Sukurtas partizanų dokumentų elektroninis archyvas

  • Teksto dydis:

Lietuvos ypatingasis archyvas atidarė interneto svetainę, kurioje skelbiami suskaitmeninti Lietuvos partizanų dokumentai.

Svetainėje „Lietuvos partizanų dokumentų elektroninis archyvasׅ“ (E-partizanų archyvas) galima rasti 1944–1953 metais vykusio ginkluoto pasipriešinimo sovietinei okupacijai dalyvių dokumentus.

Svetainėje E-partizanų archyvas bus skelbiami suskaitmeninti įvairiose Lietuvos atminties institucijose bei privačiose kolekcijose saugomi Lietuvos partizanų dokumentai, jų aprašymai ir informacija apie dokumentų saugojimo vietas.

„Dėl skirtingose vietose saugomų ir skelbiamų partizanų dokumentų tyrinėtojams nuolat trūksta informacijos apie dokumentus ir jų saugojimo vietas, todėl jau seniai brendo būtinybė surinkti ir vienoje vietoje paskelbti atskirose kolekcijose saugomus Lietuvos partizanų dokumentus ir informaciją apie juos“, – teigiama Lietuvos ypatingojo archyvo pranešime.

Atidarytoje svetainėje jau paskelbta apie 1000 Lietuvos partizanų vadovybės, visų sričių, apygardų ir kitų junginių dokumentų, fotonuotraukų, spaudos leidinių, atsišaukimų, atvirukų ir kt.

Svetainėje skelbiami dokumentai yra saugomi Lietuvos ypatingojo archyve. Jis saugo bene didžiausią Lietuvos partizanų dokumentų kolekciją Lietuvoje. Šiuos dokumentus per  3–5 metus numatoma aprašyti, suskaitmeninti ir paskelbti E-partizanų archyve.

Siekiant plėsti skelbiamo Lietuvos partizanų dokumentų skaitmeninį turinį, E-partizanų archyve dokumentus gali talpinti ir kitos partizanų dokumentus saugančios atminties institucijos, privatūs kolekcininkai ir kt.

1944 metais Sovietų Sąjungai antrą kartą okupavus Lietuvą, kilo partizaninis pasipriešinimas. Dešimt metų vykusiame pasipriešinime dalyvavo ne mažiau kaip 50 tūkst. žmonių, o visame pasipriešinimo judėjime kaip pogrindžio organizacijų nariai, rėmėjai dalyvavo apie 100 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šiame kare žuvo per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių