Svarbūs Lietuvos žmonės – LRT projekte „Gimę tą pačią dieną“

  • Teksto dydis:

Trys žmonės gimė tais pačiais metais, tą patį mėnesį, tą pačią dieną toje pačioje šalyje, bet jų gyvenimai pasisuko skirtingomis linkmėmis. Vienas iš jų tapo valstybės vadovu, o kiti du kuria savo paprastus gyvenimus, tačiau su nepaprastomis istorijomis.

„Mano mėgstamiausias patiekalas buvo juoda duona, aptepta sviestu ir apibarstyta cukrumi. Tačiau tėtis, žinodamas, jog išėjusi į kiemą aš šį gardėsį tiesiog išdalinsiu, visuomet tepdavo dvi riekes – vieną dalyboms, kitą man“, – prisiminimais apie vaikystę dalijasi Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji augo nepriteklių kamuojamoje šeimoje, tačiau tai tik dar labiau užgrūdino būsimą politikę.

„Buvau labai savarankiška. Tėvai man suteikė absoliučią veiksmų laisvę, tačiau aš tai priėmiau ir kaip absoliučią atsakomybę: aš galėjau daryti viską, ir todėl nedariau nieko“, – kaip niekad atvira Prezidentė dalijosi vaikystės, studijų metų prisiminimais, prisiminė pirmuosius žingsnius politikoje. „Kai mama per radiją išgirdo Lietuvos himną ir kuomet buvo keliama vėliava, ji tik tada pasakė tai, kas buvo slepiama nuo manęs visą gyvenimą. Jeigu aš būčiau tokius dalykus žinojusi anksčiau, tikrai nežinau, kaip būtų pasisukęs mano likimas“, – taip pasakojimą apie gyvenimą apvertusias aplinkybes pradėjo Dalia Grybauskaitė.

Prezidentė – viena iš dokumentikos ciklo „Gimę tą pačią dieną“ herojų. Kiti – taip pat puikiai žinomi Lietuvos žmonės. „Gimę tą pačią dieną“ pristatys ir žmones, gimusius tą pačią dieną, kaip ir jie.

„Aš palikau raštelį ir išvažiavau. Jis ištuštino visas sąskaitas, galvodamas, kad mane sustabdys, tačiau nesustabdė. Įsivaizduokite, kaip užsieniečiui vyrui atrodė, kai moteris, pasiėmusi vaiką, išvažiuoja atgal į Tarybų Sąjungą! Jis niekada man neatleido…“ – rašytoja Rūta Vanagaitė, kaip visada nestokodama ironijos, prisimena savo sugrįžimą iš Suomijos į Lietuvą, kurioje jau kūrėsi Sąjūdis. „Aš atvažiavau iš Vakarų, su mintim, kad čia dar tarybinis teatras – tuoj mes čia viską pakeisim, sumoderninsim, aktoriai pereis prie  autorinių sutarčių, ir ką? Pasirodo niekam čia nieko nereikia, niekas čia nieko nenori…“ – apie pirmuosius savo kaip teatro meno vadovės žingsnius pasakoja legendinio teatrų festivalio „Life“ įkūrėja.

„Pirmas mano prisiminimas – tai į kiemą Rotundo gatvėje, Vilniuje, užsukdavęs pienininkas. Iš jo būdavo galima nusipirkti pieno, varškės. Žmogus tiesiog bandė prisitaikyti prie pasikeitusių laikų“, – į prisiminimus pasineria architektas Algirdas Kaušpėdas. „Kai gimė antroji dukra, Algė, jau egzistavo „Antis“. Turiu prisipažinti, kad mes su žmona nebuvom orientuoti į šeimą – mes negyvenom dėl vaikų, mes gyvenom dėl paties gyvenimo. Jeigu dabar paklaustumėte – ne, aš nebuvau geras tėvas, tikrai nebuvau...“ – sunkiai rinkdamas žodžius žinomas muzikantas prisiminė jo gyvenimą apvertusį tragišką įvykį.

„Tai tik maži fragmentai, o mūsų pašnekovai jautriai ir atvirai prisimindavo visą savo gyvenimo kelią, – sako dokumentinių apybraižų ciklo „Gimę tą pačią dieną“ bendraautorė Violeta Baublienė. – „Ko paklausti žmogaus, apie kurį, atrodo, visi viską žino nuo a iki z? Kartais nereikėdavo net klausti: įsijautę pašnekovai išpasakodavo tokius asmeninius dalykus, kurių turbūt nebūdavo pasakoję net artimiausiems žmonėms...“

„Sunku rasti žmones, kurie gimę lygiai tais pačiais metais, tą patį mėnesį ir tą pačią dieną. Dar sunkiau rasti tuos, kurie būtų linkę kalbėti prieš kamerą –  matyt kaltas tas amžinas lietuviškas kuklumas. Tačiau jeigu jau prabildavo, išgirsdavome tokių istorijų, kurių net geriausi Holivudo scenaristai nesugalvotų“, – įspūdžių kupina kita kūrybinės grupės narė Danutė Skudžinskaitė.

„Yra tiek istorijų, tiek asmeninių dramų, tiek atvirumo – kaip viską sutalpinti į nepilnos valandos filmą? O juk dar reikia nepamiršti ir istorinių datų, kurios lėmė mūsų apybraižų herojų likimus. Kokiu laikmečiu jie augo, kokie įvykiai pakeitė jų gyvenimus, kaip nuo santvarkos priklausė jų asmeniniai pasauliai?“ – svarsto „Gimę tą pačią dieną“ prodiuseris Vygintas Prebergas. „Projekto tikslas, kad žiūrovas anapus ekrano susimąstytų apie savo asmeninę istoriją: kas mane pavertė tuo, kuo esu dabar? Kurie mano sprendimai atvedė mane į šią dieną ir šią vietą? Kokie maži, kartais net atsitiktiniai dalykai apibrėžia mane kaip asmenybę?“ – pasakoja prodiuseris.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, architektas Algirdas Kaušpėdas, rašytoja Rūta Vanagaitė, parolimpinis čempionas Mindaugas Bilius, renginių organizatorius Jogaila Morkūnas – tai tik dalis žmonių, su kurių asmeninėmis istorijomis LRT žiūrovai galės susipažinti jau netrukus naujajame atkurtos Lietuvos 100-mečiui skirtame LRT sezone pirmadieniais 19.30 val., nuo rugpjūčio 28 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

simona

simona portretas
Musu profesore KTU aplinkos Instituto vadove zaneta stasiskiene gimusi 1967 kovo 1 d kaip ir prezidente ,Labai idomi asmenybe PAKALBINKIT

X

X portretas
Gimusi tais pačiais metais , mėnesį,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių