Vaikų globos savaitės renginiai primins – globėjų laukia apie 1 350 vaikų

  • Teksto dydis:

„Globok, kaip saulė jūrą globoja“. Ši žinutė birželio 27–liepos 3 dienomis lydės įvairius renginius, konferencijas, iškylas, susitikimus, kurie skirti vykstančiai Vaikų globos savaitei paminėti. Jos metu bus dalijamasi globėjų patirtimis, iššūkiais, supažindinama su globos galimybėmis, siekiama keisti visuomenės nuostatas apie globą ir paskatinti užsiimti šia prasminga veikla.

Kasmet globos institucijose gyvenančių vaikų skaičius mažėja, tačiau šiuo metu globėjų vis dar laukia apie 1 350 įvairaus amžiaus vaikų, daugiausiai – vyresnių nei 10 m. amžiaus. Šiuo metu yra net 4 083 fiziniai vaiko globėjai (rūpintojai), kurie savo šeimose globoja 5 358 vaikus. Iš jų – 1 522 laikinai globojami.

„Globoti vaikus pasiryžę žmonės imasi ypač svarbios misijos – suteikti vaikui galimybę turėti visavertį gyvenimą. Kasmet globėjų gretos auga, o šiemet jos ypač gausios – neabejingų žmonių, pasiryžusių padėti tiems, kuriems ne savo valia teko palikti namus Ukrainoje ir ieškoti saugaus prieglobsčio Lietuvoje. Nuoširdžiai dėkoju visiems globėjams, rūpintojams, budintiems globotojams ir įtėviams ar ketinantiems jais tapti, kad kuriate namus, suteikiate rūpestį ir meilę tiems, kuriems to labiausiai reikia“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Pasak Ilmos Skuodienės, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovės, kiekvienas iš 1 350 šiuo metu globos laukiančių vaikų yra atskiras pasaulis su individualia ir neretai sudėtinga istorija, kurios puslapius tas jaunas žmogus neišvengiamai yra priverstas rašyti kasdien.

„Globos ar įvaikinimo atvejis dažnai būna tas kritinis jauno žmogaus istorijos taškas, padalijantis gyvenimą į „prieš“ ir „po“. Globos laukiantys vaikai dabar yra šiame lemtingame etape, pasiryžę kurti šviesiąją savosios gyvenimo istorijos dalį. Kviečiu dalyvauti globos savaitės renginiuose savo mieste ar rajone. Pasidomėkime globos galimybėmis, leiskimės įkvepiami informacijos, jau globojančių šeimų istorijų, globos laukiančių vaikų stiprybės. Na, o jei jausimės pasiruošę, pakeiskime bent vieno vaiko gyvenimo istoriją teigiama linkme, suteikime jam šeimą ir namus, nes tai yra kilniausia ir prasmingiausia, ką galime šiame gyvenime nuveikti“, – į vaikų globos savaitės renginius kvietė I. Skuodienė.

Vaikai Lietuvoje yra paimami į globą, kai pagalba šeimai yra neefektyvi ir vaiko gyvybei bei saugumui gresia pavojus. Globoti gali vieniši, susituokę ir partnerystėje gyvenantys žmonės, turintys ir neturintys vaikų, nuo 21 iki 65 metų. Svarbiausia, kad globėjas praeitų iki trijų mėnesių trukmės mokymus ir sudarytų sąlygas vaikui augti, erdvę žaidimui, mokymuisi, o paaugliui užtikrintų privatumą.

Žygis „Vaikai yra vaikai“:

Žygiai, konferencijos, iškylos – globėjams ir norintiems jais tapti

Visą šią savaitę vyks daugybė globėjams ir globotiniams skirtų renginių visoje Lietuvoje. Vieni iš jų – Biržuose, Telšiuose, Ukmergėje, Klaipėdoje.

Birželio 28 d., antradienį, nuo 11 val. Biržuose, Širvėnos ežero pusiasalyje Astravo dvare vyks 4 km žygis „Pirmyn“, kurį organizuoja Biržų globos centras. Į žygį organizatoriai kviečia nebijančius truputį pajudėti ar norinčius tiesiog pabūti smagioje draugijoje, atvykti ir palaikyti Lietuvos globėjus (rūpintojus), įtėvius.

Telšiuose Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijoje birželio 28 d. vyks konferencija „Sėkmė sutikti žmogų“, kurią organizuoja Telšių socialinių paslaugų centro globos centras. Savo patirtimi dalinsis globėjai, apie paauglių auklėjimo ypatumus pasakos psichologai.

Birželio 28 d. Ukmergės tolerancijos centre vyks konferencija „Padėkime vaikui užaugti“, kurioje bus diskutuojama apie vaiko raidą, iššūkius, kylančius auginanti raidos sutrikimų turinčius vaikus. O 29 d., trečiadienį, įtėvių, budinčių globotojų, globėjų bei jų įvaikintų, prižiūrimų, globojamų vaikų, bei asmenų laukia vasaros piknikas. O birželio 30 d. Ukmergės globos centre vyks Atvirų durų diena „Apie globą ir įvaikinimą atvirai“.

Globojančių šeimų festivalis – Klaipėdoje

Vaikų globos savaitės renginius vainikuos globojančių šeimų festivalis „Vaikai yra vaikai“, kuris šeštadienį vyks Klaipėdoje. Renginyje laukiama kelių tūkstančių globėjų, globotinių ir su globa susijusių asmenų, susirinkusiuosius sveikins LR socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, Klaipėdos miesto savivaldybės meras Vytautas Grubliauskas. Renginio dalyviai kartu šoks bendrą šokį, veiks įvairios edukacinės palapinės, vaikai šėls pripučiamų atrakcionų zonoje, vyks draugystės apyrankių dirbtuvės ir daugybė kitų veiklų. Taip pat laukia Monique ir Vido Bareikio pasirodymai.

Pasak BĮ Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro direktorės Ritos Bratėnaitės-Vitkienės, šiemet Klaipėda perima estafetę iš Kauno, kur pernai vyko pirmasis nacionalinis festivalis. „Kviečiu visus susiburti ir parodyti Lietuvai, kiek turime didelės širdies žmonių ir nuostabių vaikų. Šiais metais šventėje svečiuosis ir globėjų šeimos iš Ukrainos, kuriems būtinas mūsų visų palaikymas“, – sakė R. Bratėnaitė-Vitkienė.

Daugiau informacijos apie vaikų globos savaitės ir Globėjų dienos renginius surasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių