Tomsko NKVD muziejuje – „Misijos Sibiras“ paroda

Pirmą kartą Tomsko NKVD tardymo istorijos muziejuje atidaryta projekto „Misija Sibiras“ dalyvių nuotraukų paroda. Joje sustabdytos akimirkos iš Sibiro tremtinių kapų tvarkymo.

Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas ir Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas teikia projekto „Misija Sibiras 2006–15 metai“ albumą tardymo muziejaus direktoriui. Albume – nuotraukos iš ekspedicijų ir dalyvių įspūdžiai. Per dešimt metų surengta keturiolika ekspedicijų, sutvarkyta daugiau nei šimtas kapinių.

„Jau 11 metų projektas veikia, gali savo darbus pristatyti ne tik lietuviams, bet ir čia – Tomske – vienoje vietų, kur buvo trėmimai, kalinami lietuviai. Čia, Tomsko kalėjime, kalėjo arkivyskupas Tamkevičius, ir mes savo darbu dalijamės tuo bendru skausmu“, – sako V. Ušackas.

Prieš ketvirtį amžiaus buvusiame Tomsko tardymo kalėjime atidarytas politinių represijų istorijos muziejus – vienintelis toks Rusijoje. Kalėjime tremtiniai buvo tardomi,  vėliau vieni sušaudyti, kiti – išvežti  į atokias srities vietas.

„Labai baisu, kai vežė vagonais, baisūs kadrai, baisu ir žiūrėti“, – prisimena tremtinė Tatjana Manosevič.

Muziejuje atkurti tardytojų kabinetai, požemiai, kuriais buvo vedami žmonės, eksponuojami  asmeniniai daiktai ir nuotraukos.

„Represijų istorija – tai  gyvenimo ir mirties istorija, bet pirmiausia – žmonių  gyvenimo istorija ir jų atminimas turi būti saugomas. Kaip tikintis žmogus manau, kol žmogų atsimenam, tol jis gyvas“, – sako Tomsko NKVD tardymo muziejaus darbuotojas Kirilas Pugačiovas.

Per metus NKVD tardymo muziejų aplanko apie 20 tūkst. lankytojų, ypač padaugėjo užsieniečių. Lietuviai muziejuje ieško ištremtų artimųjų pėdsakų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių