Už liūdnų akių „Mergaitės portretą“ – 8 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Viena drobė, kuri buvo perduodama iš kartos į kartą vienoje šeimoje ir tik neseniai priskirta garsiojo ispanų menininko Diego Velazquezo (Diego Velaskeso) teptukui, antradienį Madride buvo parduota už 8 mln. eurų, pranešė aukcionų namai „Abalarte“.

Manoma, kad „Mergaitės portretas“, kuriame vaizduojama mergaitė didelėmis liūdnomis akimis ir maldai sudėtomis rankomis, yra vienas ankstyvųjų šio Sevilijos dailininko darbų. Garsiausias D. Velazquezo darbas yra Madrido Prado muziejuje eksponuojamas paveikslas „Freilinos“.

Aukcionų namų ekspertų teigimu, „Mergaitės portretą“ dailininkas nutapė 1616-aisiais arba 1617-aisiais, kai jam tebuvo 17-lika ar 18-lika metų. D. Velazquezas tuo metu dar gyveno pietiniame Ispanijos Sevilijos mieste.

Paveikslas priklausė ištisoms vienos šeimos kartoms, tačiau ištirtas jis buvo tik tada, kai savininkas nusprendė jį parduoti.

XVII amžiaus ispanų meno specialistas Richardas de Willerminas (Richardas de Viljerminas), bendradarbiaujantis su aukcionų namais „Abalarte“, ištyrė paveikslo dažus ir padarė išvadą, kad jį nutapė D. Velazquezas.

Prado muziejaus specialistai taip pat apžiūrėjo tą paveikslą, bet viešai savo išvadų nepaskelbė. Muziejus niekada nesidalija savo nuomone apie darbus, kurie nepriklauso jo kolekcijai.

Pradinė paveikslo „Mergaitės portretas“ kaina – 8 mln. eurų, bet niekas iš aukciono dalyvių nepasiūlė už jį didesnės sumos, nurodė „Abalarte“.

Pirkėjo tapatybė nebuvo atskleista, tačiau vyriausybės įsakymu paveikslą išvežti iš šalies yra draudžiama. Pagal tą įsakymą draudžiama į užsienį išgabenti bet kokį darbą, galintį priklausyti Ispanijos paveldui.

Manoma, kad lėtai ir kruopščiai dirbęs D. Velazquezas per savo gyvenimą yra nutapęs mažiau nei 200 paveikslų. Iki šiol yra išlikę apie 120 jo darbų, o pusė jų saugomi Prado muziejuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių