Šveicarijos viduramžių miestelyje vyko įspūdingas šviesų festivalis

  • Teksto dydis:

Prie ežero įsikūrusiame Šveicarijos miestelyje Murtene 12 dienų tęsėsi šviesų festivalis. Miestelio gyventojai ir svečiai kiekvieną vakarą išėję pasivaikščioti galėjo grožėtis įspūdingomis šviesų instaliacijomis.

Elektros lemputės naujam gyvenimui prikėlė viduramžių miestelį.

Svarbiausias šventės akcentas – prancūzų menininkų grupės „Spectaculaires“ ant mokyklos pastato animuota projekcija, kuri buvo puiki vaizduotės pamoka ne tik vaikams.

„Šią istoriją žino visi, nes visi lankė mokyklą. Čia pakanka ir poezijos, ir nostalgijos, kad ir senas, ir jaunas mintimis grįžtų į mokyklą“, – tikina šviesų dizaineris Benoit Quero.

Fribūro kantone esančiame Murtene yra vos per 8 tūkst. gyventojų. Miestelis įsikūręs ant vokiškai ir prancūziškai kalbančių regionų ribos. Vasarą Murteno ežeras ir senamiestį juosianti gynybinė siena čia pritraukia daug turistų. Tam, kad jų būtų ir žiemą, buvo sumanyta rengti šviesų festivalį.

„Šiomis šviesų instaliacijomis norime ir žiemą sukelti bruzdesį ir pritraukti lankytojų. Mūsų tikslas labai aiškus – siekiame, kad per ateinančius penkerius ar dešimt metų mūsų miestas taptų Šveicarijos šviesų sostine“, – tikslais dalijasi Murteno turizmo centro direktorius Stephane`as Moretas.

Šiemet renginyje dalyvauja apie 40 vietos ir užsienio menininkų. Claudia Reh čia atvyko iš Vokietijos. Jau gerą dešimtmetį ji kuria šviesų grafiką ir instaliacijas. Išgirdusi apie Murteno šviesų festivalį, ji atvyko čia pasisemti įkvėpimo.

„Murteno ežeras mane įkvėpė patyrinėti, ką pamatai pažvelgęs į vandenį. Ką jame pamatai? Savo atspindį? O gal aš žvelgiu į savo sielą? Ar matau kitus žmones? O gal nuskendusias pasakas?“, – klausia dizainerė C. Reh.

Ji sukūrė vaizdo projekciją vidiniam pilies kiemui. Kiekvieną vakarą jos šou vis kitoks, nes Claudia kuria gyvai ir daug ką keičia.

Vos už kelių šimtų metrų bažnyčios apšvietimą papildo muzika. Muzikantai groja gyvai, stengdamiesi prisitaikyti prie šviesų animacijos.

Iš viso Murtene šiais metais buvo parodytos 36 šviesų instaliacijos. Buvo net interaktyvių pramogų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių