Telšiuose minimos 600-osios Žemaitijos krikšto metinės

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Telšiuose prasideda renginiai, skirti 600-osioms Žemaitijos krikšto metinėms paminėti. Pirmosiomis rugpjūčio dienomis vyks koncertai, šv. Mišios, o šeštadienį 600 piligrimų pradės kelionę į Romą.

Piligriminė kelionė - vienas pagrindinių minėjimo renginių: šios kelionės tikslas - suburti 600 žemaičių bendrai maldai Romoje.

Minėjimas trečiadienį prasidės šv. Mišiomis Telšių Šv. Antano Paduviečio katedroje, po kurių vyks mokslinė teologinė konferencija. Žemaičių muziejuje "Alka" bus atidaryta paroda, skirta krikštui ir seniesiems dievdirbiams, o po dar vienų Mišių katedroje vakaras baigsis kunigų koncertu.

Penktadienį Telšių savivaldybėje vyks mokslinė istorinė konferencija, o miesto menų inkubatoriuje bus atidaryta archyvinė jubiliejui skirta paroda, vakare vyks sakralinės muzikos koncertas.

Šeštadienį Telšiuose prasidės kryždirbių mugė, vyks šio amato atstovų mokslinė konferencija ir dievdirbiams skirtos parodos atidarymas. Vakaras baigsis roko opera "Prisikėlęs".

Šventiniai renginiai baigsis sekmadienį, kuomet vyks iškilmingos lentos atidengimas, bus skaitomas Popiežiaus sveikinimas.

Paskutinė pagoniška Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemė - Žemaitija - krikštyti pradėta 1413 metais. 1417 metų spalio 23 dieną įkurta žemaičių vyskupija, jos vyskupu tapo Motiejus Trakiškis.

Vilniaus universiteto profesorius istorikas Alfredas Bumblauskas teigia, kad žemaičių krikštas yra svarbus visai Europos istorijai, kuri glaudžiai susijusi su krikščionybės istorija.

"Vienaip ar kitaip visa Vakarų istorija yra susijusi su krikščionybe, todėl Žemaitijos krikštas turi europinę reikšmę. Tai yra paskutinis ištisas regionas, kuris buvo pakrikštytas ir tokiu būdu susiformavo Europa. Visa mūsų krašto istorija patyrė pilnatvę tiktai nuo čia", - BNS  anksčiau yra sakęs A.Bumblauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko džiaugtis

Ko džiaugtis portretas
eiline Lietuvos okupacija, baltų kultūros sunaikinimu?

taip pat reika

taip pat reika portretas
pazymeti, kad krikscionybe Lietuvoje yra OKUPACINE, atnesusi inkvizicija davatkiska mastyma,saltose baznyciose persalusias moteris, o su vienuoliais ir kunigu celibatu musu krastus pasieke pederastija, pedofilija, sifilis ir panasus vakaru pasaulio pasiekimai- geru iskilmiu kolaborantai: sveskite sestadienio pederastu demonstracijos dvasioje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių