta, nes tai yra gyvas miesto metraštis, kuris nuolat kinta ir netelpa į jokius reikalavimus ar taisykles. "Svarbiausia, kad piešiama bus legaliai, ne pasislėpus naktį, visiems parodant grafitų grožį ir galimybės", - aiškino viena projekto koordinatorių.

Jai antrino ir kitas projekto koordinatorius Mindaugas Vidugiris. "Ypatingų kryžiaus kelių rengiant projektą nueiti nereikėjo, savivaldybė greitai sutiko. Be to, mes sieksime, kad šis objektas būtų įtrauktas į "Vilnius.lt" interneto svetainę, kaip būtiną paminklą, kurį būtina pamatyti", - tolimesnius planus dėliojo M.Vidugiris.

"Patinka mums tai ar ne, tačiau šiuolaikiniame mieste grafito išvengti negalime – tai neatskiriama šiuolaikinio meno ir miesto dalis. Dažnas klausimas: menas tai ar vandalizmas? Vis dėlto baudos ir draudimai, pasodrinti milijoninėmis išlaidomis, net ir JAV nepadėjo išnaikinti grafito kultūros. Būtent projektu "Rankomis (ne)liesti" siekiame pradėti rezultatyvesnį miesto savivaldybės ir grafito piešėjų dialogą, kad miesto "peckionės" taptų šiuolaikinio meno forma. Grafitas gali puošti miestą tik tada, kai miestas atviras menui“, – sako M. Vidugiris.

Jis pasakoja, kad projekto pavadinimas kilo iš nuolat jaunimui girdimų žodžių "negalima, neliesk, nečiupk, neimk, nečiupinėk, ne..." Projektą įgyvendins 4-5 šio meno profesionalai. "Tai nėra piešinys, kurį galės teplioti visi, profesionalai atliks savo darbą", - pabrėžė M.Vidurgis.

Renginys įvyks rugsėjo 4-ąją 12 val. Vaikų piešimo aikštelėje vaikai kreidelėmis nupieš kelią, kuris simbolizuos grafito meno pripažinimą ir kelionę į visas apleistas miesto erdves. Taip pat vyks meno dirbtuvėse, kuriose profesionalai pieš grafičio kūrinius ant specialių plastikinių lakštų. Kaip teigia organizatoriai, per paminklo atidengimo ceremoniją žodį tars Švietimo ir Mokslo ministras Gintaras Steponavičius, o po atidarymo savo pasirodymą atliks grupė "G&G Sindikatas".


Šiame straipsnyje: Šeškinės fontanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių