Vilniuje atidarant parodą „Totalitarizmas Europoje“ premjeras kvietė jaunimą pasisakyti už žmogaus teises

  • Teksto dydis:


Vilnius, rugpjūčio 23 d. (BNS). Penktadienį Vilniuje, Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse, atidaryta tarptautinė paroda apie totalitarinius režimus Europoje.

Jos atidaryme dalyvavęs premjeras Algirdas Butekvičius pabrėžė jaunimo svarbą siekiant, kad tragiška istorija nesikartotų.

"Apmąstydami savo laiką ir istoriją, kalbėdami apie totalitarizmo nusikaltimus, privalome įsisąmoninti mums tenkančią atsakomybę, nebylų žuvusiųjų priesaką - tai niekada neturi pasikartoti. Tai milijonų prarastų gyvybių įpareigojimas mums ir toms kartoms, kurios ateis po mūsų. Labai svarbu, kad savo tvirtą žodį tartų jaunimas, jūsų balsas Europos dienose stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti - tai įspėjamasis balsas dabarties ir ateities politikams. Viešumas ir demokratija, žmogaus teisių gerbimas ir žmogiškasis solidarumas - stiprus ginklas prieš tuos, kurie ketina negerbti žmogaus ir gyvybės", - kalbėjo premjeras.

Tuo metu "Europos atminties ir sąžinės platformos" prezidentas Goranas Lindbladas atkreipė dėmesį, kad vertinat režimų padarinius nebūtina lyginti nacizmo ir komunizmo.

"Žmonės klausia, ar mes lyginame totalitarines sistemas. Aš sakau "ne" - gali teisti kiekvieną sistemą pagal kiekvienos iš jų siaubingus padarinius. Dabar mes sudedame jas vieną šalia kitos - ne lygindami, bet sakydami, kad visi ir kiekvienas gali pamatyti totalitarinių sistemų rezultatus", - kalbėjo G.Lindbladas.

Jis pabrėžė, kad yra šalių, kur totalitariniai režimai egzistuoja ir šiandien, paminėdamas tokias valstybes kaip Kinija, Kuba, Vietnamas, Šiaurės Korėja, Iranas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė Teresė Birutė Burauskaitė savo ruožtu pažymėjo, kad svarbu "išryškinti abiejų totalitarizmų prigimtinę bendrystę, pasireiškiančią ypatingai brutaliu antižmoniškumu, visišku individo, neatitinkančio jų ideologinės doktrinos, nužmoginimu, jokių elementarių civilizuotos visuomenės taisyklių jiems netaikymu".

Jos teigimu, paroda daugiau skiriama jaunajai kartai, kuriai XX amžiaus vidurio įvykiai jau yra tik istorija, o ne gyvenimo dalis kaip tėvams ir seneliams.

Kilnojama paroda "Totalitarizmas Europoje", skirta totalitarinių režimų nusikaltimams Europoje įvertinti, jau aplankė šešias Europos šalis, tarp jų - Lenkiją, Estiją bei Europos Parlamento rūmus Briuselyje.

Ši paroda yra apipavidalinta kaip albumas juodais lapais, kurio puslapiuose pateikiama statistika iš šalių, nukentėjusių nuo totalitaristinių režimų. Nurodoma, kiek civilių nukentėjo nuo holokausto, genocido, karo nusikaltimų, masinių žudymų, deportacijų ir iškeldinimų, etninio valymo, mirties bausmės ir įkalinimo dėl politinių priežasčių, vergiško darbo ir kitų tarptautinių nusikaltimų.

Taip pat parodos lankytojams pateikiama informacija apie totalitarinės galios aparatą - slaptosios policijos ir režimą atstovaujančių partijų narių skaičių. Galiausiai pateikiama informacija apie nusikaltimų vykdytojų baudžiamąjį persekiojimą režimui žlugus.

Parodoje eksponuojami ir kai kurių politinių lyderių bei vykdomųjų pareigūnų, atsakingų už tarptautinius nusikaltimus, portretai.

Kuriant šią parodą, dalyvavo dvi dešimtys viešųjų ir nevyriausybinių institucijų bei organizacijų.

Paroda simboliškai atidaroma rugpjūčio 23-ąją - Europos totalitarinių režimų aukų atminties - dieną. Penktadienį Lietuvoje minima ir Juodojo kaspino bei Baltijos kelio diena.

Paroda Tuskulėnų rimties parke bus eksponuojama iki rugsėjo pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių