Venecijoje Lietuvai atstovausiantis Ž. Landzbergas atvers vaikystės prisiminimus

Po mėnesio Italijoje prasidės vienas didžiausių ir populiariausių meno renginių – Venecijos meno bienalė. Joje Lietuvai šiemet atstovaus menininkas Žilvinas Landzbergas. Šiuolaikinio meno centre pristatyta, kaip atrodys Lietuvos paviljonas.

Lietuvos paviljonas Venecijos meno bienalėje kol kas – labiau nuspėjama instaliacija. Pasak autoriaus Žilvino Landzbergo, daug eksponatų kol kas gaminami ar yra per didelių mastelių, kad tilptų į nedidelį Šiuolaikinio meno centro rūsį, todėl jis pateikia fragmentus. Venecijoje lankytojus pasitiks mitologinė žuvis, ryjanti saulę, išdidintos raidės, galvos ir pastatų maketai. Instaliacija, kaip teigia Ž. Landzbergas, atvers vaikystės prisiminimus.

„Skirtingi masteliai kurie kontrasto principu veikia žmogaus sąmonę, būtent išjudina jo vaizduotę, kada tu patiri mažas būdamas kažką, lygiai taip pat randi miniatiūroje. Tai yra toks kinematografinis būdas jungti vaizdus, pasakojimus“, – sakė menininkas.

Ž. Landzbergas parodose dalyvauja nuo 2003-ųjų. Personalines parodas jis yra surengęs Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje, kūrybą pristato ir tarptautinėse grupinėse parodose.

Venecijoje Lietuva išsinuomojo vienos bažnyčios bendruomenės namus. Šiuolaikinio meno centro kuruojamas Lietuvos paviljonas tame pastate įsikurs antrą kartą. Pasak kuratorių, balto kubo erdvė nevaržo menininko kūrybos laisvės.

„Jo instaliacijos yra totalios. Jos yra panardinančios į visiškai kitokią erdvę, kur staiga išdidėja objektai, tai kaip Alisa stebuklų šalyje, arba sumažėja įprasti daiktai. Jo svarbi priemonė – šviesa instaliacijų, kur žmogus pasijunta lyg iliuzijoje, visiškai kitoje erdvėje negu realioje“, – pasakojo parodos kuratorė Ūla Tornau.

„Žilvino kūryboje visi tie sluoksniai, ar nacionalinis, ar socialinis, ar žmogiškasis kūrybos, jie susijungia į vieną visumą, ir įdomumas, manau, ir yra tos erdvės, kuriose viskas egzistuoja kartu“, – sakė parodos kuratorė Asta Vaičiulytė.

Lietuvos kultūros taryba paviljonui skyrė 187 tūkstančius eurų, dalį lėšų rengėjai gavo iš privačių rėmėjų. Beveik pusę sumos suvalgys pastato nuoma ir mokesčiai už paslaugas.

Venecijos meno bienalė – vienas populiariausių meno renginių, vykstančių jau 120 metų. Lietuvos atstovai joje dalyvauja nuo 1999-ųjų. Dauguma šalių savo paviljonus įkuria Venecijos soduose ir arsenale. Lietuva nuolatinės vietos neturi, todėl kaskart ieško vis kitų erdvių.

Prieš dvejus metus parodą Venecijoje aplankė pusė milijono žmonių. Šiemet parodos tema – tegyvuoja menas, nes galbūt menas yra išeitis iš socialinių, politinių ir ekologinių kataklizmų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių