Valdovų rūmuose – valstybės 100-mečiui skirto LRT sezono startas

Rugpjūčio 29-osios vakarą Valdovų rūmuose su daugybe svečių ir malonių staigmenų iškilmingai atidarytas LRT 92-asis sezonas.

Antradienio vakarą pasitikti naująjį LRT sezoną į Valdovų rūmus susirinko garsūs Lietuvos žmonės, žymūs valdžios, kultūros bei visuomenės atstovai. Iš viso į šventinį renginį pakviesta 600 svečių.

Naujasis sezonas pradėtas ekspresyviais Pavelo Giunterio ansamblio „Giunter Percussion“ būgnų ritmais. Renginio vedėjai Andrius Rožickas ir Gerūta Griniūtė sveikino susirinkusius svečius, pasitinkančius valstybės atkūrimo 100-mečiui skirtą sezoną.

Susirinkusius svečius sveikino LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius. Jis renginį pradėjo Justino Marcinkevičiaus eilėmis „Dainuoju Lietuvą“ ir teigė, kad atkurtos valstybės 100-mečiui LRT jau pasiruošusi.

LRT sezono atidarymo renginyje pristatyti naujausi LRT televizijos projektai. Žiūrovų pamėgta „Nacionalinė ekspedicija“ šią vasarą keliavo po Lenkiją, plaukė didžiausia šalies upe – Vysla. Renginio vedėja G. Griniūtė pastebėjo, kad „Nacionalinė ekspedicija“ virsta į „Nacionalinę geografiją“. Prieš statant naują laivą buvo atliekami moksliniai tyrimai ir pavyko papildyti Lietuvos laivybos istoriją naujais faktais.

„Nacionalinė ekspedicija“ Lenkijoje keliavo beveik 3 savaites, o laidas filmavo net 40-ties žmonių komanda. Prie ekspedicijoje jau dalyvavusių narių prisijungė ir naujų žmonių. Tai – buvusi prof. A. Bumblausko studentė, istorijos mokslų daktarė ir Lietuvos lenkė Barbara Stankevič, restoranų vadovas ir someljė Arminas Darasevičius ir žurnalistė, laidų vedėja bei prodiuserė Edita Mildažytė.

Beata Nicholson kvietė penktadienio vakarais žiūrovus išmėginti gardžiausius receptus, išgirsti maisto herojų – žmonių, kurių dėka valgome skanesnį, įvairesnį ir sveikesnį maistą, istorijas.

Šį sezoną LRT televizijos žiūrovai taip pat galės stebėti itin didelio populiarumo sulaukusio serialo „Laisvės kaina. Savanoriai“ tęsinį – „Laisvės kaina. Partizanai“, kuris primins apie praėjusio amžiaus viduryje vykusias tris okupacijas ir masinius trėmimus, holokaustą, terorą, bandymą fiziškai ir dvasiškai sugniuždyti Lietuvą. Renginyje dalyvavę ir šiame seriale vaidinantys aktoriai Sandra Daukšaitė ir Marius Repšys sakė, kad naujasis serialas tiesiog prikaustys žiūrovų dėmesį prie televizijos ekranų.

LRT džiaugiasi, kad naująjį sezoną LRT Kultūros kanalas startuoja HD formatu. Naujas projektas „Kultūros teismas“ – tai formatas, sujungsiantis pokalbių šou ir teisminės praktikos elementus. „Kultūros teisme“ dalyvaus teisėja, prokuroras (valstybės kaltintojas), ieškovas, atsakovas bei pastarojo advokatas, taip pat dalyvaus tarėjų taryba ir liudininkai. Galutinį sprendimą priims žiūrovai.

Laidos „Stilius“ vedėja Violeta Baublienė intrigavo, kad naująjį sezoną laida pasitiks ilgesnė, įdomesnė ir su dar daugiau herojų. Šį sezoną V. Baublienė dirbs ir naujame LRT projekte „Gimę tą pačią dieną“.

„Toną laidai diktuoja formato reikalavimai. Žmonės turi būti iš įvairių socialinių sluoksnių, skirtingos patirties. Juos vienija tik ta pati gimimo diena, mėnesis, metai. Skerspjūvis išeina įdomus, bet atrasti herojus visai nelengva, nes Lietuva, deja, išsivažinėjusi po pasaulį. Tačiau mums sekasi ir esame gerokai nustebinti, kaip dėliojasi žmonių likimų ir šiuolaikinės Lietuvos istorijos kompozicija“, – pasakoja V. Baublienė.

Vienas iš laidos herojų legendinės grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas sakė, kad projekto „Gimę tą pačią dieną“ idėja jam labai patiko.

„Labai stiprus laidos istorinis karkasas. Tais pačiais metais [įvyko] Stalino mirtis ir Kaušpėdo gimimas... Dar vienas pastebėjimas, gerai, kad laidoje buvo ne vienas personažas o trys, nes aš stambiu planu visą laidą savęs pakelti negalėčiau“, – apie laidą kalbėjo A. Kaušpėdas.

LRT sezono atidarymo renginyje svečiavosi ir naujo projekto „Šiandien prieš 100 metų“ vedėjas, Vasario 16-osios akto originalą Vokietijoje atradęs ir lietuvių simpatijas užkariavęs istorijos profesorius Liudas Mažylis. Jis sako laukiantis naujojo LRT projekto ir tikisi, kad laidos vedėjo amplua prisijaukinti nebus sunku.

Naująjį sezoną nebeliks E. Mildažytės kurtos laidos „Bėdų turgus“, tačiau žurnalistė su žiūrovais sekmadienio vakarais sveikinsis vesdama projektą – „Editos šou“.

Edita Mildažytė teigia, kad gana laidose dejuoti, liūdėti, atėjo laikas pasidalinti su žiūrovais optimizmu. Pristatydama „Editos šou“ žurnalistė, televizijos laidų kūrėja uždainavo žodžiais: „Pakanka dejuoti, raudoti ir skųstis“.

„Panoramos“ vedėjas Marijus Žiedas pristatė stulbinančią LRT televizijos naujienų tarnybos statistiką. Jo teigimu, naujienų tarnybos žurnalistai per metus parengė per 5 000 reportažų visuomenei aktualiausiomis temomis, transliavo beveik 3 000 valandų originalios produkcijos, naujienų tarnybos rengiamos informacinės laidos sudaro trečdalį LRT televizijos paros programos, laidoje „Laba diena, Lietuva“ per metus dalyvavo ir kalbėjo per 150 politikų, ministrų, Seimo narių, buvo penki šimtai tiesioginių interviu iš įvairių Lietuvos vietų.

Pakilią vakaro nuotaiką palaikė LRT grupė ir „Original Copy“ kartu atlikę Marijono Mikutavičiaus kūrinį „Pasveikinkit vieni kitus“. Taip pat pasirodė ir muzikos garsais svečius džiugino atlikėjas Tadas Juodsnukis, seserų Agotos ir Dorotės Zdanavičiūčių duetas „Laiminguo“, Jazzu, „The Station“, Gytis Paškevičius ir grupė „The Back“, grupė „Miško gyventojai“, Katažina, Edmundas Kučinskas, Lilas ir Innomine

Raudonojo kilimo iškilmių transliacija

Nuo 18 val. žiūrovai portale LRT.lt galėjo stebėti raudonojo kilimo iškilmių transliaciją, kurios vedėja LRT.lt portalo redaktorė Karolina Drigotaitė kalbino šventės organizatorius, naujųjų LRT projektų kūrėjus ir vedėjus bei pristatė įdomiausias sezono naujienas. Raudonojo kilimo programą pradėjo merginų grupės „Electric Ladies“ muzikinis pasirodymas.

Raudonojo kilimo transliacijos metu pasirodė ir legendinio serialo „Giminės“ aktoriai. Aktorė Ilona Balsytė teigė, kad dėl šio serialo populiarumo kartais pažįstami ir kiti serialo žiūrovai ją vadina Angele. Tačiau aktorė sako dėl to nepykstanti.

„Kartais žmonės vadina mane Angele ir vertina pagal tai, kas buvo Angelės gyvenimo biografijoje. Nepykstu, kad taip vadina, smagu, kad žmonės iki šiol žiūri šį serialą“, – sako aktorė.

Į LRT sezono atidarymo renginį atvykusi žurnalistė Violeta Baublienė sako tikinti, kad naująjį sezoną LRT pasitinka konceptualiai.

„Svarbiausia žinoti, ką darai ir kai tai, ką darai, darai iš širdies, atsiranda stilius. LRT eina kartu su laiku, su Lietuvos aktualijomis“, – sako V. Baublienė.

Į šventę atvykusi kino kritikė, žurnalistė Lolita Bytautaitė sako, kad ant LRT raudonojo kilimo jaučiasi daug jaukiau ir smagiau nei ant Kanų festivalio raudonojo kilimo. L. Bytautaitė sako, kad per LRT televiziją šį sezoną žiūrovai išvys daugybę gerų lietuviško kino filmų.

„Atidarėme sezoną su „Emilija iš Laisvės alėjos“ ir matome, kad žiūrovai tikrai išsiilgę lietuviško kino. LRT televizija taip pat prisideda prie to, kad lietuviškas kinas gimtų“, – teigia L. Bytautaitė.

LRT technologijų departamento vadovas Arnas Zuikis džiaugėsi naujovėmis, kurios yra pristatomos žiūrovams.

„Džiaugiamės nuo vasario turėdami naują pažangią studiją. Šiandien visi stebuklai pasiekiami virtualios realybės pagalba, tai yra naujausia tendencija. Džiaugiamės galėdami parodyti turinį ir iš šios pusės“, – renginyje sakė A. Zuikis.

Į šventę atvykęs portalo LRT.lt vadovas Mindaugas Raguotis sakė, kad į naująjį valstybės atkūrimo 100-mečiui skirtą LRT sezoną naujienų portalas taip pat įdės didelį indėlį ir kvietė sekti naujienas ir įvykius.

LRT generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus teigimu, šio vakaro šventė yra skirta atkreipti žiūrovų dėmesį į išskirtinį, Lietuvos istorijos minėjimui skirtą, LRT sezoną.

„Tai bus pranešimas, skirtas atkreipti žiūrovų dėmesį į mūsų programą, naujienas. Šventė labai greitai baigiasi, o kasdienybė – ilgesnė, sunkesnė, ją reikia tinkamai išgyventi. Tai turbūt didžiausi iššūkiai, o šventė skirta priminti žiūrovams, kad mes jau pradedame“, – apie atidarymo šventę portalui LRT.lt yra sakęs LRT generalinis direktorius A. Siaurusevičius.

Anot S. Siaurusevičiaus, Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis formuoja visas būsimo LRT sezono užduotis.

„Esminis dalykas yra tai, kad mums teko garbė, o tuo pačiu ir didelė atsakomybė gyventi ir dirbti laiku, kai minėsime Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį. 100-metis nėra tik viena diena – Vasario 16-oji. Tai – procesas. Per 100 metų įvyko labai daug“, – yra teigęs S. Siaurusevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir vedantieji, ir pasisakiusieji būsimų laidų vedėjai kalbėjo labai prasta , netaisyklinga lietuvių kalba. Retas kuris sugebėdavo pasakyti normalų sakinį nuo pradžios iki taško. O juk LRT turėtų būti pavyzdys bent jau lietuviu kalbos atžvilgiu. Labai skaudu ir liūdna.

Nuomone

Nuomone portretas
Gražu! Pagarba tiems, kas atstatė Valdovų rūmus!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių