Tytuvėnų vienuolyno ansamblis sulaukė 400 metų jubiliejaus

  • Teksto dydis:

Sekmadienį premjeras Algirdas Butkevičius lankėsi Tytuvėnuose, kur dalyvavo bažnyčios ir vienuolyno ansamblio 400 metų jubiliejaus iškilmėse. Sveikindamas iškilmių dalyvius premjeras pabrėžė, jog Tytuvėnų ansamblis yra vienas iškiliausių sakralinės architektūros šedevrų Lietuvoje, kuriame prasmingai persipina tautos ir Bažnyčios istorija.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didžiojo vėliavininko Andriaus Valavičiaus dėka Tytuvėnuose įsikūrus bernardinų vienuoliams, ši vieta tapo dvasinės ir kultūrinės traukos centru.

„Žmonių dalyvavimas 1863 metų sukilime, Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus ir vietos gyventojų kova už šios bažnyčios išsaugojimą buvo reikšmingi carinės priespaudos metais, o šiandien mums visiems yra gražus tikėjimo ir pilietiškumo pavyzdys“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Pasibaigus Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio aukotoms šv. Mišioms, pristatyta knyga ,,Tytuvėnų bažnyčia ir vienuolynas, 400 metų“, vyko koncertas.

Gaisro nuniokotos Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos bažnyčios fasadų restauravimui papildomai prašoma skirti 1,5 mln. litų. Šiuo metu bažnyčios tvarkymui jau skirta 5,2 mln. litų. Visus darbus planuojama užbaigti iki 2015-ųjų sausio pabaigos.

Gaisras Tytuvėnų bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje kilo 2012 metų sausio 26 dieną. Paskaičiuota, jog gaisras padarė 6,4 mln. litų žalą.

Nustatyta, kad jis kilo vienuolyno palėpėje dėl nesaugaus dūmtraukio. Dėl netinkamo pareigų atlikimo teisiamųjų suole sėdi vienas teisiamasis - buvęs laikinasis Piligrimų centro vadovas Pranas Jurkaitis. Jis savo kaltę neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

linas iš laisvamaniai.com

linas iš laisvamaniai.com portretas
Jeigu kultūrinio paveldo savininkas jo neapdraudžia, tai tą savininką reikia bausti. Jeigu kultūrinio paveldo savininkas nesugeba išlaikyti savo turto, tai reikia jį parduoti tam, kas sugebėtų. Apmaudu, kad valstybė švaisto milijonus litų senovinių prietarų sklaidai skatinti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių