Vilniaus plenere - tik trys spalvos

Dvidešimt ant pievos patogiai įsitaisiusių profesionalių tapytojų, rankose laikančių teptukus, popierius ir tik trys spalvos - toks šiųmetis Vilniaus pleneras.

Stengiasi atskleisti miesto gyvenimą

"Kadangi Vilniuje nėra rengiamų tapybos plenerų, šį pavadinome Vilniaus vardu. Yra tik Užupio, kurį rengia Giedrius Bagdonas", - pokalbį apie sostinėje rengiamus plenerus pradeda tapytojas Saulius Kruopis, visoje Europoje surengęs arti 40 plenerų.

Anot S.Kruopio, Vilniuje dalyvauja tik profesionalūs tapytojai ir grafikai bei vienas jaunasis (gali būti ir studentas). Vilniaus plenere tapo ne tik lietuviai - prie komandos yra prisijungusios dvi latvės bei rusės.

Pagrindinis Vilniaus plenero leitmotyvas - Vilniaus miestas ir "Karolinos" viešbučio gyvenimas, jo aplinka. "Tai yra pirmasis pleneras, todėl stengiamės atskleisti miesto gyvenimą. Aš pats tapau dviejų metrų kompoziciją, o mano objektai - kostiumuoti vyriškiai arba papkėmis nešinos moterys", - atvirauja S. Kruopis. Anot menininko, egzistuoja švelni ironija, kad kostiumuoti žmonės yra labai susireikšminę ir svarbūs.

Vis dėlto, menininkai viešbučiu neapsiriboja - senamiestyje jie susipažįsta su jo istorija, smalsiai "nardo" po lauko kiemelius bei skverus, plaukioja Nerimi bei lanko įvairias parodas, kurios vyksta sostinėje.

Kai turi tikslą - dirbi greičiau

S.Kruopiui sunku atsakyti, kiek laiko praleidžia tapant. "Manau, kad tai yra individualu ir viskas priklauso nuo pasirinktos temos, technikos bei dydžio. Kuomet menininkas žino, ko nori ir turi aiškų tikslą - jis dirba greičiau, o kuomet yra neaiškumų - žmogus blaškosi ir laikas tirpsta", - pastebi menininkas.

Vieniems, pasak S.Kruopio, reikia studijų įgyvendinti kompozicijas, kitiems reikia ramaus kampelio gamtoje. "Aš, kaip žmogus tapantis plenerus, tikrai turiu patyrimo, todėl nenaudoju jokios prievartos. Pradžioje atvykusiems liepiu eiti ir pažinti objektą, lai dvasios juos įsileidžia. Su tuo susigyventi reikia trijų dienų", - plenerų paslaptis išduoda S.Kruopis.

Vilniaus pleneras truks dvi savaites. Uždarymas įvyks rugpjūčio 19-ąją, 19 val. "Karolinos" viešbutyje. Čia taip pat bus atidaryta paroda ir visi norintys galės pamatyti bei įvertinti galutinius rezultatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių