Vaikus paskatinti skaityti gali ir interaktyvios knygos

  • Teksto dydis:

Pasaulis, rodos, milžinišku greičiu lekia pro šalį. Ir tikrai kartais vos spėjame kartu su visais jame vykstančiais pokyčiais. Visi jau įpratę prie elektroninių knygų ir vis besiplečiančių interneto galimybių, kurios leidžia norimas knygas gauti akimirksniu. Lietuvoje gana neseniai po truputį pradėjo rastis ir visiškai naujos interaktyvios knygos.

Tai – knygos su papildyta realybe, muzikinės knygos ar net enciklopedijos, kurios savo interaktyvumu ypatingai traukia jaunuosius skaitytojus, kurie jau įpratę naršyti savo ar tėvų išmaniuosiuose įrenginiuose. Leidykla „Nieko rimto“ pateikia net keletą naujausių interaktyvių knygų vaikams. Galbūt kuri nors patiktų ir jūsų vaikui?

Populiarėja enciklopedijos

Vis labiau populiarėjantis interaktyvių knygų žanras – enciklopedijos. Tai knygos, kurioms interaktyvumas po truputį tampa būtinas. Tikėtina, kad po keleto metų enciklopediją vaikams bus sunku įsivaizduoti be papildomos medžiagos, esančios išmaniuosiuose įrenginiuose. Pati naujausia, 2018 metais išleista knyga „Rainiuko Pikselio kelionės po Lietuvos miestus“ – viena iš tokių, kurios negalime įsivaizduoti be išmanaus įrenginio, rašoma pranešime spaudai. Čia autorius Gintaras Kaltenis pasakoja apie skirtingus Lietuvos miestus, vaikai turi galimybę sužinoti, kuo ypatingi įvairūs Lietuvos kraštai ir pan. Naudodamiesi išmaniąja programėle „Pikselio kelionės“, vaikai turi galimybę pamatyti nuotraukas ir vaizdo įrašus iš įvairiausių Lietuvos vietų ir sužinoti atsakymus į klausimus, pateiktus knygos gale. Tėveliams, kurie nenori, jog vaikai per daug prisirištų prie išmaniųjų įrenginių, gera žinia ta, kad telefono ar planšetinio kompiuterio prireiks tik knygos gale, kad vaikas įtvirtintų tai, ką sužinojo knygoje ir kartu dar pamatytų keletą įdomybių iš Lietuvos.

Nors neretai tėvai kiek vengia savo vaikams į rankas įduoti išmaniuosius įrenginius, vis dėlto šiandien jie gali tapti puikiu būdu paskatinti vaikus skaityti.

Kiek panaši mokomojo tipo knyga yra ir visiems puikiai pažįstamo gamtininko Selemono Paltanavičiaus enciklopedija „Gamtos metų ratas“. Čia vaikai supažindinami su metų mėnesiais, įvairiausiais augalais, gyvūnais ir kas kurį mėnesį dedasi Lietuvos gamtoje. Spalvingomis fotografijomis iliustruotoje knygoje randame įdomiausius faktus apie miško gyventojus, klausimus ir atsakymus apie viską, kas susiję su metų laikais ir metų mėnesiais. Kiekvieną mėnesį papildo išskirtiniai vaizdo įrašai – atgijusios fotografijos – iš gamtos vaizdų. Tai viena iš tų knygų, kurios puikiai tiks vaikams, kurie nori sužinoti kažką naujo, o programėlėje esantys vaizdo įrašai bus įdomus papildomas priedas, kuris pagyvins knygą, tačiau neužgoš jos turinio.

Gali džiaugtis dainelėmis

Šiek tiek kitaip interaktyvi 2017 metų rudenį pasirodžiusi spalvinga muzikinė knygelė „Peliūnės vasara“. Čia rasite vienuolika autorės ir dailininkės Rūtos Dzin sukurtų istorijų apie grožį, gerumą ir vertybes. Parsisiuntę programėlę „Peliūnės dainelės“, skaitytojai galės mėgautis kompozitoriaus Sigito Mickio sukurtomis ir Nedos Malūnavičiūtės įdainuotomis dainelėmis. Daineles galima parsisiųsti į kompiuterį ar telefoną ir leisti vaikams klausytis ne tik skaitant knygą, bet ir kartu keliaujant.

Vaikams, kurie mėgsta skaityti, tačiau kartu nori ir visur naudoti išmaniuosius įrenginius, tikrai patiks „Nieko rimto“ šešis kartus per metus leidžiamas literatūrinis žurnalas „Laimiukas“. Čia įdomius tekstus, receptus, daineles, eilėraščius, anekdotus ir konkursus papildo išmanioji programėlė „Laimiukas“, kurioje vaikai ras ne tik atsakymus į įvairias užduotis, tačiau ir pačių autorių skaitomas istorijas, muziką ir daug kitokių įdomybių. Nuo 2018 m. sausio pasirodo visiškai atsinaujinęs ir, žinoma, interaktyvus žurnalas. 

Nors neretai tėvai kiek vengia savo vaikams į rankas įduoti išmaniuosius įrenginius, vis dėlto šiandien jie gali tapti puikiu būdu paskatinti vaikus skaityti. Juk knyga, kuri džiugina, skatina žaisti ir domėtis įvairiausiais dalykais, iškart tampa įdomesnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

darius

darius portretas
puiku
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių