Paskelbtas geriausių verstinių knygų penketukas

  • Teksto dydis:
Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Puoselėdama tradiciją, Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga (LVVS), kaip ir kasmet, skelbia 2013 m. išleistų verstinių knygų penketuką. Jame – ir poetinis R.Bolaño detektyvas, ir V.Pelevino SNUFF.

LLVS pakviesti ekspertai Marius Burokas, Laimantas Jonušys, Laurynas Katkus ir Audrius Ožalas iš ilgo pernai pasirodžiusių vertingų šiuolaikinių verstinių knygų sąrašo išrinko penkias geriausias. Kas lėmė sprendimą? Apie tai – trumpa ekspertų minčių apie labai skirtingas, margą literatūros įvairovę liudijančias knygas santrauka.

Julian Barnes. Pabaigos jausmas

L.Katkus: "Tikslus, nedaugiažodžiaujantis pasakojimas – tikra "moralinio nerimo" literatūra."

L.Jonušys: "Subtilus psichologinių įžvalgų ir lemties motyvo derinys."

M.Burokas: "Jau visai kitoks nei pirmieji du J.Barneso lietuviškai išleisti romanai: psichologinė mįslė, daug žiauresnis žaidimas su skaitytoju."

Roberto Bolaño. Pašėlę detektyvai

M.Burokas: "Poetinis detektyvas, negailestingas literatūrinio sąjūdžio paveikslas, iliuzijų žlugimo kronika."

A.Ožalas: "Vienas didžiausių metų atradimų. Seniai nebuvau skaitęs taip aistringai parašytos knygos."

L.J.: "Šią knygą reikia skaityti jaunystėje, ypač pradedantiems poetams; o juk visi skaityti mėgstantys jaunuoliai būna poetai. Vyresni žmonės skaitydami mėgins sugrįžti į jaunystę – nors tai ir nepavyks, bandymas vis tiek bus įdomus."

Viktor Pelevin. SNUFF

M.Burokas: "Labai originalus ir išradingas kūrinys. Tiesa, gal tai ne visai proza – veikiau futurologinis traktatas, alternatyvios tikrovės aprašymas, antiutopija, propagandos ir žiniasklaidos analizė."

A.Ožalas : "Aukščiausio lygio meistro paruoštas absurdo, metafizikos, budistinės filosofijos, fantazijos, antiutopijos kokteilis."

L.Jonušys: "Negražus fantastinis pasaulis vaizduojamas su gražia išmone."

Michail Šiškin. Veneros plaukas

A.Ožalas: "Malonu vėl atrasti plastišką, poetišką, daugiasluoksnį, su gausybe poteksčių, aliuzijų, giliai psichologinį pasakojimą."

M.Burokas: "Klasikinio rusų ir Europos psichologinio romano tęsinys, tik labiau neurotiškas."

L.Jonušys: "Čia susilieja mitas ir tikrovė, išnyksta epochų ribos – tai turtingas pasaulis. Net ir neįveikęs knygos skaitytojas sužinos, su kuo valgoma gera literatūra."

Adam Zagajewski. Du miestai

L.Katkus: "Man ši knyga – geriausia tarp pasirodžiusiųjų per pastaruosius penkerius ar net dešimt metų. Negaliu atsistebėti, kaip autorius sugeba pasiekti šitokios minties koncentracijos ir gelmės, tuo pat metu likdamas skaidrus, paprastas, jusliškas."

L.Jonušys: "Geriausia penketuko knyga! Čia nuostabu viskas – ir autobiografiniai pasakojimai, ir beletrizuoti etinių dilemų komunistinės diktatūros metais aprašymai, ir, svarbiausia, skvarbios įžvalgos apie konkrečius rašytojus ir literatūrą apskritai. Išmintingai skleidžiama mintis, kad grožinė kūryba yra kitas pasaulis, o jame galioja kiti dėsniai negu mus supančioje empirinėje aplinkoje."

M.Burokas: "Prabyla tiesiai į Rytų europiečio ir miestiečio sielą: daug atpažįstamų nuotaikų, mąstymo figūrų, na, ir tas ilgesys – kaipgi be jo..."
Parengė Kristina Sprindžiūnaitė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių