Tyrėjai pradėjo sudarinėti „Titaniko“ nuolaužų žemėlapį

Viena tyrėjų grupė, siekianti sudaryti išsamų nuskendusio jūrų lainerio "Titanic" nuolaužų žemėlapį, pradėjo modernia įranga žvalgyti Atlanto vandenyno dugną, į kurį šis laivas nugrimzdo prieš beveik šimtmetį, ketvirtadienį pranešė tyrėjai.

Automatiniame nardymo aparate sumontuoti hidrolokatoriai ir didelės raiškos filmavimo kameros padės sukurti legendinio transatlantinio lainerio trimačius atvaizdus.

Šią ekspedicija organizavo JAV kompanija "RMS Titanic Inc.", turinti teisę tyrinėti "Titaniko" nuolaužas. Tyrėjai į lainerio nuskendimo vietą atplaukė mokslinių tyrimų laivu "Jean Charcot", o prieš pradėdami darbus nuleido į jūrą gėlių vainiką, pagerbdami daugiau nei pusantro tūkstančio žmonių, žuvusių per šią jūrinę katastrofą.

Vėliau į Atlanto vandenyno dugną buvo nuleisti signalų atsakikliai. Šie prietaisai ir automatinio nardymo aparato (AUV) skleidžiami hidrolokatoriaus signalai padės tiksliai nustatyti "Titaniko" nuolaužų išsidėstymą.

Galiausiai 6 val. 47 min. Grinvičo (9 val. 47 min. Lietuvos) laiku į vandenį buvo nuleistas AUV "Mary Ann". Aparatas vandenyno dugną pasiekė po ilgiau nei pusantros valandos trukusio nėrimo.

"Titaniko" nuolaužų lauko žvalgymas prasidėjo", - sakoma ekspedicijos tinklalapyje.

Vėliau bus nuleistas dar vienas automatinis nardymo aparatas, kuriame įtaisyta vaizdo kamera.

"RMS Titanic Inc." vadovo Christopherio Davino (Kristoferio Davino) pranešime sakoma, kad ekspedicijos dalyviai sieks "sukurti iki šiol išsamiausią "Titaniko" nuolaužų lauko portretą".

Jis pridūrė, kad ekspertų grupė "naudos pažangiausias prieinamas technologijas, kurdama šio laivo portretą, koks dar niekada nebuvo sukurtas - iš esmės iškeldama "Titaniką" ir amžinai įtvirtindama jo dabartinę būklę žmonijos protuose ir širdyse".

20 dienų truksiančios ekspedicijos, kurios laivas išplaukė iš Sent Džono uosto Niufaundlande, dalyviai skelbs vaizdo įrašus ir nuotraukas socialiniuose tinkluose "Facebook" ir "Twitter".

Daugiau nuotraukų ir informacijos bus galima rasti šios ekspedicijos tinklalapyje www.expeditiontitanic.com.

Prabangus keleivinis laineris "Titanic", laikytas nepaskandinamu, atsitrenkė į ledkalnį 1912 metų balandžio 14 dienos vakarą ir nuskendo paryčiais, nusinešdamas 1 517 žmonių gyvybių.

Po dešimtmečius trukusių paieškų "Titaniko" nuolaužos buvo rastos 1985 metais keturių kilometrų gylyje.


Šiame straipsnyje: Titanikasvandenynas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių