„Tundroje“ – muzikinė geografijos pamoka

9-ą kartą vyksiantis elektroninės muzikos festivalis „Tundra“ šiais metais žada gaivią vidurio vasaros muzikinę kelionę po pačias įvairiausias geografines platumas.

Liepos 5-8 d. vaizdingame Zarasų kampelyje – Dūburio ežero saloje – susirinkusius muzikos piligrimus svaigiomis melodijomis lepins svečiai iš pačių įvairiausių pasaulio kampelių: saulėtos ir labai tolimos Argentinos, lietumi garsėjančios Jungtinės Karalystės, aistringos ir temperamentingos Italijos, elegantiškosios Prancūzijos, plačiosios Rusijos ir kitų svečių kraštų. Žinoma, bus nepamiršti ir lietuvaičiai, šiais metais pažadėję tikrų muzikinių gardėsių nuo darbų ir mokslų pavargti spėjusiems festivalio svečiams, lūkuriuosiantiems prie 4-ių pagrindinių festivalio scenų: Psytrance, Chill out, Techno ir Bass.

„Šiais metais galime didžiuotis spalvinga ir įvairia festivalio muzikine programa, - sako festivalio „Tundra“ idėjinis vadas Aivaras Ustinavičius. – „Tundra“ kasmet sutraukia vis daugiau lankytojų tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio, tad festivalis tampa žinomesnis bei patrauklesnis ir įvairiems užsienio atlikėjams, kuriuos paprastai nėra taip lengva prikviesti į Lietuvą.“

Muzikinės įvairovės pamoka

Scenoje, šalia kurios būriuojasi bass mylėtojai, šiais metais pasirodys ką tik naują albumą išleidęs vienas iš garsiausių pasaulyje „laužytų” ritmų atlikėjų, breakcore stiliaus pradininkas, olandas Bong-Ra, muzikiniame pasaulyje vertinamas už energingą ir originalų skambesį, meistrišką skirtingų muzikos stilių – jazz, jungle, gabba ir net metal – derinimą. Be to, šioje scenoje pasirodys ir dar vienas ypatingas svečias - BBC „1xtra Urban Music“ apdovanojimą pelnęs ir vienu išskirtiniausių Jungtinės Karalystės atlikėjų laikomas Illum Sphere. Iš Mančesterio atkeliavęs muzikos meistras vertinamas kaip profesionalus prodiuseris ir prieš jį pagarbiai kepures nusiima visi underground muzikos gerbėjai. Illum Sphere turi patirties įvairiose techno, dub, psichodelinės muzikos scenose, tad jo kuriama bass muzika pasižymi daugybe veidų.

Techno scena šiais metais žada būti dar jausmingesnė. Charakteringasis Jungtinės Karalystės techno scenos riteris Casual Violence hipnotizuos giliais, emociškai tamsiais ir organiškais skambesiais, subtiliai mokančiais apie ritmingą energiją, tekstūrą bei atmosferą. Jį pavaduos jausmingasis prancūzas Kangding Ray, žadantis, kad bus daug subtilių ritmiškų melodijų, prisotintų mechaninių garsų, eksperimentų su balsais bei skirtingais instrumentais. Užrašų knygelės nereikės, nes prisiminimas išliks ilgam.

Kvies mokytis apie nepažintus pasaulius

Užsukę prie psytrance scenos šiais metais nebus nuvilti – muzikos genijų duetas iš Argentinos žada intensyvią melodijų pamoką. Pragmatix, pažintį su muzikos pasauliu pradėjęs nuo brazdinimo gitara, o elektronine muzika susidomėjęs prieš gerą dešimtį metų, daug dirbo ir sparčiai tobulėjo. Ne veltui – psytrance mylėtojų būreliuose šnabždamasi, kad retas gali atsispirti jo muzikinėms vilionėms – mistiškų ir tamsių garsų maišymui su spalvingomis ir žaismingomis melodijomis bei meistrišku žaidimu skirtingomis muzikinėmis struktūromis. Jo kolega, paslaptingai pasivadinęs Cosmos vibration, žada neatsilikti nuo tautiečio ir „Tundros“ svečius pakviesti į tolimą kelionę po nepažintus pasaulius. Atlikėjas šypsosi: muzikinės geografijos mylėtojai patirs viską – nuo svaigių, psichodelinių, perkusijų prisodrintų pakilimo tako melodijų iki eksperimentinės fluidų kelionės į neapibrėžtas dimensijas. Kartu jie pristatys projektą Heterogenesis, atgaivinsiantį nauju rytmečio skambesiu ir švelniomis, giliomis melodijomis, lydėsiančiomis į kelionę po naujų pasaulių platumas ir ilgumas.

Argentiniečių muzikos pamokai pasibaigus, psytrance mylėtojai savo užrašuose galės pasižymėti dar du naujus muzikos meistrų vardus. Dirty Saffi į Zarasus atkeliaus su muzikinio lietaus debesimi iš Jungtinės Karalystės, o  M.M.C. muzikinę pamoką atveš iš kaimynės Rusijos.

Prognozuojamas muzikinis anticiklonas

Chill out scenoje žadami saulėti muzikiniai orai, atkeliausiantys iš kaimyninės Estijos bei kitų šalių. 8-ių narių instrumentinis kolektyvas Uus Energia, įkvėptas regio ir tradicinio dub kombinacijų, žemais garsais, būgnų dundėjimu bei gyvomis improvizacijomis kuria meditacinę muziką. Gero oro ir muzikos debesis į „Tundrą“ atveš ir Entheogenic iš Jungtinės Karalystės, Peak iš Italijos, Lunar Vegetaran iš Suomijos.

Lietuviai Avaspo žada neatsilikti nuo užsienio svečių ir surengti įspūdingą pasirodymą. Šis meninis-kultūrinis projektas, nuolat kintantis ir nepasiduodantis jokiems rėmams, dažniausiai prisistato kaip nuodinga audiovizualinė gyvatė. Visgi organizatoriams pavyko sutarti, kad festivalio „Tundra“ metu jie niekam neįkas.

Šventinį Mindaugo karūnavimo dienos savaitgalį, liepos 5-8 dienomis, vyksiantis renginys ketvirtą vasarą iš eilės įsikurs vaizdingame Zarasų krašto peizaže. 6-iose muzikinėse erdvėse – 4-iose pagrindinėse scenose ir 2-ose paplūdimio erdvėse - pasirodys daugiau nei 100-as atlikėjų iš Lietuvos bei užsienio. Bilietais į festivalį prekiauja Tiketa, o norintys prisidėti prie „Tundros“ kūrybinio proceso gali registruotis dėl savanoriavimo arba savo menų dirbtuvių vietos festivalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių