Tarptautinėje kosminėje stotyje sugedo tualetas

Tarptautinės kosmoso stoties JAV skyriuje sugedo sanitarinis mazgas. Belgų astronautas Frankas de Winne ir amerikiečių astronautas Michaelas Barrattas pradėjo jį remontuoti.

Teks naudotis rusų tualetu

"Pirmiausia astronautams reikės išsiaiškinti, kokia gedimo priežastis, po to pradėti remontuoti", - sakė Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso agentūros (NASA) atstovas Rusijos skrydžių valdymo centre Koroliove Sergejus Puzanovas.

TSK JAV skyriaus tualetas susideda iš dviejų sistemų - sanitarinio mazgo ir vandens perdirbimo iš šlapimo sistemos. Kurioje sistemoje įvyko gedimas, neaišku, sakė agentūros pašnekovas.

Pasak jo, pagrindinė gedimo versija gali būti ta, kad dezinfekavimo skystis pateko ne į tą indą ir vamzdis užsikimšo.

Sanitarinis mazgas JAV skyriuje - vienas iš dviejų tualetų Tarptautinėje kosmoso stotyje. Laikinai šešiems stoties įgulos nariams teks naudotis Rusijos sanitariniu mazgu, kuris yra modulyje "Zvezda". Daugkartinio naudojimo erdvėlaivio "Endeavour" įgula, kurią sudaro septyni žmonės, naudosis "šaudyklės" tualetu, sakoma pranešime, paskelbtame NASA tinklalapyje.

"Laikinas tualeto uždarymas Amerikos skyriuje neatsilieps skrydžio planams", - pažymima pranešime.

Geriamas vanduo - iš šlapimo

Amerikos orbitinį tualetą pagamino Rusijos raketų ir kosmoso bendrovė "Energija" pagal NASA užsakymą už 189 mln. dolerių. Dar 250 mln. dolerių jai kainavo sukurti šlapimo perdirbimo į vandenį sistemą. Šios abi sistemos buvo atgabentos į TKS pernai rudenį. Ilgą laiką įrenginys nenorėjo veikti nustatytu režimu.

Tačiau TKS įgulai vis dėlto pavyko gauti tinkamą gerti vandenį. "Iš šlapimo gautas vanduo buvo daugkartiniu erdvėlaiviu nugabentas į Žemę ištirti laboratorijoje. Testai parodė, kad jame nėra jokių priemaišų ir jis yra tinkamas gerti. NASA administracija leido TKS įgulai vartoti tokį vandenį", - sakė gegužę S.Puzanovas.

Tokios aparatūros būtinybė Tarptautinėje kosmoso stotyje iškilo todėl, kad padaugėjo žmonių skaičius nuo trijų iki šešių, todėl ir vandens sunaudojama daugiau, paaiškino jis.

Be Amerikos šlapimo perdirbimo į vandenį sistemos, stotyje veikia vandens išgavimo iš atmosferos drėgmės kondensato, iš esmės iš kosmonautų prakaito, sistema, Drėgmė surenkama ir perdirbama į distiliuotą vandenį. Į jį įdedama mineralinių druskų ir sidabro. Po to jis tinkamas gerti, papasakojo anksčiau Medicinos ir biologijos problemų instituto darbuotojai.

Pašnekovai pažymėjo, kad vanduo - vienas vertingiausių krovinių kosmose. Atsižvelgiant į tai, kad žmogui kasdien reikia 2,5-3 litrų skysčių , o nuolat gabenti jį stotį kainuoja brangiai, vanduo stotyje taupomas ir, pagal galimybes, perdirbamas iš kitų skysčių.


Šiame straipsnyje: TKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių