Uostamiesčio Parodų rūmus užtvindė Klaipėdos dailė

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose atidarytos jubiliejinės Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Klaipėdos skyriaus parodos „40 kūrybos metų“ grandiozinė ekspozicija vos išsiteko didžiausioje uostamiesčio parodinėje erdvėje – dar niekad nebuvo čia taip ankšta.

Kaip iš gausybės rago

Šia apžvalgine paroda, pristatyta per patį Jūros šventės įkarštį, LDS Klaipėdos skyrius mini savo įkūrimo 40-metį. Kaip per iškilmingą atidarymą priminė skyriaus pirmininkas ir parodos kuratorius skulptorius Arūnas Sakalauskas, per tuos metus Klaipėdos dailininkų organizacija išaugo nuo 11-os iki 129 narių. Iš sostinės į vernisažą atvykusi LDS pirmininkė Edita Utarienė 11-ai naujokų įteikė LDS nario pažymėjimus.

Vis dėlto iš šio gausaus būrio jubiliejinėje parodoje dalyvauja tik 69 dailininkai – tapytojai, grafikai, skulptoriai, keramikai, tekstilininkai, juvelyrai. Tačiau ir jie, pateikę po tris savo etapinius kūrinius, anot A.Sakalausko, akivaizdžiai įrodo, kad tie 40 metų praėjo ne veltui. „Gana solidžiai atrodome ir šalies kontekste“, – neslėpė pasididžiavimo jis, atkreipdamas dėmesį, kad ekspozicijoje pagerbtas atminimas ir tų Klaipėdos dailininkų, kurių jau nebėra tarp mūsų, bet liko jų darbai. Štai vos įžengus į parodą pasitinka Algio Kliševičiaus (1950–2008) grafika, Vido Pinkevičiaus (1949–2012) ir Algimanto Jusionio (1954–2003) tapybos drobės...

Tapyba, grafika, skulptūra, keramika, tekstilė, mažoji metalo plastika – didžiule visų vaizduojamosios bei taikomosios dailės žanrų ekspozicija siekiama atskleisti keturių dešimtmečių Klaipėdos dailės panoramą. Nors ji nėra išsami, nes parodoje dalyvauja vos daugiau nei pusė skyriaus narių ir ne visi jie atsižvelgė į kuratoriaus pageidavimą ekspozicijai pateikti po vieną iš pirmųjų savo darbų ir po porą naujausių, taip sugriaudami šiokią tokią jos koncepciją, vis dėlto kūrinių gausa ir įvairovė daro įspūdį.

Verta ateiti ne kartą

Tačiau, kaip sakoma, norint atsijoti pelus nuo grūdų, parodos lankytojams prireiks nemažai laiko. Gal net teks ateiti ne vieną sykį, kad toje gausybėje meno kūrinių atkapstytų, kas Klaipėdos dailėje yra unikalu ir išties vertinga. Eksponavimo principai geriau susiorientuoti čia nepadės, nes parodos architektūra užsiėmė grupė žmonių – tie patys dailininkai, o ne nepriklausomi šios srities specialistai. Bet dabar tai – jau publikos problemos.

Dailėtyrininkės Kristinos Jokubavičienės žodžiais, LDS Klaipėdos skyrius auga, nepaisant pranašysčių apie pasenusius, nusivylusius, pavargusius jo dailininkus. Ir yra šiokia tokia galimybė palyginti ankstesnius bei naujus jų darbus. „Paroda vertinga, rimta ir į ją verta ateiti ne kartą, kad išsirinktume geriausius. Kuo daugiau įvairių kūrinių – tuo įdomiau gyventi“, – mano ji.

A.Sakalauskas pripažino, kad 40 metų organizacijai nėra ilgas amžius. „Tačiau, jei sulyginsime su žmogaus amžiumi, tai įvardysime jį kaip gražiausią, kūrybingiausią – pakankamai brandų, bet vis dar kupiną jaunatviško šėlsmo, – šypsojosi jis. – Norėjosi suteikti galimybę tiek patiems dailininkams, tiek žiūrovams retrospektyviai, kad ir fragmentiškai, apžvelgti kūrybos kitimą laike – tiek idėjos, tiek formos požiūriu ir išryškinti regiono dailės savitumą.“

Vėliau keliaus į Vilnių

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė, atėjusi į vernisažą pasveikinti dailininkų, tvirtino, kad tai yra Klaipėdos pasididžiavimas, brandos ir pasikeitimo paroda. „Tikiu, kad Lietuvos dailės akademijos fakulteto ir Parodų rūmų buvimas miesto centre dar labiau pagyvins Klaipėdos kultūrinį gyvenimą“, – sakė ji.

Tarp sveikintojų buvo ir Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas Jonas Sąlyga, kuris džiaugėsi, kad jau 18 metų šią ligoninę ir LDS Klaipėdos skyrių sieja nuoširdi draugystė. „Eidamas čia suskaičiavau, kad 432 meno kūriniai padovanoti mūsų ligoninės darbuotojams ir pacientams, 98 dailininkai dalyvavo akcijoje „Ant gerumo sparnų“, – vardijo vyriausiasis gydytojas.

Gausiai į Parodų rūmus suplūdusiems parodos dalyviams ir dailės gerbėjams per vernisažą dainavo ir grojo ansamblis „Kuršių ainiai“, turbūt antrindamas renginio organizatorių minčiai apie šio krašto meno ir kultūros savitumą. Jo perlų Klaipėdos dailėje parodos lankytojai galės ieškoti iki rugsėjo. Rudenį šios ekspozicijos rinktinė keliaus į Vilnių, „Arkos“ galeriją. Kartu bus pristatytas ir parodos katalogas.

Taip pat rudenį žadama išleisti knygą apie 40 Klaipėdos dailės metų – A.Sakalauskas tikisi, kad joje uostamiesčio dailėtyrininkai K.Jokubavičienė, Petras Šmitas ir Goda Giedraitytė suregistruos visus reikšmingiausius LDS Klaipėdos skyriaus veiklos ženklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių