„Tiškevičių bulvaras“ Palangoje siūlo „pačiupinėti“ istoriją

  • Teksto dydis:

Lietuvos kultūros sostinėje Palangoje liepos pradžioje startavęs interaktyvus pažintinis turas „Tiškevičių bulvaras“ per ganėtinai trumpą laiką sulaukė didžiulio susidomėjimo – galimybe pačių pasirinktu laiku daugiau sužinoti apie dominantį objektą per mažiau nei du mėnesius susidomėjo šimtai svečių.

Į kelionę po kitokią, grafų Tiškevičių laikus menančią Palangą pakvietęs projektas „Tiškevičių bulvaras“ – puiki galimybė tiek turistams, tiek istorija ir kultūros paveldu besidomintiems palangiškiams virtualiu būdu sugrįžti į šimtmečiu nutolusius laikus, kai poilsiui kurorte neatsispirdavo garbingiausios Europos aristokratų šeimos, o gandas apie gydantį pušynų oro ir Baltijos jūros poveikį sklido toli už šalies ribų.

Į pažintinį maršrutą, kurį patogu įveikti pėsčiomis arba dviračiu, įtraukta dvidešimt objektų, esančių istorinėje Palangos dalyje ir menančių grafų Tiškevičių epochos laikus. Norintiesiems pasinerti į kurorto istoriją tereikia mobiliuoju arba išmaniuoju telefonu ar planšetiniu kompiuteriu nufotografuoti specialų kodą, ir savo įrenginyje jie netrukus pamato dominančią informaciją, paįvairintą vaizdine, garsine bei grafine medžiaga, apie pasirinktą objektą.

Projekto iniciatoriai ir įgyvendintojai – Vš. Į. „Mažoji fiesta“ bei Palangos kultūros centro“ specialistai – dėjo visas pastangas, kad turistas, susidomėjęs projektu „Tiškevičių bulvaras“, gautų ne „sausą“ istorinę informaciją, o galimybę tarsi iš naujo įkvėpti Palangos kurorto įkūrėjų ir svarbiausių puoselėtojų dvasios bei to meto atmosferos.

„Įgyvendindami šį projektą kėlėme sau tikslą rasti naują formą paskleisti žinią, moderniai pateikti tam tikrą istorijos laikotarpį. Grafų Tiškevičių architektūrinį palikimą siekėme pristatyti gyvai, todėl buvo nuspręsta turistams pateikti ne tik enciklopedinę informaciją, bet praturtinti ją ir  gyvenimiškomis istorijomis – kad projekto dalyviai pajustų bent dalelę to gyvenimo, kuris buvo praeityje“, – sakė Palangos kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Nerijus Stasiulis.

„Idėja įgyvendinti tokį projektą kilo praėjusiais metais, Palangos svečių pasiteiravus, kokių pramogų jie pageidautų kurorte“, – sakė Vš. Į. „Mažoji fiesta“ vadovas Valdas Puidokas.
Įgyvendinant projektą neatsitiktinai pasirinkta grafų Tiškevičių epochos tema – pasak V. Puidoko, tiek palangiškiams, tiek svečiams įdomu sužinoti apie kurorto atsiradimą.

Pažintiniu maršrutu, pritaikytu mobiliesiems ir išmaniesiems telefonams, taip pat planšetiniams kompiuteriams, gali mėgautis ne tik Lietuvos gyventojai, bet ir svečiai iš užsienio –  visa turo informacija pateikiama lietuvių, anglų bei rusų kalbomis. Projekto populiarumą iš dalies lėmė ir tai, kad dominančią informaciją turistams gauti labai patogu – ji yra nemokama, lengvai gaunama, be to, projekto dalyviai nėra ribojami laiko. 

„Tiškevičių bulvaras“ įdomus ir tuo, kad projekto dalyvis jį dominantį objektą mato ir realiai, ir virtualiu būdu – jo istorinį albumą. Ši sulyginamoji informacija yra ypatingai įdomu ir patogu“, – kalbėjo N. Stasiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių