Vasarojimas su knyga: nuo dabarties į klasiką

Trečiadienį, birželio 17 d., Vilniaus mokytojų namuose vyks trečiasis literatūrinio projekto „Vasarokime su knyga” renginys. Nuo 11 val. mažojoje knygų mugėje gerokai pigiau nei knygyne bus galima įsigyti Lietuvos rašytojų sąjungos, „Baltų lankų”, „Versus aureus”, „Minties”, „Garnelio”, „Žuvėdros”, „Žaros”, „Andrenos”  leidyklų, Lietuvių kalbos bei Dialogo kultūros institutų knygų.

Į mugę iš savo asmeninių bibliotekų knygas kviečiami atnešti ir visi vilniečiai. Pastarosiomis čia bus galima keistis, tiesiog padovanoti arba parduoti.

Nuo pat popietės, 13 valandos iki vakaro, prasidedant knygų pristatymams, judėjimas „Menui nereikia milijonų” surengs aktyvų dienos vyksmą „Menas vidury”. Jo metu bus muzikuojama, piešiama. Iš piešinių projekto pabaigoje rugpjūčio mėnesį bus surengta paroda.

17.30 val. savo naują knygą - eseistikos rinktinę „Estafetė” pristatys poetas Gintaras Bleizgys. Autorius šią knygą, kaip pats prisipažįsta rašė lygiai dešimt metų. Joje kalbama apie paprastus žmogiškus dalykus - gimtuosius Veisiejus ar dukros gimtadienį, apie Europos Sąjungos šalių ekonomikos ir kultūros raidą, sapnus, žmones, išėjusius anapilin, tačiau pas autorių sugrįžtančius sapnuose, prisiminimuose.

G. Bleizgys iki šiol yra išleidęs 4 poezijos knygas, savo eseistika, recenzijas publikuoja savaitraštyje „Šiaurės Atėnai”. Renginyje autorius pasirodys ne vien kaip rašytojas, bet ir kaip muzikantas - gros klasikine gitara. Ištraukas iš knygos skaitys ir įvairins savo dainomis aktorius Giedrius Arbačiauskas. Dainininkas Danielius Sadauskas padainuos keletą dzūkiškų dainų, nukelsiančių visus susirinkusius į gimtuosius G.Bleizgio Veisiejus.

Po valandos, 18.30 val. bus kalbama apie Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos nuo 2005 m. leidžiamą knygų seriją „Lietuvių literatūros lobynas. XX amžius”. Iki šiol išleisti J. Degutytės, J. Aisčio, B. Brazdžionio, H. Radausko poezijos tomai, brandžiausi ir žymiausi M. Katiliškio, B. Sruogos, A. Vaičiulaičio, D. Grinkevičiūtės ir kitų lietuvių prozininkų kūriniai. Iš viso 14 knygų. Naujausią, 15-tą šios serijos knygą - Petro Cvirkos romaną „Žemė maitintoja” ir noveles pasitiksime šį trečiadienį.

Šio rašytojo mėgėjai turėtų sukrusti, nes šioje knygoje kūriniai publikuojami be tų XX a. antros pusės korekcijų, kurios buvo ankstesniuose leidiniuose. Visą seriją apžvelgs Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiasis redaktorius Valentinas Sventickas, naują šios serijos knygą - P. Cvirkos kūrybą pristatys literatūrologas, šio rašytojo kūrybos tyrinėtojas prof. Petras Bražėnas.

Ištrauką iš P. Cvirkos „Cukrinių avinėlių” skaitys aktorė Birutė Mar. Šioje serijoje išleistų  poetų eilėraščius skaitys žymūs lietuvių poetai Aidas Marčėnas, Arnas Ališauskas, Alvydas Šlepikas, Renata Šerelytė, į skaitymus įterpdami ir savo kūrybą. Dainas, sukurtas pagal J. Aisčio, B. Brazdžionio, H. Radausko kūrybą atliks G. Arbačiauskas. Beje, šios mugės metu  šios serijos knygos bus parduodamos su 50 proc. nuolaida.

 Renginys, jei bus geras oras, vyks Mokytojų namų kieme, jei lis - antrajame aukšte.

Literatūrinis projektas „Vasarokime su knyga” Vilniaus mokytojų namuose  vyks visą vasarą, kiekvieną trečiadienį. Išimtis kitą savaitę - renginys vyks ketvirtadienį, birželio 25 d.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių