Tutanchamono lova ir vežimas iškeliavo į naują muziejų

  • Teksto dydis:

Garsiojo faraono Tutanchamono įkapių lova ir vežima antradienį buvo saugiai perkelti iš Egipto muziejaus Kairo centre į naują muziejų, kuriame bus laikoma didelė šio senovės karaliaus daiktų kolekcija.

Dvi perkeltos unikalios vertybės priklauso karaliaus Tutanchamono kapo daiktų grupei, kuri bus palaipsniui perkelta į Didįjį Egipto muziejų, dar statomą netoli Gizos piramidžių.

Paauksuoti daiktai 22 km nuo vieno muziejaus iki kito buvo vežami didelėse užantspauduotose dėžėse; juos lydėjo policijos automobiliai. Naujajame muziejuje vertybės buvo nuneštos į restauravimo patalpas, kur bus laikomos, kol adaptuosis prie naujo mikroklimato.

Didžiojo Egipto muziejaus direktorius Tareqas Tawfiqas (Tarikas Taufikas) žurnalistams sakė, kad transporto priemonės, kuriomis buvo vežami eksponatai, buvo aprūpintos prietaisais, matuojančiais oro drėgnumą, oro temperatūrą ir vibraciją.

Karaliaus Tutanchamono daiktų perkėlimas buvo itin opus reikalas, nes 2014 metais, kai buvo netyčia nudaužta šio senovės monarcho neįkainojamos auksinės kaukės barzda, ji buvo paskubomis priklijuota epoksidiniais klijais. Šis kaukei pakenkęs incidentas sukėlė didelį triukšmą tarp archeologų.

Restauruota kaukė taip pat bus perkelta į naująjį muziejų ir eksponuojama drauge su 5 tūkst. kitų jaunajam karaliui priklausiusių daiktų. Beveik nepaliestą Tutanchamono kapą 1922 metais Egipto pietuose esančiame Luksore atrado britų archeologas Howardas Carteris (Hovardas Karteris).

Daugeliui faraonas Tutanchamonas įkūnija senovės Egipto šlovę, nes jo kape buvo pilna turtingos 18-osios dinastijos, valdžiusios nuo 1569 iki 1315 metų prieš mūsų erą, lobių. Faraonu jis tapo būdamas 10-ies, 1333 metais prieš mūsų erą, bet valdė tik devynerius metus labai svarbiu Egipto istorijos metu.

Karaliaus daiktams, tarp kurių yra ir kitos įkapių lovos bei keturi vežimai, eksponuoti numatyta maždaug 7 tūkst. kv. metrų.

Naujajame 480 tūkst. kv. m muziejuje bus eksponuojama maždaug 100 tūkst. eksponatų, nuo ikidinastinių laikų iki graikų ir romėnų periodo. Tarp eksponatų bus neseniai atrastas kolosas, kaip manoma, vaizduojantis menkai žinomą 26-osios dinastijos faraoną Psametichą I (Psamtiką I), valdžiusį Egiptą 664–610 metais prieš mūsų erą.

Senienų ministerija nuo šių metų pradžios padarė virtinę atradimų keliose Egipto provincijose. Naujausias jų yra žmonių nekropolis su mažiausiai 17 mumijų netoli Nilo slėnio miesto Minjos.

Egiptas viliasi, kad nauji atradimai ir naujojo muziejaus atidarymas suteiks postūmį gyvybiškai svarbiam turizmo sektoriui, nusmukusiam po 2011 metų sukilimo, nuvertusio ilgametį autokratą Hosni Mubaraką (Hosnį Mubadaką), kai šalį apėmę politiniai neramumai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių