Šventųjų paveikslėliai naujai prabilo Varniuose

  • Teksto dydis:

Žemaičių vyskupystės muziejuje Varniuose atidaryta paroda „Abrozdėliai". Joje eksponuojami šventųjų paveikslėliai, priklausantys vienai iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus kolekcijų.

Dar tarpukaryje bibliografo, karo istoriko, kolekcininko, Vytauto Steponaičio sukauptame rinkinyje yra daugiau kaip 2000 XIX a. 1-osios pusės (seniausiojo antroje pusėje ranka užrašyta „Przez 1828") – XX a. pradžios lituanistinių ir kitokių spaudinių, išsamiai atskleidžiančių jų spaudos ir naudojimo Lietuvoje istoriją.

Paveikslėlius daugiausiai platino kunigai, juos dovanodavo kalėdodami, Pirmosios Komunijos, primicijų proga. „Abrozdėliai" buvo spausdinami su parapijų, bažnyčių globėjų atvaizdais, taip pat proginiai: su statomos bažnyčios projekto ar jau pastatytos vaizdu, skirti aukotojams, su garsiomis Lietuvos šventovėmis, dalijami atlaidų metu.

Kai kurie jų sietini su istoriniais įvykiais: paveikslėlis su popiežiumi Benediktu XV ir lietuvių suvažiavimo telegrama Šventajam Tėvui, susijęs su jo 1917 m. paskelbta lietuvių diena, ar  paveikslėlis su Aušros Vartų Dievo Motinos atvaizdu ir malda, kurioje prašoma grąžinti Vilnių. Dauguma senųjų paveikslėlių buvo spausdinami kitose šalyse (Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje), kartu su lietuviškais tekstais. Pastarieji kartais būdavo pridėti ant jau išspausdintų „abrozdėlių“, Lietuvoje.

Paroda, pirmą sykį iš Nacionalinės bibliotekos atkeliavusi į Žemaitiją, čia veiks iki rugsėjo 30 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių