Veličkos druskos kasyklos: nuo koplyčių iki SPA

  • Teksto dydis:

Po Lenkijos žeme tūnančios dar viduramžiais atidarytos Veličkos druskos kasyklos, kurios 1978 m. įtrauktos į UNESCO kultūros paveldo sąrašą, atvykėlius vilioja ne tik viduramžiška autentika – be ten esančių koplyčių lankymo galima pasimėgauti ir sveikatinimo procedūromis, mat kasyklų atmosfera tam itin tinkama.

Šalia Krokuvos esančių kasyklų devyniuose aukštuose, kurie išsidėstę nuo 64 iki 135 metrų po žeme, slepiasi atskiras miestas. Septynis šimtmečius čia buvo kasama valgomoji druska, o šiandien tai – UNESCO pasaulio kultūros paveldas, kurį per metus aplanko beveik milijonas turistų.

„Paprastai dėl įvairiausių nelaimingų atsitikimų per metus šioje kasykloje žūdavo po 3–4 žmones. Todėl druskakasiams reikėjo vietos, kur galėtų pasimelsti. Štai kodėl jie kasė koplyčias ir puošė jas religinėmis skulptūromis“, – sako gidas Marekas Strojny.

Kingos koplyčioje dabar vyksta pamaldos, o paaukojusios maždaug 1100 eurų čia gali susituokti jaunos poros. Koplyčia garsėja ne tik gera akustika ir meniškomis detalėmis, bet ir iš akmens druskos pagamintais sietynais.

Į Veličkos druskų kasyklą atvyksta ne vien turistai. Apatiniame aukšte įrengtas sveikatinimo centras padeda žmonėms, kenčiantiems dėl alergijų ir įvairių kvėpavimo ligų, pavyzdžiui, astmos.

135 metrų gylyje įrengta klinika – unikalus SPA, kuriame tvyro ypatingas mikroklimatas.

„Čia drėgna, palaikoma pastovi temperatūra ir didelė natrio chlorido koncentracija. Be to, nėra jokių alergenų, ne taip, kaip žemės paviršiuje“, – SPA privalumus vardina biologė Magdelena Kostrzon.

Tie, kam trijų valandų ekskursijos nepakako, gali kasyklose ir pernakvoti.

Daugiau apie druskos kasyklas – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių