Šv.Jonų bažnyčioje - amerikiečių muzika

Liepos 8 d. 18 val. Vilniaus šv. Jonų bažnyčios skliautus užlies Lietuvoje retai skambanti dvidešimtojo amžiaus vidurio amerikiečių chorinė muzika, atliekama Niujorko choro „Seneca Camerata“. Išsikėlęs ambicingą tikslą - pristatyti vieno laikotarpio savo šalies muzikos panoramą - šis kolektyvas atliks gyvumo ir įvairovės nestokojančią programą, apimančią sudėtingus ir įdomius kūrinius. Koncerte taip pat dalyvaus solistė Rachel Harewood, atliksianti soprano ir fleitos partijas.

„Seneca Camerata“ koncerte skambės prancūziški chorai iš Leonardo Bersteino kūrinio „The Lark“ („Vieversys“). Šis kūrinys sukurtas dar 1955 metais, kai kompozitorius parašė muziką Jean Anouilh to paties pavadinimo teatro pjesei apie Žaną D'Ark. Amerikiečių muzikantai taip pat pristatys Williamo Schumano „Preliudą balsams“, Earlo George'o „Nekaltybės dainas“, R. Murray'aus Schaferio „Epitafiją mėnesienai“, šmaikščiąją Ernsto Tocho „Geografinę fugą“ bei kitus kompozitorių G. Binkerdo, W. Russello, H. Stevenso, J. Avshalomovo, J. Kerno, W. Dawsono kūrinius.

Dvidešimtas amžius - svarbus laikotarpis Amerikos muzikos istorijoje. Tai laikotarpis, kai amerikietiškame tautų katile susilydė įvairiausių tradicijų ir kultūrų mišinys: pradedant tuo, kas paveldėta iš Senojo kontinento, ir baigiant tuo, kas buvo atrasta Naujųjų žemių platybėse ar atgabenta iš tolimosios Afrikos.

Būtent per praėjusį amžių susiformavo savita nacionalinė amerikiečių muzikinė kultūra. Amerikos platybės, sunkiai palyginamos su Europos valstybių ribomis, inspiravo stambesnių formų muzikos kūrinius, kuriuose jaučiamas laisvės vėjo dvelksmas. Kontrastu šiam reiškiniui tapo besikuriantys dideli miestai, kurie į to meto autorių kūrybą įliejo ir urbanistinės kultūros aspektų.

Roberto Cowleso vadovaujamas kamerinis choras „Seneca Camerata“ specializuojasi atlikti rimto pobūdžio muzikos a cappella repertuarą. Per metus paruoštas programas kolektyvas paprastai pristato vasaromis, koncertinių gastrolių metu. Chore dainuoja Hobarto ir Williamo Smitho koledžų choro ir Sirakūzų vokalinio ansamblio nariai. 2004 m. kolektyvas jau koncertavo Baltijos šalyse. Būtent pastarųjų gastrolių sėkmė ir paskatino čia sugrįžti.

Dirigentas R. Cowles dėsto muzikos disciplinas Hobarto ir Williamo Smitho koledžuose, kur nuo 1992 metų vadovauja chorų ansambliams. Jis taip pat yra Sirakūzų vokalinio ansamblio (JAV), pusiau profesionalaus kamerinio choro iš Niujorko, meno vadovas. Prieš keletą metų R. Cowles Estijos muzikos akademijoje dėstė choro literatūrą ir dirigavimą. Vėliau dar kelis kartus sugrįžo į Estiją tęsti akademinio darbo, o neseniai kaip kviestinis dirigentas dirbo su „Seltsi segakoor“, vienu geriausių Estijos chorų. Dirigentas kaip kviestinis lektorius skaito paskaitas ir veda dirigavimo meistriškumo kursus. Indianos Universitete R. Cowles yra apsigynęs muzikos daktaro laipsnį.

Šis koncertas yra VU Kultūros centro organizuojamo koncertų ciklo „Muzikos valanda Vilniaus Universiteto Šv. Jonų bažnyčioje" dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių